Németh Ákos: Ez az egy év a kő kemény munkáról fog szólni

Farkas Bazsi 2018-11-16 11:11:00
Az LMP Vas Megyei Szervezetének elnöke azt mondja, olyan városvezetést képzelnek el, ahol a polgárok közvetlen beleszólást kaphatnak a döntésekbe.

Tegnap jelentette be az Éljen Szombathely! Egyesület és az LMP, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon közösen indulnak el. A bejelentés után egy kávé mellett beszélgettünk Németh Ákossal, az LMP Vas  Megyei Szervezetének elnökével. 

Mekkora előkészítő munka van abban, hogy most az Éljen Szombathely! Egyesület és az LMP közösen tud indulni a 2019-es önkormányzati választásokon? Ebben mennyire van benne a parlamenti választások kudarca?


Az országos választások után már sejteni lehetett, hogy lesz egy olyan helyzet, ami azt eredményezi, hogy időközi önkormányzati választásokat kell kiírni Szombathelyen. Végül már ezen közösen indultunk el. A helyzet az az, hogy az LMP abban sosem volt partner, hogy csupán technikailag álljon bele egy ilyen együttműködésbe. Most azonban volt egy olyan jelölt László Győző személyében, akit mi is fel tudunk vállalni,  a programja és a személye egyezett az alapelveinkkel. Ez egy jó tapasztalat is volt, hogy tudunk együtt dolgozni, működik a dolog. Volt már olyan együttműködős a magyar politikában, ahol a felek csak egy-egy Unikum után tudtak egymás mellé állni, ezek a technikai együttműködések nem működnek. Ahol megvan a kölcsönös bizalom, ott ez tud működni, és ezt sikerült is bizonyítani Szombathelyen. Ez egy hosszú folyamat, mire ez a bizalom kialakul. Már a parlamenti választások előtt elkezdődött egy közös gondolkodás, ez mostanra ért be ilyen formában.

Nagy huzavona volt az országos választásokon az összefogás miatt, talán még mindig van olyan eljárás az LMP-ben, ami nem zárult le a visszalépések kivizsgálása miatt. Éppen ezért adja magát a kérdés, mit szólt önöknél az országos vezetés ehhez a szombathelyi együttműködéshez?

Az országos vezetés célja leváltani a Fideszt, ezt most a legfontosabb. Ha találunk olyan partnereket, akik ebben segíteni tudnak, annak az országos vezetés csak örülni tud. Éppen ezért nem gördítenek semmiféle akadályt egy ilyen együttműködés útjába. 

Ki az aki csatlakozhat még a már bejelentett szövetséghez? Mert, ha László Győző esete volt a példa, akkor ott az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum logója is a jelölt, mára már képviselő szórólapján volt.

Onnét lehet, biztosan tudni, hogy a felek meg szeretnének állapodni egymással, hogy az érintettek nem a sajtóban üzengetnek egymásnak, hanem a nyilvánosságot arra használják, hogy közöljék: Megállapodtunk! A Lehet Más a Politika és az Éljen Szombathely! megállapodott egymással, várjuk a többi szervezetet is, akik érték alapon tudnak hozzánk csatlakozni. Ahogy a válaszomat kezdtem is, amint lesz újabb megállapodás, azt be fogjuk jelenteni. 

Egy picit beszéljünk a legutóbbi közvélemény kutatásról. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt beelőzte az LMP-t. 

Én külön választanám a két dolgot, a Kutyapárt népszerűségét és az LMP népszerűségét. Én azt gondolom, hogy a Kutyapárt nem az LMP-től visz el szavazókat. Egyébként nagyon hasznosnak ítélem meg a Kutyapárt működését, azt gondolom róluk, hogy ők olyan embereket tudnak megszólítani, akik egyébként nem szavaznának egyetlen pártra sem, és ez nagyon fontos, hogy olyan réteget vonnak be a közéletbe, amit a hagyományos pártoknak nem tudnának. Az, hogy a várost kire bíznák az emberek az egy másik kérdés.

Az LMP népszerűsége, hát igen. Ahhoz képest, hogy történelmének legjobb eredményét érte el, ezután sajnos eléggé negatív belső folyamatok indultak el, aminek hatását látjuk mi is. Reméljük, hogy ezen sikerül változtatni. Itt Vas megyében nincsenek ilyen problémák, itt működnek a dolgok, abban megbízunk, hogy az országos vezetés tud változtatni, és változnak a dolgok.

Egy év múlva lesznek az önkormányzati választások, miről fog szólni ez az előttünk álló időszak?

Kő kemény munkáról. Azért is jelentettük be már most a megállapodást, hogy az ez egy év nem az egyeztetésekkel teljen, hanem azzal, hogy a jelöltek neki tudjanak állni dolgozni. Azt szeretnénk, hogy minél gyorsabban meglegyen a 14 jelöltünk, és már dolgozni, kampányolni tudjanak. 

László Győző esete mutatta meg, hogy ha egyetlen jelölt van a Fidesszel szemben, akkor azt le lehet győzni. Hogy látja, van erre esély jövő ősszel is? Már hogy egyetlen ellenfele lesz a most bejelentett szövetségnek?


Azt még nem lehet látni, hogy 2019-ben hány szervezet állít jelöltet, listát. A legfőbb ellenfelünk a Fidesz lesz, az biztos. A legkomolyabb kihívók pedig mi leszünk. Az a tapasztalat, hogy az emberek pontosan tudják, és látják, hogy ki az, akinek van reális esélye, hogy legyőzze a Fideszt. 

Azt már látja a Lehet Más a Politika, hogy miben lehet más a városvezetés?

Azokat az értékeket képviseljük, amik nem megfelelően lettek képviselve Szombathelyen sem és országosan sem. Az egyik ilyen, amit egyébként már sokszor elmondtunk a Falco-gyár kapcsán is, hogy nem lehet gazdasági érdekeket az emberek egészséges környezethez való joga elé helyezni. De mondhatnám az antikorrupciós  elképzelésekről, az átláthatóságról, a társadalmi részvételiségről az önkormányzatokban, tehát, hogy minél szélesebb rétegeket bevonni a döntésekbe. 

Felügyelő bizottsági hely a Haladás szurkolóknak?

Pontosan! Ezekben testesülnek meg azok az elképzelések, amiket mi fontosnak tartunk. Ha egy mondattal kellene mindezt összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy szerintünk a politika az érték alapú kompromisszumok művészete, és ezt sikerült most megvalósítanunk Szombathelyen. 

Szólj hozzá!

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.