Romokban hever a sárvári nyilvánosság, Szombathelyen közelharcok folynak a hiteles tájékoztatásért

Fehér Buda 2019-03-20 07:05:00
Fórumot tartottak a sárvári összefogás tagjai a magyar média jelenlegi helyzetéről.

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők kedd este a sárvári Nádasdy Étteremben a Híd a Jövőnkért Egyesület és a Mindenki Sárvárért Mozgalom közös rendezvényére. Tegnap ugyanis megtartották az egyesület és a mozgalom első közös fórumát, amin a magyar média és a nyilvánosság jelenlegi helyzetét boncolgatták. A rendezvényen részt vett Stompová Viktória és Farkas János, a Mindenki Sárvárért Mozgalom két alapító tagja, Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke, Pungor András, a 168 Óra újságírója, Eiveck Péter, jobbikos képviselő, és Markó Péter, a Vas megyei közgyűlés egykori elnöke is.

A beszélgetést Németh Zsolt kezdte, aki elmondta, hogy ő úgy látja, foglyul ejtették a magyar embereket azáltal, hogy megfosztották őket a hiteles nyilvánosságtól. Szerinte a demokrácia alapkövetelménye a sajtószabadság, éppen ezért az egyesülettel és a mozgalommal a megfelelő tájékoztatásért küzdenek.

Zsolt Németh

Zsolt Németh was live - with Péter Eiveck and Farkas János.

A szót eztán Pungor András vette át. Ő elmondta az összegyűlt érdeklődőknek, hogy az elmúlt években 476 sajtóorgánum került a Fidesz kezébe, ők pedig olyan nívós műhelyeket építettek le, mint az Origo. Az újságíró úgy látja, hogy ez a Fidesz egyik legnagyobb bűne; beteszik a lábukat a legnagyobb műhelyekbe, majd szétverik azokat. Szerinte azért teszik ezt, mert félnek a nyilvánosságtól, azon dolgoznak, hogy ezt maguk alá gyűrjék. 

Azt is elmondta, hogy a liberális vagy a baloldali újságok számára csak a közösségi finanszírozás maradt, mint bevételi forrás, hiszen a független portálok csak nagyon nehezen juthatnak hirdetésekhez. Pungor a saját tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal, elmondta, hogy a mai újságírók számára az a legnehezebb dolog, hogy az olvasók nem értik meg őket. Helyette inkább egyszerre különféle jelzőkkel minősítik őket, a legnépszerűbbek jelenleg a hülye, a kommunista és a zsidóbérenc.

Letiltott kommentek, a nyilvánosság elől elzárt testületi ülések

Az újságírót Markó Péter követte, ő a Vas megyei nyilvánosságról szólt pár szót, majd bemutatta a vendégeit, akiket a megye különböző településeiről hívott meg. Ott volt például Balogh Andrea, aki Vasvárról érkezett. Andrea a Vasvári Krónika nevű civil szervezet tagja, elmondta, hogy miként bolygatta fel a város életét, amikor néhány napja kiderült, hogy teljesen egészséges fákat akarnak kivágni néhány koncert miatt. Erről egyébként mi is beszámoltunk, bővebben itt olvashattok róla:

Felháborodás, petíció, tüntetés - Összefogtak az emberek a vasvári Parkerdő fáinak megmentéséért

VPP Hála nekik, most felcsillant a remény és valami elindult az üggyel kapcsolatban. Nemrég adtunk hírt róla, hogy nagyszabású koncerteket fognak szervezni a vasvári Parkerdőbe és a helyszín kibővítése miatt teljesen egészséges fákat akar kivágatni a szervező, nehogy véletlenül is takarja a látványt az a néhány fa.

Andrea azt mondja, hogy Vasváron nem szoktak hozzá a város vezetői ahhoz, hogy ellenzik a döntéseiket. A lakók azonban összefogtak az erdő fáiért, az önkormányzat meg is hirdetett egy lakossági fórumot szerdára, ezt Facebookon jelentették be. Andrea ez erről szóló poszt alá azt írta, hogy a fórumra a civil szervezet is elmegy, az összegyűjtött aláírásokat is elviszik. A kommentet viszont nem sokan láthatták, a város oldaláról három és fél perc múlva törölték a megjegyzést.  

Markó Péter Kuntner Ferencet, kőszeg egykori polgármesterét is elhívta a beszélgetése. Kuntner arról mesélt, hogy az ő ideje alatt nyilvánosak voltak a testületi ülések, még a szombathelyi tévé is közvetítette őket. Ez viszont megváltozott, amikor a Fidesz átvette a hatalmat, a nyilvánosságot leépítették, az üléseket ma már nem lehet élőben követni. Kuntner szerint a városi lap, a Kőszeg és Vidéke is hasonló átalakuláson ment át, régen még lehetett olvasni benne kritikákat, manapság ez már elképzelhetetlen. Az egykori polgármester azt mondja, hogy ellenzéki gondolatok már csak két ellenzéki képviselő, Tóth Gábor és Rába Kálmán blogjain jelenhetnek meg. Kuntner végül felidézte azt a testületi ülést, ahol egy szombathelyi ügyvéd szót kért, amit végül nem kapott meg. Ebből elég nagy botrány kerekedett, de a városi lapban egy betű sem jelent meg róla.

Nem kapott szót, botrányt okozott egy ügyvéd a kőszegi képviselő-testületi ülésen

ugytudjuk.hu Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd megjelent Kőszeg város képviselő-testületi ülésen, ahol az SZMSZ-re hivatkozva szót kért, ezt azonban Huber László polgármester nem adta meg neki. Ennek ellenére elmondta mondandóját. A kőszegi Kastélykert Lakópark ügyét tárgyalták, ekkor történt az eset.

