Prieger Zsolt: Szerelmem, Szombathely 2. rész – Villamossal, oda-vissza

Prieger Zsolt 2020-09-07 10:52:00
A koszossárga színén kívűl az illatára emlékszem. A kenderszagra, az olajéra. Mert azzal kenték, de lehet, hogy csak az orrom emlékezik vissza rosszul. Az viszont annyira biztos, hogy amikor elindultunk volna az állomástól, előtte nagyapám még bevitt a restibe, mint hogy a szombathelyi villamos 1897. június 4-én indult útjára először, így imádott Szombathelyünk Budapest és Pozsony után a harmadik magyar város lett, mely villamossal dicsekedhetett.

A restiben papa vasutasbarátaira, pontosabban a hangoskodó és malackodó barátok “térgyekalácsára” emlékszem csak - mert addig értem fel kábé - , meg a kávéillattal keveredő cefre- és felmosószagra, az indulásra, mert kezemben egy olvadó utasellátócsokival már hajoltam is ki a villamos ablakán, de csak vigyázva ám Zsoltikám, mondta nagypapa, aztán máris rohantunk őrült sebességgel - valószínűleg nagyon lassan, csak az emlékeim itt is csalnak - végig a Széll Kálmánon (kicsit régebben: Sztálin utcán), de mielőtt frontálisan ütköztünk volna a részben elátkozott, részben meg a világ leggyönyörűbb Nagyszállójának nevezett épülettel, már száguldottunk is tovább, a fedélzeten gondterhelt arcú emberekkel, akik a Bajcsyn (ma Király) aztán mind vidámabbak lettek kicsit, mert már közel volt a Fő tér (akkor Köztársaság, eleinknek meg Piac tér). Én azért leszálltam volna simán az Arany János Könyvesboltnál is, ha lehetett volna, mert már akkor az volt a kedvencem, kincskereső voltam a polcai között, kisködmön nélkül, de ezen nem tudtam tűnődni eleget, mert beértünk a Legát ház mellett a legsnájdigabb térre ever, és igen, felfoghatatlanul sok fa volt, erdőnyi, s volt, hogy leszálltunk és bújócskáztunk a bokrok aljában, nagypapa talán még sakkozott is - vagy kártyázott? - is a haverokkal, vagy fagyiztunk a Gombában, vagy utálatos Trapper-farmert meg fehér inget válogattunk a Kőszegi utca sarkán, de vásárolni már akkor is kevésbé szerettem, mint villamosozni.

A BM-klub mellett elhaladva Feri papa megátkozta Kun Bélát, meg az erkély helyét, ahonnan szónokolt ’19-ben “az az utolsó”, ezt mondta, mert nagyapám nem igazán szerette a kommunistákat, akik persze nem is voltak igazából kommunisták, csak úgy tettek, meg úgy annyira azt a világot is rühellte, kicsit idegenül élt benne ez a szép ember, ráadásul nagyanyám is uralkodott rajta keményen, úgyhogy dupla szorításban élte le az életét, csak barkácsműhelyében talált rá igazán önmagára, akkor is max félórákra. Ott olyan világot épített, fűrészelt és ragasztott össze magának, amilyet csak akart.

Na de közben jött a szűk Széchenyi utca és a tágas Berzsenyi (tégebben Széchenyi) tér, ahol 2 évtized múlva az öklünket ráztuk a függöny mögül kukucskáló és remegő emberek felé, ami persze nem volt szép dolog, de tiszta volt a lelkiismeretünk, mert közben azt mondtuk-hittük, hogy a munkásőrség feloszlatásáért tüntetünk, pedig csak azt akartuk, hogy ne legyen több hazugság, aztán meg kiderült, hogy miközben a nyomorult munkásőrök eltűntek, de a hazugság meg ugyanúgy ittmaradt, csak posztmodernné vált.

S utána? A megyeháza jött, ahol Gonda Gyuri bácsi "lakott", így mondta nagyapám, “az egyetlen úriember komcsi”, akkor megyei “főmufti” - folytatta Feripapám, önkéntes idegenvezetőm, s Gonda elvtársúr valóban egy külön részt érne meg e sorozatban, mert nem illett semennyire se a bunkó vörös narratívába a Bartók Fesztivállal, Képtárral és a Berzsenyi-kultusszal, de hát tudjuk jól: a világot ugye mindig is a fura, sehova se illő emberek viszik előre. A se nem urak, se nem elvtársak. Akkor már túl voltunk az út felén, Kiskar utca és át a hídon, jobbra a mesebeli gyógyszertár, balra Szent Quirinus vízbefojtása, csak ugye akkor senki se beszélt még Szent Mártonról se, nemhogy Szent Quirinusról, mert nem volt illendő. Onnan már csak az évek alatt egyre büszkébb evangélikus templom szaladt elénk, és sebesen hajtottunk előre a Kálvária felé. Balra a remíz, jobbra a titokzatos elsővilágháborús emlékmű, ahol mindig lehorgonyoztam, meg a lépcsők, amelyek az Úrjézushoz vezettek, meg minden idők legendásan leglazább plébániájára.

A villamosról ideiglenesen leszállva azért nagyapám kezét fogtam megtévesztésből, bár már magamtól is odatalátam volna a legmenőbb játszótérre, ahol a csónakhinta és társai számomra a Disnyelanddel értek fel. Addig hintáztam, amíg elszédültem, és kihánytam a májusegyben a hirtelen befalt velőspirítóst, míg nagyapám Haladás-szurkoló vasutasbarátaival - megfigyeltem, vasutashaverokkal volt tele a város - beszélte meg a tegnapi meccs történéseit. Aztán csak a visszaút a vasúti restiig, kupicák és Esti Hírlap-vásárlás, majd haza a már idegeskedő nagyihoz, aki már két káromkodás közben előmelegítette az ágyacskámat, elémrakta a vacsimat, aztán aludtam és közben szólt a Képújság zenéje és álmomban újra villamoson ültem és mentem egész éjszaka az állomástól a Kálváriáig, oda és vissza, oda és vissza, oda és…  

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.