Romokban hever a sárvári nyilvánosság, Szombathelyen közelharcok folynak a hiteles tájékoztatásért

Fehér Buda 2019-03-20 07:05:00
Fórumot tartottak a sárvári összefogás tagjai a magyar média jelenlegi helyzetéről.

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők kedd este a sárvári Nádasdy Étteremben a Híd a Jövőnkért Egyesület és a Mindenki Sárvárért Mozgalom közös rendezvényére. Tegnap ugyanis megtartották az egyesület és a mozgalom első közös fórumát, amin a magyar média és a nyilvánosság jelenlegi helyzetét boncolgatták. A rendezvényen részt vett Stompová Viktória és Farkas János, a Mindenki Sárvárért Mozgalom két alapító tagja, Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke, Pungor András, a 168 Óra újságírója, Eiveck Péter, jobbikos képviselő, és Markó Péter, a Vas megyei közgyűlés egykori elnöke is.

A beszélgetést Németh Zsolt kezdte, aki elmondta, hogy ő úgy látja, foglyul ejtették a magyar embereket azáltal, hogy megfosztották őket a hiteles nyilvánosságtól. Szerinte a demokrácia alapkövetelménye a sajtószabadság, éppen ezért az egyesülettel és a mozgalommal a megfelelő tájékoztatásért küzdenek.

Zsolt Németh

Zsolt Németh was live - with Péter Eiveck and Farkas János.

A szót eztán Pungor András vette át. Ő elmondta az összegyűlt érdeklődőknek, hogy az elmúlt években 476 sajtóorgánum került a Fidesz kezébe, ők pedig olyan nívós műhelyeket építettek le, mint az Origo. Az újságíró úgy látja, hogy ez a Fidesz egyik legnagyobb bűne; beteszik a lábukat a legnagyobb műhelyekbe, majd szétverik azokat. Szerinte azért teszik ezt, mert félnek a nyilvánosságtól, azon dolgoznak, hogy ezt maguk alá gyűrjék. 

Azt is elmondta, hogy a liberális vagy a baloldali újságok számára csak a közösségi finanszírozás maradt, mint bevételi forrás, hiszen a független portálok csak nagyon nehezen juthatnak hirdetésekhez. Pungor a saját tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal, elmondta, hogy a mai újságírók számára az a legnehezebb dolog, hogy az olvasók nem értik meg őket. Helyette inkább egyszerre különféle jelzőkkel minősítik őket, a legnépszerűbbek jelenleg a hülye, a kommunista és a zsidóbérenc.

Letiltott kommentek, a nyilvánosság elől elzárt testületi ülések

Az újságírót Markó Péter követte, ő a Vas megyei nyilvánosságról szólt pár szót, majd bemutatta a vendégeit, akiket a megye különböző településeiről hívott meg. Ott volt például Balogh Andrea, aki Vasvárról érkezett. Andrea a Vasvári Krónika nevű civil szervezet tagja, elmondta, hogy miként bolygatta fel a város életét, amikor néhány napja kiderült, hogy teljesen egészséges fákat akarnak kivágni néhány koncert miatt. Erről egyébként mi is beszámoltunk, bővebben itt olvashattok róla:

Felháborodás, petíció, tüntetés - Összefogtak az emberek a vasvári Parkerdő fáinak megmentéséért

VPP Hála nekik, most felcsillant a remény és valami elindult az üggyel kapcsolatban. Nemrég adtunk hírt róla, hogy nagyszabású koncerteket fognak szervezni a vasvári Parkerdőbe és a helyszín kibővítése miatt teljesen egészséges fákat akar kivágatni a szervező, nehogy véletlenül is takarja a látványt az a néhány fa.

Andrea azt mondja, hogy Vasváron nem szoktak hozzá a város vezetői ahhoz, hogy ellenzik a döntéseiket. A lakók azonban összefogtak az erdő fáiért, az önkormányzat meg is hirdetett egy lakossági fórumot szerdára, ezt Facebookon jelentették be. Andrea ez erről szóló poszt alá azt írta, hogy a fórumra a civil szervezet is elmegy, az összegyűjtött aláírásokat is elviszik. A kommentet viszont nem sokan láthatták, a város oldaláról három és fél perc múlva törölték a megjegyzést.  

Markó Péter Kuntner Ferencet, kőszeg egykori polgármesterét is elhívta a beszélgetése. Kuntner arról mesélt, hogy az ő ideje alatt nyilvánosak voltak a testületi ülések, még a szombathelyi tévé is közvetítette őket. Ez viszont megváltozott, amikor a Fidesz átvette a hatalmat, a nyilvánosságot leépítették, az üléseket ma már nem lehet élőben követni. Kuntner szerint a városi lap, a Kőszeg és Vidéke is hasonló átalakuláson ment át, régen még lehetett olvasni benne kritikákat, manapság ez már elképzelhetetlen. Az egykori polgármester azt mondja, hogy ellenzéki gondolatok már csak két ellenzéki képviselő, Tóth Gábor és Rába Kálmán blogjain jelenhetnek meg. Kuntner végül felidézte azt a testületi ülést, ahol egy szombathelyi ügyvéd szót kért, amit végül nem kapott meg. Ebből elég nagy botrány kerekedett, de a városi lapban egy betű sem jelent meg róla.

Nem kapott szót, botrányt okozott egy ügyvéd a kőszegi képviselő-testületi ülésen

ugytudjuk.hu Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd megjelent Kőszeg város képviselő-testületi ülésen, ahol az SZMSZ-re hivatkozva szót kért, ezt azonban Huber László polgármester nem adta meg neki. Ennek ellenére elmondta mondandóját. A kőszegi Kastélykert Lakópark ügyét tárgyalták, ekkor történt az eset.