Mindenhol a Fidesz az úr, de azért vannak kivételek

Molnár László, Simaság polgármestere is részt vett a beszélgetésen. Neki merőben más tapasztalatai vannak a helyi médiával kapcsolatban, azt mondja, hogy Bük, Csepreg és még 17 kisebb, környező településen nem folyik bele a politika a médiába. Megemlítette a Trió Tévét is, amely magánkézben van, és teljesen politikamentesen tudósít. Molnár szerint azonban még mindig a Vas Népe uralja a térséget, habár egyre kevesebb simasági előfizetőjük van.

Szombathelyen közelharcokat vívnak a nyilvánosság érdekében

Markó Péter utolsó vendége Ipkovich György, Szombathely egykori polgármestere volt. Ipkovich elmondta, hogy Szombathelyen jelenleg a Savaria Fórum újraindítása és a tévé vezetősége miatt folynak a harcok. A szombathelyi képviselő megosztotta, hogy a Fidesz mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza a Savaria Fórum újraélesztését, például az időhúzás érdekében visszadobtákaz ellenzék javaslatait. Egy új fejleményt is megosztott a hallgatókkal, elmondta, Puskás Tivadar polgármester most azzal húzza az időt, hogy nem akarja aláírni az erről szóló szerződést. 

Ezerrel megy a bevándorlás-party a szombathelyi közgyűlésben

Farkas Bazsi A szombathelyi közgyűlésről blogolunk. Mert, hogy elmúlt az a 12 óra, amíg maximálisan egy közgyűlést a szabály szerint meg lehet tartani. A polgármester bezárta az ülést. A következő közgyűlési időpontja: Március 13, reggel 9 óra Hát ennyi volt mára, bár így a végére kicsit felejtődni látszott, éppen ezért ismétlésképpen: Migránspárti, áruló és szivárvány koalíció.

Ipkovich a demokrácia egyik alapkövének tartja a nyilvánosságot, ami véleménye szerint manapság nagy veszélyben van. Szerinte ugyanis a mostani állampárt megfosztja az információktól az ország egyik részét, ezzel pedig uralják az emberek véleményét. Az viszont már látszik, hogy az embereknek elege van ebből, sorra alakulnak meg az összefogások a NER befolyása ellen, ami részben pont a sajtó leépítésének köszönhető. A szombathelyi képviselő végül felvetette, hogy a szabad információk áramlása érdekében hálózatokat kell szervezni, ennek jó bázisa lehetne Szombathely, ahol nemrég az ellenzék átvette a közgyűlés irányítását.

Sárváron a legnehezebb a helyzet, az összes helyi média egy kézben van


A vendégek után újból Markó Péter vette át a szót, aki elmondta, hogy Sárvár helyzete nagyon speciális, hiszen az összes helyi média egy kézben van. A Sárvári Média Kft. alá tartozik a Sárvár TV a Sárvár Rádió és a Sárvári Hírlap is. Jól látszik, hogy egy szerkesztőségben készülnek a hírek, többször volt már arra példa, hogy ugyanaz a hír szóról szóra megjelent mindhárom felületen. Markó azt is elmondta, hogy a rádióban néha országos hírek is szólnak, ezek azonban legtöbbször a migráció kérdését feszegetik.


A megyei közgyűlés egykori elnöke megosztotta, hogy a helyi újságot kéthetente, 6500 példányban adják ki. Akik fellapozzák ezt a hírlapot, azok átlagban 7-8-szor találkoznak a sárvári polgármester, Kondora István képével, de rengeteg fotón megjelenik Máhr Tivadar alpolgármester, vagy Ágh Péter, országgyűlési képviselő is. Markó végül azt is elmondta, hogy a helyi lapban az ellenzéki képviselők kezdeményezéseiről semmit sem lehet olvasni. Nemrég Sárváron járt Ujhelyi István, az Európai Parlament képviselője, aki teltházas fórumot tartott, a városi média viszont erről sem írt semmit.

Ujhelyi István: a szombathelyi és a sárvári összefogás fényes csillag a budapestiek számára

Fehér Buda Az Európai Parlament képviselője Sárváron beszélt arról, hogy miért hatalmas a jelentősége a közeledő választásoknak. Sárvárra látogatott Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő csütörtök délután. A képviselőt a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke, Németh Zsolt fogadta a Platán Kávéházban, ami a találkozó kezdete előtt tíz perccel már csordultig tele volt érdeklődőkkel.

Markó végül azzal zárta a gondolatait, hogy megfogadják Kondora polgármester március 15-i beszédében elhangzott szavait, harcolni fognak a szabadságukért és a nyilvánosságért. "Újrakezdjük... de nem márciusban, hanem májusban" - mondta.
 

A fórum végén újból Németh Zsolt szólalt meg, aki a nyilvános vitafórumokban látja a probléma megoldását. Szerinte addig semmi értelme nincs a Sárvári Médiának nyilatkozni, amíg nem tudnak megfelelően híreket közzétenni. Azt is elmondta, hogy az önkormányzati médiától szinte sosem mentek el a Híd a Jövőnkért Egyesület sajtótájékoztatóira, habár az adófizetők forintjaiból tartják fent a kft-t. Nem is kevésből, az önkormányzattól 40 millió, az államtól 10 millió forint támogatást kap a Sárvári Média.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is