Összesen 31 autóból lopott el katalizátorokat egy győri férfi

Vágvölgyi Bálint 2020-08-19 14:50:59
Kevés nyomot hagyott, de a nyomozók így is megtalálták.

A lopásokkal kapcsolatos első három bejelentés április 30-án, a délutáni órákban érkezett a Győri Rendőrkapitányságra arról, hogy ismeretlen tettes Győr Gyárváros városrészének egyik parkolójában álló három gépkocsi katalizátorát kiszerelte. Ezeket a szerkezeteket nem olyan könnyű ellopni, már hozzájuk férni sem egyszerű. A kocsi alá kell fészkelődni, részben le kell őket csavarozni, de a teljes eltávolításukhoz az autók többségénél a katalizátorok egy részét le is kell fűrészelni a járművek aljáról. Felvetődik a kérdés: mennyire könnyű úgy bemászni egy kerekein álló gépkocsi alá, hogy ezeket a műveleteket valaki könnyen, gyorsan el tudja végezni? Könnyű vagy sem, valaki mégiscsak megoldotta a feladatot, utóbb azért kiderült, a tettes április 30-án éppen három órát vacakolt azzal, hogy leszerelje, lefűrészelje a három jármű aljáról a szerkezeteket. Bár a kiszemelt gépkocsik keveset használt, elhagyatottnak tűnő járgányok voltak, azért a kár mégiscsak jelentős, lévén egy ilyen katalizátor ára még alaphangon is több tízezer forintnyi, de lehet akár több százezer is.

Fotó: Francz Ilona, Rendőrség

A győri nyomozók azonnal megkezdték a munkát a katalizátorlopások ügyében, a tolvaj viszont folytatta a „munkát” a katalizátorok eltulajdonításával kapcsolatban. Májusban hozzávetőleg további tíz járműből lopta el a szerkezetet. Jellemzően éjszaka dolgozott, és azért, hogy halkabban tudjon tevékenykedni, nem használt akkumulátorral működő sarokcsiszolót, csak kézi fűrészlapot, valamint a környékhez is ragaszkodott, a Győr Gyárvárosban parkoló, viszonylag magukra hagyott, de láthatóan keveset használt gépkocsik katalizátoraira vadászott. Többé-kevésbé nyom nélkül dolgozott, bár a bűnügyi technikusoknak azért sikerült néhány biológiai anyagmaradványt rögzíteniük, sőt. A tolvajt májusban, az egyik lopás alkalmával – mellesleg ez volt az egyetlen eset, amikor autóemelőt használt – egy közelben lakó megzavarta, úgyhogy kis híján le is bukott, de végül mindent hátrahagyva elmenekült. A „minden” viszont újabb támpontot adott a nyomozóknak, hiszen otthagyott táskáján, szerszámain újabb biológiai anyagmaradványokat találtak.

A katalizátorlopások júniusban is folytatódtak, és a nyomok alapján június végére egyértelművé vált, hogy ki az elkövető, a nyomozás ekkor már határozott irányt kapott. A győri nyomozóknál mind több információ ért össze, hiszen már tudták, kit keresnek, ki ellen kell bizonyítékokat gyűjteniük.

Szűcs Viktor zászlós

Fotó: Francz Ilona, Rendőrség

– Július 21-én reggel indultunk el a 27 éves K. Richárd Gábor feltételezett tartózkodási helyére, de kiderült, nincs ott, megtaláltuk viszont a párja tartózkodási helyén – mondja Szűcs Viktor zászlós, a Győri Rendőrkapitányság nyomozója. – Kutatásokat tartottunk, de a lakásokban nem bukkantunk a lopásokkal kapcsolatosan semmire, mert ahogy azt később K. Richárd Gábor elmondta, a katalizátorokat a kiszerelésüket követően azonnal értékesítette. Azoknak a hirdetőknek adta el, akik ilyet kerestek az interneten, a vasfűrészlapokat pedig cserélgette. A fiatalembert előállítottuk, és a Győri Rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgattuk ki. Az egyébként feltételesen szabadlábon lévő K. Richárd Gábor könnyíteni szeretett volna a lelkiismeretén, ezért az összes katalizátorlopást elismerte, még 15 olyat is, amelyről nem érkezett feljelentés. Vagy azért, mert a közparkolókat roncstelepnek használta valaki, így aztán azt sem tudta, hogy a gépjárművét elkezdték szétbontani, vagy azért, mert hírét véve annak, hogy a nyomozás hosszabb időt vett igénybe, és mind újabb katalizátorlopások történtek, egyre kevésbé bízott abban, hogy megtaláljuk az elkövetőt. De megtaláltuk, és ezzel vége lett a környéken a katalizátorlopásoknak.

A Győri Rendőrkapitányság előterjesztést tett K. Richárd Gábor letartóztatásának indítványozására, amelyet július 23-án a bíróság el is rendelt. A férfi ellen 31 rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt folyik eljárás.

Forrás: Police.hu

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.