Orbán Viktornak a magyar emberek, vagy az autóipar a fontosabb?

Farkas Bazsi 2020-10-17 11:00:27
A kérdést Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője tette fel Szombathelyen.

- Nem született megállapodás a szigorúbb klímacélokról az Európai Tanács csütörtöki ülésén. Várhatóan a decemberi ülésen dől el, hogy szigorúbbak lesznek-e az uniós klímacélok. De ez jelentős mértékben Orbán Viktortól függ. A kérdés az, hogy hová áll a miniszterelnök, a magyar kormány? Vajon vétózza-e majd a szigorítást? A magyar emberek érdekét tekinti elsődlegesnek vagy az autóipar érdekét? - mondta Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője ma reggel, egy szombathelyen tartott sajtótájékoztatón.

A képviselő elmondta, hogy a csúcsvezetők 55%-os kibocsátáscsökkentési célról tárgyaltak, ami elmarad az Európai Parlament nemrég meghozott 60%-os döntésétől – miközben a tudományos álláspont szerint már ez is kevés: 65%-os csökkentésre lenne szükség 2030-ig Európában. Ez a kulcsa annak, hogy ne lépjük túl a 1,5 C fokos globális felmelegedést. Ha Európa év végéig nem vállal szigorúbb klímacélokat, a többi nagy kibocsátó állam sem fog, és elúszik annak a lehetősége, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. A tét pedig hatalmas: gyerekeink, unokáink élete! 

- Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a decemberi ülésen ne vétózza meg a szigorúbb vállalásokat, hanem támogassa az LMP 65%-os javaslatát! A kibocsátások csökkentésének, az energiatakarékosságnak és az energia-hatékonyság javításának az egyik legjobb módja az épületek felújítása - mutatott rá a politikus. 

Az Európai Bizottság a héten tette közzé az épületkorszerűsítési programra vonatkozó stratégiáját. A Bizottság célja, hogy a következő tíz évben legalább megduplázza a korszerűsítési arányt, és biztosítsa, hogy a felújítások az eddigieknél nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A terv szerint e célra komoly EU-s pénzek állnak majd rendelkezésre.
A magyar kormány ezen a területen is lépéshátrányban van, hiszen lényegében nem támogatja az épületek korszerűsítését, még a lakóépületek szigetelésre szánt EU-s forrásokat is elterelte.

- Itt az ideje, hogy a kormány végre felébredjen, hiszen az épületek felújítása a kibocsátások csökkentésén túl a helyi gazdaságot is fejleszti! Az LMP egy évi 300 milliárdos épületenergetikai csomagot javasolt, melynek a szigetelésen és nyílászáró-cserén túl része a háztartási napenergia támogatása is. Fontos, hogy a napelemek ne értékes zöldterületekre, hanem a családi házak tetejére kerüljenek.
A kormánynak is tudnia kellene, hogy nem Paks2 kell, hanem épületenergetikai program, aminek eredményeként a lakossági fűtési energia kb 40%-kal csökkenthető, ahogy a rezsi is: kiszámíthatóan és tartósan. Az évek óta elmulasztott program mostanra sok százezer forintot vett ki az érintett a családok kasszájából. Miniszterelnök úr, itt az ideje cselekedni! - zárt Ungár.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

 

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában: