Orbán Viktornak a magyar emberek, vagy az autóipar a fontosabb?

Farkas Bazsi 2020-10-17 11:00:27
A kérdést Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője tette fel Szombathelyen.

- Nem született megállapodás a szigorúbb klímacélokról az Európai Tanács csütörtöki ülésén. Várhatóan a decemberi ülésen dől el, hogy szigorúbbak lesznek-e az uniós klímacélok. De ez jelentős mértékben Orbán Viktortól függ. A kérdés az, hogy hová áll a miniszterelnök, a magyar kormány? Vajon vétózza-e majd a szigorítást? A magyar emberek érdekét tekinti elsődlegesnek vagy az autóipar érdekét? - mondta Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője ma reggel, egy szombathelyen tartott sajtótájékoztatón.

A képviselő elmondta, hogy a csúcsvezetők 55%-os kibocsátáscsökkentési célról tárgyaltak, ami elmarad az Európai Parlament nemrég meghozott 60%-os döntésétől – miközben a tudományos álláspont szerint már ez is kevés: 65%-os csökkentésre lenne szükség 2030-ig Európában. Ez a kulcsa annak, hogy ne lépjük túl a 1,5 C fokos globális felmelegedést. Ha Európa év végéig nem vállal szigorúbb klímacélokat, a többi nagy kibocsátó állam sem fog, és elúszik annak a lehetősége, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. A tét pedig hatalmas: gyerekeink, unokáink élete! 

- Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a decemberi ülésen ne vétózza meg a szigorúbb vállalásokat, hanem támogassa az LMP 65%-os javaslatát! A kibocsátások csökkentésének, az energiatakarékosságnak és az energia-hatékonyság javításának az egyik legjobb módja az épületek felújítása - mutatott rá a politikus. 

Az Európai Bizottság a héten tette közzé az épületkorszerűsítési programra vonatkozó stratégiáját. A Bizottság célja, hogy a következő tíz évben legalább megduplázza a korszerűsítési arányt, és biztosítsa, hogy a felújítások az eddigieknél nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A terv szerint e célra komoly EU-s pénzek állnak majd rendelkezésre.
A magyar kormány ezen a területen is lépéshátrányban van, hiszen lényegében nem támogatja az épületek korszerűsítését, még a lakóépületek szigetelésre szánt EU-s forrásokat is elterelte.

- Itt az ideje, hogy a kormány végre felébredjen, hiszen az épületek felújítása a kibocsátások csökkentésén túl a helyi gazdaságot is fejleszti! Az LMP egy évi 300 milliárdos épületenergetikai csomagot javasolt, melynek a szigetelésen és nyílászáró-cserén túl része a háztartási napenergia támogatása is. Fontos, hogy a napelemek ne értékes zöldterületekre, hanem a családi házak tetejére kerüljenek.
A kormánynak is tudnia kellene, hogy nem Paks2 kell, hanem épületenergetikai program, aminek eredményeként a lakossági fűtési energia kb 40%-kal csökkenthető, ahogy a rezsi is: kiszámíthatóan és tartósan. Az évek óta elmulasztott program mostanra sok százezer forintot vett ki az érintett a családok kasszájából. Miniszterelnök úr, itt az ideje cselekedni! - zárt Ungár.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.