Mozikban a Nincs parancs! című magyar film

ugytudjuk.hu 2020-09-17 11:21:32
Miután nem adtak tűzparancsot, a történelembe lőtték magukat a szocialista határőrök.

Most került a mozikba a Nincs parancs! című, több mint 1 órás dokumentumfilm, ami a kommunista államhatárok 1989-es gyors összeomlására fókuszál. Izgalmas téma. Főleg, hogy egy ideje megjelentek a kisajátítók, a mindig mindent átértelmezők.

Nem csupán aforizma, hogy leggyorsabban a múlt változik. Főleg Kelet-Európában, ahol a társadalmi szerkezet többnyire csak nyomokban tartalmaz demokráciát a mai napig. A rendszerváltás igazi esélyt adott a kibontakozásra, de ez 30 év távlatából úgy tűnik, nem jött össze. Szalay Péter rendező a Nincs parancs! című dokumentumában már-már izzadva kerüli az aktuálpolitikai felütéseket, de ennek ára van. Az, hogy a történetnek nincs igazi fókusza, a szálak kuszálódnak, bár a végére sikerül egyensúlyra jutni.  

A helyzet objektíve 1989-ben az volt, hogy a két nagyhatalom vezére, az amerikai Ronald Reagan elnök és a szovjet Mihail Gorbacsov megállapodott az európai érdekszféra békés újrafelosztásában. Ez érintette az addigi, több mint ezer kilométeres Vasfüggöny rendszert (a Baltikumtól az Adriáig), ami a megállapodás hatására szinte hónapok alatt összeomlott. A film egy különös párhuzam kapcsán utal erre. Jelesül az NDK-s határőr alezredes, Harald Jager és a magyar Bella Árpád történetével. Egyikük a berlini falat védte szinte napra pontosan addig, amíg magyar kollégája a nyugati határszakaszt.

És ami a történelembe emeli őket az az, hogy egyikük sem lövetett. Igaz, erre nem volt az adott helyzetre parancsuk, de ha azt vesszük, hogy parancs híján mindig az előző parancs a mérvadó, akkor lövetni kellett volna. Bella a soproni piknik idején került szorult helyzetbe,  amikor is 700 keletnémet rohamozta meg a pár órára megnyílt határátkelőt. Jager pedig a falnál volt, amikor több tízezres tömeg közeledett...

Horn Gyula külügyminiszter 1989 szeptember 11-én bejelentette, hogy Magyarország megnyitja a határt Ausztria felé, így szinte azonnal 50-70 ezer keletnémet áramlott nyugatra. Az eufória képei megrázók, felemelők. Horn Gyula máig a németek első számú kedvence, az ő nevét skandálták akkor is, amikor a kelet-berlini tömeg átáramlott a tiltott városrészbe.

A magyarok hálából kaptak egy 1 milliárd márkás segélyt (ma euróban lenne ugyanennyi), amit Németh Miklós miniszterelnök visszautasított. Nagykövetségünk pedig Berlin legfrekventáltabb helyére, az USA és Kína szomszédságába költözhetett és itt van a mai napig.  

A film ott kelt hiányérzetet, hogy Jager és Bella valóban történelmi tette mellé nem teszi oda a hátteret. Azt, hogy akkor már nagy valószínűséggel parancsra sem lőtt volna senki. Arról sem esik szó, amit a soproni piknik előtt napokkal a nyugati országrészen lakók láttak, tapasztaltak. Miszerint csak a Határőrségnek nem tűnt fel a sok száz vonuló Trabant... Ehhez képest állt fel az öt fős (!) határőrség a nyitott kapunál. Ez máig megválaszolásra váró szituáció. Kár, hogy a film is adós marad vele.  

Az NDK, pontosabban Berlin helyzete azonban más, itt benne volt a pakliban az erőszak is. A határtörés előtt nem sokkal még kattogtak az automata gépfegyverek. De a tömeg megindulása egyszerűen kiiktatta a sortüzet. Amit aztán nem is adott parancsba Jager alezredes, ezzel ő is a történelembe lőtte magát.

Szalay filmjének igazán drámai vonulata a soproni piknik után két nappal, egy dulakodás során lelőtt keletnémet menekült, Kurt-Werner Schultz története. Zsiránál vesztette életét, miután családja már osztrák területre ért. Megszólal az özvegy, ma is elcsukló hangon, de megbocsátva. Látjuk az egykori sorkatonát is, aki harminc év után sem tudta túltenni magát a történteken. Ez a film legerősebb vonulata, ekkor érthetjük meg igazán a Vasfüggöny embernyomorító, lélekölő voltát.  

A Nincs parancs! című alkotás közönségtalálkozója a vírusjárvány ugyan elmaradt a Savaria Moziban, de érdemes megnézni. Mert tisztességes, a későbbi korokban is elővehető film született.  

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

Izzadni a követőidért – Kritika a Sweatről

Depressziót okozó álomvilág az influenszerek világa.

Szorongást kelt, mégis reményt ad az új magyar film

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - kissé szokatlan módon - nem csak a sajtóban terjed, hanem szájról szájra is.

Nemzetközi filmfesztiválon díjazták a szombathelyi Művészeti animációs diákját

Rudi Máté az Virágzó zátony című kisfilmjével megosztva nyerte meg az Arany Mókust.