Orbán Viktornak a magyar emberek, vagy az autóipar a fontosabb?

Farkas Bazsi 2020-10-17 11:00:27
A kérdést Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője tette fel Szombathelyen.

- Nem született megállapodás a szigorúbb klímacélokról az Európai Tanács csütörtöki ülésén. Várhatóan a decemberi ülésen dől el, hogy szigorúbbak lesznek-e az uniós klímacélok. De ez jelentős mértékben Orbán Viktortól függ. A kérdés az, hogy hová áll a miniszterelnök, a magyar kormány? Vajon vétózza-e majd a szigorítást? A magyar emberek érdekét tekinti elsődlegesnek vagy az autóipar érdekét? - mondta Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője ma reggel, egy szombathelyen tartott sajtótájékoztatón.

A képviselő elmondta, hogy a csúcsvezetők 55%-os kibocsátáscsökkentési célról tárgyaltak, ami elmarad az Európai Parlament nemrég meghozott 60%-os döntésétől – miközben a tudományos álláspont szerint már ez is kevés: 65%-os csökkentésre lenne szükség 2030-ig Európában. Ez a kulcsa annak, hogy ne lépjük túl a 1,5 C fokos globális felmelegedést. Ha Európa év végéig nem vállal szigorúbb klímacélokat, a többi nagy kibocsátó állam sem fog, és elúszik annak a lehetősége, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. A tét pedig hatalmas: gyerekeink, unokáink élete! 

- Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a decemberi ülésen ne vétózza meg a szigorúbb vállalásokat, hanem támogassa az LMP 65%-os javaslatát! A kibocsátások csökkentésének, az energiatakarékosságnak és az energia-hatékonyság javításának az egyik legjobb módja az épületek felújítása - mutatott rá a politikus. 

Az Európai Bizottság a héten tette közzé az épületkorszerűsítési programra vonatkozó stratégiáját. A Bizottság célja, hogy a következő tíz évben legalább megduplázza a korszerűsítési arányt, és biztosítsa, hogy a felújítások az eddigieknél nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A terv szerint e célra komoly EU-s pénzek állnak majd rendelkezésre.
A magyar kormány ezen a területen is lépéshátrányban van, hiszen lényegében nem támogatja az épületek korszerűsítését, még a lakóépületek szigetelésre szánt EU-s forrásokat is elterelte.

- Itt az ideje, hogy a kormány végre felébredjen, hiszen az épületek felújítása a kibocsátások csökkentésén túl a helyi gazdaságot is fejleszti! Az LMP egy évi 300 milliárdos épületenergetikai csomagot javasolt, melynek a szigetelésen és nyílászáró-cserén túl része a háztartási napenergia támogatása is. Fontos, hogy a napelemek ne értékes zöldterületekre, hanem a családi házak tetejére kerüljenek.
A kormánynak is tudnia kellene, hogy nem Paks2 kell, hanem épületenergetikai program, aminek eredményeként a lakossági fűtési energia kb 40%-kal csökkenthető, ahogy a rezsi is: kiszámíthatóan és tartósan. Az évek óta elmulasztott program mostanra sok százezer forintot vett ki az érintett a családok kasszájából. Miniszterelnök úr, itt az ideje cselekedni! - zárt Ungár.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

 

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában: