Németh Ákos: béremeléssel kell megbecsülni a Vasivíz dolgozóit

Farkas Bazsi 2019-04-09 06:12:00
Az LMP Vas megyei elnöke azt mondja, hogy a cég igazgató tanácsának változásánál is időhúzásra játszik a Fidesz.

Bár már a február 28-i közgyűlés megszavazta, a visszaküldött, újratárgyalás miatt csak a március 27-i közgyűlésen lett végleges az önkormányzati cégek igazgató tanácsainak és felügyelő bizottságainak megváltozott felállása. Németh Ákos, az LMP Vas megyei elnöke a Vasivíz igazgatótanácsában kapott helyet. Vele beszélgettünk. 


Azzal lett megvádolva, de nemcsak ön, hanem az ellenzék által újonnan delegált igazgatósági és bizottsági tagok is, hogy szakemberek helyett nímandok kerültek pozíciókba. Ön a Vasivíz igazgatósági tagja lett, mit szólt a vádakhoz?

 A Fidesz nagyon sarokba szorult most, ami azt hozta magával, hogy kapálódznak. Az érdemekire nehéz hivatkozni, így most a lejáratással próbálkoznak, mindenféle nímandnak elmondanak minket. De, aki politizálni kezd, az ne legyen sértődős, álljuk a sarat. Szalai Bálint, aki velem együtt a Vasivíz igazgatóságába került, a Jobbik színeiben már évek óta tagja a Gazdasági és Városstratégiai Bizottságnak. Személyével egészen eddig nem volt problémája a Fidesznek sőt, az ő bizottsági tagságához az kellett, hogy a személyét megszavazzák. Egészen meglepő ez a fordulat, hogy most bajuk lett vele. Az az igazi probléma, hogy az ellenzék egészen eddig, lassan 10 éve nem láthatott bele a Vasivíz Zrt. működésébe. Most ez változni fog.

Mikor állhatnak neki a tényleges munkának az igazgatóságban? Megvolt már a taggyűlés?

Még nem. Ami azért is szomorú, mert a Vasivíz dolgozóinak elég komolyan el vannak maradva a bérei. Olyan kort élünk, amikor a gyorséttermek nem azért reklámozzák magukat, hogy minél több hamburgert adjanak el, hanem azért, hogy legyen náluk, aki dolgozik. Fontos érték a képzett munkaerő. Most úgy néz ki, hogy a Vasivíz dolgozói nem kapták meg a szükséges bér fejlesztéseket, mert a korábbi igazgatótanácsi elnök ezt nem támogatta, mivel a cég veszteséges. A mi feladatunk, hogy ezt a helyzetet megoldjuk!

Hány emberről beszélünk?

Nagyságrendileg, 600 fő dolgozik a Vasivíznél. 

Ki van már jelölve a taggyűlés ideje? Ami ugye ahhoz szükséges, hogy az újonnan delegált tagokat elfogadja az igazgatóság.

Nincs. Úgy tudom, hogy májusban szokott lenni a rendes taggyűlés, addig lehet húzni a dolgot, tovább nem.

Ha már szakképesítés. Lendvai Ferenc a Fidesz szombathelyi frakciójának vezetője, a Vasivíz kommunkációs szakreferense. Igaz ez a cég honlapján sehol nem szerepel, csupán az találja meg, aki végig bogarássza a képviselő vagyonnyilatkozatát. Lendvai mindezt havi nettó 245 ezer forintért végzi el, igaz kommunikációs diplomája nincsen, tanári végzettséggel bír. Akkor, hol van a szakmaiság, amit a Fidesz annyira hangoztat?

 
Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ő engem annak idején még tanított is, a Zrínyiben, technikát. Mindig kellemes emlékek rohannak meg, mert jó volt vele a kapcsolat, azzal együtt, hogy most már biztosan sok dologban nem értenénk egyet. De válaszolva, ezért is kellene, hogy végre beleássunk ezekbe a dolgokba, hogy milyen marketing szerződések születtek, kivel, és ezt próbálják most időhúzással kibekkelni. Na de ez nem megy a végtelenségig.

Itt vagyunk Szombathelyen a Domusnál. Három stand van jelenleg az Órásház előtt az LMP és az MSZP közvetlen egymás mellett, a DK kicsit távolabb gyűjti az aláírásokat az EP-szavazáshoz. 

Nemény Andrással, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakció vezetőjével kifejezetten jó a kapcsolatunk, jól tudunk együtt dolgozni. Nem titok, hogy a mostani körzetében a KISZ-lakótelepen én fogok indulni, az Éljen Szombathely színeiben. Kettőnk között kifejezetten szoros az együttműködés, közösen tartunk fogadó órákat, a körzet ügyeinek intézésébe is besegítek. Együtt szedtünk szemetet, a Szent Gellért utca 47. mögötti játszóteret és sportpályát rendbe kellett rakni ebben is segítettem. 

Most is van bőven feladat, a Károly Róbert utca és a Perint patak közti játszótéren van egy elem, amit ki szeretnénk cseréltetni, de milliós nagyságrend. Dolgozunk azon, hogy a Szent Gellért és a Perint közti részen megépüljön egy új parkoló és, hát a mostohán kezelt Őrség utcát is fel szeretnénk még újítani. 

A napokban jelent meg egy interjú a nyugat.hu-n Ipkovich Györggyel, az MSZP korábbi polgármesterével, jelenlegi önkormányzati képviselővel. Hogy a cikk vagy inkább a kommentek miatt lett fajsúlyos az anyag, nehéz eldönteni. Ön, mint az LMP Vas Megyei elnöke hogyan áll Czeglédy Csaba kérdéséhez?

Czeglédy Csabának elévülhetetlen érdemei vannak a szombathelyi ellenzékben, ez ténykérdés. Amin ő keresztül ment abba sokan bele bolondultak volna. Én azt gondolom, hogy egy kis türelemmel kell lennünk iránta, egy kis időt kell adnunk ahhoz, hogy le tudja követni az eseményeket. Biztos vagyok benne, hogy alkalmazkodni fog az új helyzethez. 

De igazából nem is az a fontos, hogy mi mit szeretnénk, hanem, hogy a választók mit szeretnének. A jelenlegi összefogásnak sikerült olyan jobboldali szavazókat megszólítani, akiket feltehetőleg, Czeglédy Csaba elriasztana. Most is látjuk, hogy milyen törékeny is lehet a többség és, hogy egy szavazaton múlhatnak a dolgok. Czeglédy Csaba feje fölött Damoklész kardjaként lóg ez az ügy, így végigcsinálni egy önkormányzati ciklust, lehet, hogy nem lenne szerencsés.

Illúzióim nincsenek az ügyészség függetlenségével kapcsolatban sem.

Méréstől függ?

Egy ember van, aki mindenféle mérés nélkül, egy egészen friss eredmény birtokában tuti befutó, ő pedig László Győző, aki hatalmas fölénnyel nyerte meg azt a körzetet, ami korábban Czeglédy Csabáé volt. Azt gondolom az ő személye szimbolikus is, hiszen az időközi választás volt az első, ahol a mostani választási partnereink, az MSZP, a Momentum, az Éljen Szombathely mind egy jelölt mögé álltak be. Róla lemondani, nem lenne könnyű.

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.