Prieger Zsolt: Szerelmem, Szombathely 2. rész – Villamossal, oda-vissza

Prieger Zsolt 2020-09-07 10:52:00
A koszossárga színén kívűl az illatára emlékszem. A kenderszagra, az olajéra. Mert azzal kenték, de lehet, hogy csak az orrom emlékezik vissza rosszul. Az viszont annyira biztos, hogy amikor elindultunk volna az állomástól, előtte nagyapám még bevitt a restibe, mint hogy a szombathelyi villamos 1897. június 4-én indult útjára először, így imádott Szombathelyünk Budapest és Pozsony után a harmadik magyar város lett, mely villamossal dicsekedhetett.

A restiben papa vasutasbarátaira, pontosabban a hangoskodó és malackodó barátok “térgyekalácsára” emlékszem csak - mert addig értem fel kábé - , meg a kávéillattal keveredő cefre- és felmosószagra, az indulásra, mert kezemben egy olvadó utasellátócsokival már hajoltam is ki a villamos ablakán, de csak vigyázva ám Zsoltikám, mondta nagypapa, aztán máris rohantunk őrült sebességgel - valószínűleg nagyon lassan, csak az emlékeim itt is csalnak - végig a Széll Kálmánon (kicsit régebben: Sztálin utcán), de mielőtt frontálisan ütköztünk volna a részben elátkozott, részben meg a világ leggyönyörűbb Nagyszállójának nevezett épülettel, már száguldottunk is tovább, a fedélzeten gondterhelt arcú emberekkel, akik a Bajcsyn (ma Király) aztán mind vidámabbak lettek kicsit, mert már közel volt a Fő tér (akkor Köztársaság, eleinknek meg Piac tér). Én azért leszálltam volna simán az Arany János Könyvesboltnál is, ha lehetett volna, mert már akkor az volt a kedvencem, kincskereső voltam a polcai között, kisködmön nélkül, de ezen nem tudtam tűnődni eleget, mert beértünk a Legát ház mellett a legsnájdigabb térre ever, és igen, felfoghatatlanul sok fa volt, erdőnyi, s volt, hogy leszálltunk és bújócskáztunk a bokrok aljában, nagypapa talán még sakkozott is - vagy kártyázott? - is a haverokkal, vagy fagyiztunk a Gombában, vagy utálatos Trapper-farmert meg fehér inget válogattunk a Kőszegi utca sarkán, de vásárolni már akkor is kevésbé szerettem, mint villamosozni.

A BM-klub mellett elhaladva Feri papa megátkozta Kun Bélát, meg az erkély helyét, ahonnan szónokolt ’19-ben “az az utolsó”, ezt mondta, mert nagyapám nem igazán szerette a kommunistákat, akik persze nem is voltak igazából kommunisták, csak úgy tettek, meg úgy annyira azt a világot is rühellte, kicsit idegenül élt benne ez a szép ember, ráadásul nagyanyám is uralkodott rajta keményen, úgyhogy dupla szorításban élte le az életét, csak barkácsműhelyében talált rá igazán önmagára, akkor is max félórákra. Ott olyan világot épített, fűrészelt és ragasztott össze magának, amilyet csak akart.

Na de közben jött a szűk Széchenyi utca és a tágas Berzsenyi (tégebben Széchenyi) tér, ahol 2 évtized múlva az öklünket ráztuk a függöny mögül kukucskáló és remegő emberek felé, ami persze nem volt szép dolog, de tiszta volt a lelkiismeretünk, mert közben azt mondtuk-hittük, hogy a munkásőrség feloszlatásáért tüntetünk, pedig csak azt akartuk, hogy ne legyen több hazugság, aztán meg kiderült, hogy miközben a nyomorult munkásőrök eltűntek, de a hazugság meg ugyanúgy ittmaradt, csak posztmodernné vált.

S utána? A megyeháza jött, ahol Gonda Gyuri bácsi "lakott", így mondta nagyapám, “az egyetlen úriember komcsi”, akkor megyei “főmufti” - folytatta Feripapám, önkéntes idegenvezetőm, s Gonda elvtársúr valóban egy külön részt érne meg e sorozatban, mert nem illett semennyire se a bunkó vörös narratívába a Bartók Fesztivállal, Képtárral és a Berzsenyi-kultusszal, de hát tudjuk jól: a világot ugye mindig is a fura, sehova se illő emberek viszik előre. A se nem urak, se nem elvtársak. Akkor már túl voltunk az út felén, Kiskar utca és át a hídon, jobbra a mesebeli gyógyszertár, balra Szent Quirinus vízbefojtása, csak ugye akkor senki se beszélt még Szent Mártonról se, nemhogy Szent Quirinusról, mert nem volt illendő. Onnan már csak az évek alatt egyre büszkébb evangélikus templom szaladt elénk, és sebesen hajtottunk előre a Kálvária felé. Balra a remíz, jobbra a titokzatos elsővilágháborús emlékmű, ahol mindig lehorgonyoztam, meg a lépcsők, amelyek az Úrjézushoz vezettek, meg minden idők legendásan leglazább plébániájára.

A villamosról ideiglenesen leszállva azért nagyapám kezét fogtam megtévesztésből, bár már magamtól is odatalátam volna a legmenőbb játszótérre, ahol a csónakhinta és társai számomra a Disnyelanddel értek fel. Addig hintáztam, amíg elszédültem, és kihánytam a májusegyben a hirtelen befalt velőspirítóst, míg nagyapám Haladás-szurkoló vasutasbarátaival - megfigyeltem, vasutashaverokkal volt tele a város - beszélte meg a tegnapi meccs történéseit. Aztán csak a visszaút a vasúti restiig, kupicák és Esti Hírlap-vásárlás, majd haza a már idegeskedő nagyihoz, aki már két káromkodás közben előmelegítette az ágyacskámat, elémrakta a vacsimat, aztán aludtam és közben szólt a Képújság zenéje és álmomban újra villamoson ültem és mentem egész éjszaka az állomástól a Kálváriáig, oda és vissza, oda és vissza, oda és…  

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.