Németh Ákos: béremeléssel kell megbecsülni a Vasivíz dolgozóit

Farkas Bazsi 2019-04-09 06:12:00
Az LMP Vas megyei elnöke azt mondja, hogy a cég igazgató tanácsának változásánál is időhúzásra játszik a Fidesz.

Bár már a február 28-i közgyűlés megszavazta, a visszaküldött, újratárgyalás miatt csak a március 27-i közgyűlésen lett végleges az önkormányzati cégek igazgató tanácsainak és felügyelő bizottságainak megváltozott felállása. Németh Ákos, az LMP Vas megyei elnöke a Vasivíz igazgatótanácsában kapott helyet. Vele beszélgettünk. 


Azzal lett megvádolva, de nemcsak ön, hanem az ellenzék által újonnan delegált igazgatósági és bizottsági tagok is, hogy szakemberek helyett nímandok kerültek pozíciókba. Ön a Vasivíz igazgatósági tagja lett, mit szólt a vádakhoz?

 A Fidesz nagyon sarokba szorult most, ami azt hozta magával, hogy kapálódznak. Az érdemekire nehéz hivatkozni, így most a lejáratással próbálkoznak, mindenféle nímandnak elmondanak minket. De, aki politizálni kezd, az ne legyen sértődős, álljuk a sarat. Szalai Bálint, aki velem együtt a Vasivíz igazgatóságába került, a Jobbik színeiben már évek óta tagja a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságnak. Személyével egészen eddig nem volt problémája a Fidesznek sőt, az ő bizottsági tagságához az kellett, hogy a személyét megszavazzák. Egészen meglepő ez a fordulat, hogy most bajuk lett vele. Az az igazi probléma, hogy az ellenzék egészen eddig, lassan 10 éve nem láthatott bele a Vasivíz Zrt. működésébe. Most ez változni fog.

Mikor állhatnak neki a tényleges munkának az igazgatóságban? Megvolt már a taggyűlés?

Még nem. Ami azért is szomorú, mert a Vasivíz dolgozóinak elég komolyan el vannak maradva a bérei. Olyan kort élünk, amikor a gyorséttermek nem azért reklámozzák magukat, hogy minél több hamburgert adjanak el, hanem azért, hogy legyen náluk, aki dolgozik. Fontos érték a képzett munkaerő. Most úgy néz ki, hogy a Vasivíz dolgozói nem kapták meg a szükséges bér fejlesztéseket, mert a korábbi igazgatótanácsi elnök ezt nem támogatta, mivel a cég veszteséges. A mi feladatunk, hogy ezt a helyzetet megoldjuk!

Hány emberről beszélünk?

Nagyságrendileg, 600 fő dolgozik a Vasivíznél. 

Ki van már jelölve a taggyűlés ideje? Ami ugye ahhoz szükséges, hogy az újonnan delegált tagokat elfogadja az igazgatóság.

Nincs. Úgy tudom, hogy májusban szokott lenni a rendes taggyűlés, addig lehet húzni a dolgot, tovább nem.

Ha már szakképesítés. Lendvai Ferenc a Fidesz szombathelyi frakciójának vezetője, a Vasivíz kommunkációs szakreferense. Igaz ez a cég honlapján sehol nem szerepel, csupán az találja meg, aki végig bogarássza a képviselő vagyonnyilatkozatát. Lendvai mindezt havi nettó 245 ezer forintért végzi el, igaz kommunikációs diplomája nincsen, tanári végzettséggel bír. Akkor, hol van a szakmaiság, amit a Fidesz annyira hangoztat?

 
Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ő engem annak idején még tanított is, a Zrínyiben, technikát. Mindig kellemes emlékek rohannak meg, mert jó volt vele a kapcsolat, azzal együtt, hogy most már biztosan sok dologban nem értenénk egyet. De válaszolva, ezért is kellene, hogy végre beleássunk ezekbe a dolgokba, hogy milyen marketing szerződések születtek, kivel, és ezt próbálják most időhúzással kibekkelni. Na de ez nem megy a végtelenségig.

Itt vagyunk Szombathelyen a Domusnál. Három stand van jelenleg az Órásház előtt az LMP és az MSZP közvetlen egymás mellett, a DK kicsit távolabb gyűjti az aláírásokat az EP-szavazáshoz. 

Nemény Andrással, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakció vezetőjével kifejezetten jó a kapcsolatunk, jól tudunk együtt dolgozni. Nem titok, hogy a mostani körzetében a KISZ-lakótelepen én fogok indulni, az Éljen Szombathely színeiben. Kettőnk között kifejezetten szoros az együttműködés, közösen tartunk fogadó órákat, a körzet ügyeinek intézésébe is besegítek. Együtt szedtünk szemetet, a Szent Gellért utca 47. mögötti játszóteret és sportpályát rendbe kellett rakni ebben is segítettem. 

Most is van bőven feladat, a Károly Róbert utca és a Perint patak közti játszótéren van egy elem, amit ki szeretnénk cseréltetni, de milliós nagyságrend. Dolgozunk azon, hogy a Szent Gellért és a Perint közti részen megépüljön egy új parkoló és, hát a mostohán kezelt Őrség utcát is fel szeretnénk még újítani. 

A napokban jelent meg egy interjú a nyugat.hu-n Ipkovich Györggyel, az MSZP korábbi polgármesterével, jelenlegi önkormányzati képviselővel. Hogy a cikk vagy inkább a kommentek miatt lett fajsúlyos az anyag, nehéz eldönteni. Ön, mint az LMP Vas Megyei elnöke hogyan áll Czeglédy Csaba kérdéséhez?

Czeglédy Csabának elévülhetetlen érdemei vannak a szombathelyi ellenzékben, ez ténykérdés. Amin ő keresztül ment abba sokan bele bolondultak volna. Én azt gondolom, hogy egy kis türelemmel kell lennünk iránta, egy kis időt kell adnunk ahhoz, hogy le tudja követni az eseményeket. Biztos vagyok benne, hogy alkalmazkodni fog az új helyzethez. 

De igazából nem is az a fontos, hogy mi mit szeretnénk, hanem, hogy a választók mit szeretnének. A jelenlegi összefogásnak sikerült olyan jobboldali szavazókat megszólítani, akiket feltehetőleg, Czeglédy Csaba elriasztana. Most is látjuk, hogy milyen törékeny is lehet a többség és, hogy egy szavazaton múlhatnak a dolgok. Czeglédy Csaba feje fölött Damoklész kardjaként lóg ez az ügy, így végigcsinálni egy önkormányzati ciklust, lehet, hogy nem lenne szerencsés.

Illúzióim nincsenek az ügyészség függetlenségével kapcsolatban sem.

Méréstől függ?

Egy ember van, aki mindenféle mérés nélkül, egy egészen friss eredmény birtokában tuti befutó, ő pedig László Győző, aki hatalmas fölénnyel nyerte meg azt a körzetet, ami korábban Czeglédy Csabáé volt. Azt gondolom az ő személye szimbolikus is, hiszen az időközi választás volt az első, ahol a mostani választási partnereink, az MSZP, a Momentum, az Éljen Szombathely mind egy jelölt mögé álltak be. Róla lemondani, nem lenne könnyű.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.