Mindenhol a Fidesz az úr, de azért vannak kivételek

Molnár László, Simaság polgármestere is részt vett a beszélgetésen. Neki merőben más tapasztalatai vannak a helyi médiával kapcsolatban, azt mondja, hogy Bük, Csepreg és még 17 kisebb, környező településen nem folyik bele a politika a médiába. Megemlítette a Trió Tévét is, amely magánkézben van, és teljesen politikamentesen tudósít. Molnár szerint azonban még mindig a Vas Népe uralja a térséget, habár egyre kevesebb simasági előfizetőjük van.

Szombathelyen közelharcokat vívnak a nyilvánosság érdekében

Markó Péter utolsó vendége Ipkovich György, Szombathely egykori polgármestere volt. Ipkovich elmondta, hogy Szombathelyen jelenleg a Savaria Fórum újraindítása és a tévé vezetősége miatt folynak a harcok. A szombathelyi képviselő megosztotta, hogy a Fidesz mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza a Savaria Fórum újraélesztését, például az időhúzás érdekében visszadobtákaz ellenzék javaslatait. Egy új fejleményt is megosztott a hallgatókkal, elmondta, Puskás Tivadar polgármester most azzal húzza az időt, hogy nem akarja aláírni az erről szóló szerződést. 

Ezerrel megy a bevándorlás-party a szombathelyi közgyűlésben

Farkas Bazsi A szombathelyi közgyűlésről blogolunk. Mert, hogy elmúlt az a 12 óra, amíg maximálisan egy közgyűlést a szabály szerint meg lehet tartani. A polgármester bezárta az ülést. A következő közgyűlési időpontja: Március 13, reggel 9 óra Hát ennyi volt mára, bár így a végére kicsit felejtődni látszott, éppen ezért ismétlésképpen: Migránspárti, áruló és szivárvány koalíció.

Ipkovich a demokrácia egyik alapkövének tartja a nyilvánosságot, ami véleménye szerint manapság nagy veszélyben van. Szerinte ugyanis a mostani állampárt megfosztja az információktól az ország egyik részét, ezzel pedig uralják az emberek véleményét. Az viszont már látszik, hogy az embereknek elege van ebből, sorra alakulnak meg az összefogások a NER befolyása ellen, ami részben pont a sajtó leépítésének köszönhető. A szombathelyi képviselő végül felvetette, hogy a szabad információk áramlása érdekében hálózatokat kell szervezni, ennek jó bázisa lehetne Szombathely, ahol nemrég az ellenzék átvette a közgyűlés irányítását.

Sárváron a legnehezebb a helyzet, az összes helyi média egy kézben van


A vendégek után újból Markó Péter vette át a szót, aki elmondta, hogy Sárvár helyzete nagyon speciális, hiszen az összes helyi média egy kézben van. A Sárvári Média Kft. alá tartozik a Sárvár TV a Sárvár Rádió és a Sárvári Hírlap is. Jól látszik, hogy egy szerkesztőségben készülnek a hírek, többször volt már arra példa, hogy ugyanaz a hír szóról szóra megjelent mindhárom felületen. Markó azt is elmondta, hogy a rádióban néha országos hírek is szólnak, ezek azonban legtöbbször a migráció kérdését feszegetik.


A megyei közgyűlés egykori elnöke megosztotta, hogy a helyi újságot kéthetente, 6500 példányban adják ki. Akik fellapozzák ezt a hírlapot, azok átlagban 7-8-szor találkoznak a sárvári polgármester, Kondora István képével, de rengeteg fotón megjelenik Máhr Tivadar alpolgármester, vagy Ágh Péter, országgyűlési képviselő is. Markó végül azt is elmondta, hogy a helyi lapban az ellenzéki képviselők kezdeményezéseiről semmit sem lehet olvasni. Nemrég Sárváron járt Ujhelyi István, az Európai Parlament képviselője, aki teltházas fórumot tartott, a városi média viszont erről sem írt semmit.

Ujhelyi István: a szombathelyi és a sárvári összefogás fényes csillag a budapestiek számára

Fehér Buda Az Európai Parlament képviselője Sárváron beszélt arról, hogy miért hatalmas a jelentősége a közeledő választásoknak. Sárvárra látogatott Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő csütörtök délután. A képviselőt a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke, Németh Zsolt fogadta a Platán Kávéházban, ami a találkozó kezdete előtt tíz perccel már csordultig tele volt érdeklődőkkel.

Markó végül azzal zárta a gondolatait, hogy megfogadják Kondora polgármester március 15-i beszédében elhangzott szavait, harcolni fognak a szabadságukért és a nyilvánosságért. "Újrakezdjük... de nem márciusban, hanem májusban" - mondta.
 

A fórum végén újból Németh Zsolt szólalt meg, aki a nyilvános vitafórumokban látja a probléma megoldását. Szerinte addig semmi értelme nincs a Sárvári Médiának nyilatkozni, amíg nem tudnak megfelelően híreket közzétenni. Azt is elmondta, hogy az önkormányzati médiától szinte sosem mentek el a Híd a Jövőnkért Egyesület sajtótájékoztatóira, habár az adófizetők forintjaiból tartják fent a kft-t. Nem is kevésből, az önkormányzattól 40 millió, az államtól 10 millió forint támogatást kap a Sárvári Média.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.