Tíz éve nem készül el 2 kilométernyi kerékpárút Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2018-12-08 07:58:00
Pedig már két éve használia kellene a kerékpárosoknak Zanat felé.

Az egész ügy még 2008-ban kezdődött azzal, hogy a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft. területet vásárolt Szombathely határában. Egészen pontosan a város Pick-telep és zanati városrész közötti szakaszán. Zanat egészen 1969-ig egy különálló falu volt, a települést ekkor csatolták hozzá a megyeszékhelyhez. A városrész még most is eléggé el van szeparálva Szombathely többi részétől, egy 2×2 sávos úton és a 86-os főúton áthaladva lehet csak eléri ide - írja cikkében az atlatszo.hu.

A 2008-as ingatlanvásárlás a helyi önkormányzatnak is jól jött. A Kft. ugyanis – amelynek székhelye szombathelyi, ám az Opten nyilvántartása szerint többségi tulajdonosa a Lichtensteinre bejegyzett Royal Tiffany Anstalt – ingatlanfejlesztésbe akart fogni. A területre azonban semmilyen út nem vezetett, így a városvezetés azzal az alkuval vonta be belterületté a telket, hogy a cég cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint a kerékpárúttal köti össze a zanati városrészt a Pick-teleppel.

2015 októberében egy sajtótájékoztatón jelentett be Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, hogy hamarosan megépül az út. A beruházás már ekkor csúszásban volt.

A 2008-as vásárlást követően 2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán. A 2011-es újra tárgyaláskor aztán az önkormányzat – figyelembe véve, hogy gazdasági megtorpanás jelentkezett a világban és ezzel együtt a magyar gazdaságban is – a jelzálog bejegyzést ugyan hagyta, ám az óvadékot 25 millióra csökkentette.

2015-ben optimistán álltak a beruházás előtt, Puskás polgármester akkor azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült. A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. A Decatlon, a Burger King és egy autómosó is létesült.

2017 szeptemberében Balassa Péter (Jobbik) a városi közgyűlésen azt emlegette, hogy a zanatiak szerint, akkor lesz bicikliút a városrészen, majd ha piros hó esik. Igaz ekkor a három ütemre osztott építkezés kétüteme megvalósult, ám ez még korán sem jelentette azt, hogy a beruházás ⅔-a meglenne. A közgyűlés ezzel együtt a szerződésben foglaltakat teljesíttettnek tekintette, mivel a beruházás két üteme megvalósult, így a jelzálog lekerült a telkekről. A 25 millió forintos óvadék azonban maradt.

Újabb év telt el, a teljes szakasz azonban mégsem készült el, 2018 júniusában ismét szóba került a beruházás a közgyűlésen. Ekkor már az önkormányzat is bepipulni látszott. A kerékpárút megépítésnek határidejét ugyan kitolta 2020 május 31-ig, ám a jelzálogot újra vissza jegyeztette, és 2022 május 31-ig fenn is tartja. Az óvadékkal ugyanígy tette, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a beruházó július 25-ig nem küldi vissza aláírva a szerződés módosítását, akkor a 25 millió forintos óvadékot lehívja az önkormányzat.

Idén még egyszer ülésezik a szombathelyi képviselő testület. A közgyűlési meghívóból pedig az látszik, hogy a költségvetési rendelet módosításában már szerepel az a 25 millió forint, amit a kerékpárúti óvadékból hívhatott le a város.

Ezzel ugyan némi pénzhez jutott az önkormányzat, de hogy a zanati kerékpárút mikor készülhet el teljes hosszában, az továbbra is a piros hóra várat.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.