Privatizálná a fideszes városvezetés a Savaria Mozit

Farkas Bazsi 2019-06-08 15:40:00
Vajon kinek akarják kijátszani a tavaly közel 83 millió forint bevételt produkáló intézményt?

Nem egyszer írtunk már a szombathelyi Savaria Mozi büféjével kapcsolatos furcsaságokról. Az egység reggel 8-tól este 24 óráig van nyitva, 131 négyzetméter, a helyiséget mégis csupán összesen 393 ezer plusz ÁFÁ-ért bérli a Café 5 Kft. Ez a cég 15 évvel ezelőtt 10 évre nyerte el a kávézó bérleti jogát, pár kiskaput kihasználva aztán mégis 5 évet tudott pályázat nélkül hosszabbítani. 

Egy ekkora egységnek Szombathely belvárosában egyébként 1 - 1,5 millió forint között mozog a bérleti díja a piacon.

Nem elég egyébként, hogy önkormányzati helyiségről van szó és kedvezményesen bérli a cég a kávézót. Még a hétvégi koncertekhez is bagóért kapja meg a mozi auláját. Egy, az Átlátszó birtokába került dokumentumból az derül ki, hogy a Café 5 Kft. mindössze 30 ezer forintért bérli az aulát egy-egy alkalomra. A jegyek egy koncertre 2500-3000 forintba szoktak kerülni, hivatalosan pedig 299 főt engedhetnek be. Csak a jegybevételekből 750-900 ezer forint profitot tudtak termelni egyetlen éjszaka alatt és akkor az italfogyasztást még hozzá sem számoltuk.

De hasonló a helyzet a büfével is. A következő közgyűléshez előkészített szakmai anyagból az derül ki, hogy 2017-ben 80 ezer nézője volt a mozinak. Ez a szám 2018-ban 82 ezer 251 volt. A szakvélemény szerint a mozilátogatók 40%-a vesz popcornt és kólát, ami 2017-ben 32 ezer embert jelentett. Ha csak 1500 forinttal számolunk egy popcorn és kóla menüt, akkor számításaink alapján 48 millió forintot keresett a Café 5 Kft. csak a mozis rágcsákkal. 

Azért a 2017-es évet néztük, mivel ez az év már szerepel az Opten adatbázisában. Ebben az évben az Opten adatai szerint a Café 5. Kft. mindössze 21 millió forint bevételt produkált, 14 millió forintos veszteséggel zárták az évet. Emlékeztetőül, a szakmai agyag számai szerint csak a rágcsából 48 millió forintnyi bevételük volt.

Ha megnézzük a cég tulajdonosait akkor ott látjuk Hetényi Norbertet, aki egyébként a helyi Fidesz belső köreihez tartozik. Ő maga is jelen volt azon az eredményvárón, ahol 2018-ban a parlamenti választások éjszakáján a Fidesz vezetőivel ünnepelték a párt győzelmét. Ő maga a Vas Népének akkor így nyilatkozott:

Örülök, hogy győztünk. Ezért dolgoztam négy évig, boldog vagyok, végre más lesz az ország. A barátaimmal találkozom itt, régi fideszesek, nyolcan-tízen hajnalig ünneplünk.

A Café5 Kft. bérleti joga idén decemberben jár le. A június 18-i közgyűlés tárgyalja a pályázat előkészítésének anyagát. Több érdekesség is van az előterjesztésekben. A legfurcsább az, hogy az AGORA maga akarja levágni az aranytojást tojó tyúkját. 

A Savaria mozi ugyanis az AGORA üzemeltetésében van. Stabil 80 ezer nézőt vonzanak be most már évente. Mozis szakemberek szerint a moziban azonban a komoly nyereség nem a jegyeken, hanem a rágcsálnivalókon van. Ezért nem is értem, hogy az AGORA ahelyett, hogy maga üzemeltetné a büfét, nem csak, hogy a büfé bérleti jogát pályáztatja meg újabb 10 évre, de azt javasolja, hogy 

a mozit is adják bérbe egy cégnek.


Régóta lehet olyan pletykákat hallani, hogy a Café 5 Kft. már jó ideje feni a fogát a mozira is. A minap Hetényi Norbertet Illés Károllyal látták egyeztetni a mozi árkád alatt. Csak nem a városi intézmény átvételének részleteit beszélték át?

Az biztos, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy elő kell készíteni a mozi bérbeadását. 

Az már csak apróság, hogy a szakmai anyagból az is kiderül, hogy a termeket büfében megvásárolt rágcsák maradéka miatt kell takarítani, ennek költségeit azonban a város valamiért mégsem nem akarja áthárítani a leendő bérlőre. Az AGORA olyan felvetést is tett, hogy mivel a büfének a mozilátogatók miatt van bevétele, ezért a kiárult popcorn és kóla bevételéből arányosan részesüljön a mozi. A város ezt is elutasította. Arra azonban kötelezi majd a leendő bérlőt, hogy a kukorica pattogtatás közben keletkező olajgőz kezelésére elszívót építsen be. Ez eddig ugyanis zavartalanul károsította a drága digitális mozigépeket. 

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.