Nemény András: "Nehéz év lesz 2021, ezt mindannyiunknak együtt kell átvészelni"

Bazsó Bálint 2020-12-11 07:33:00
Szombathely polgármestere évértékelő interjújában többek között az elmúlt időszak nehézségeiről, a járványban hozott intézkedésekről és persze 2021-ről is beszélt.

Akkor is elvállalta volna a polgármesteri tisztséget, ha tudja, mit hoz a 2020-as esztendő - mondta Nemény András a Szombathelyi Televíziónak adott évértékelő interjújában.

A polgármester a rendkívüli jogrend adta felhatalmazásról szólva hangsúlyozta: ugyanúgy meghozzák a döntéseket, határozatokat, előterjesztéseket, mint normális esetben, mint mondta "olyan döntés nincs, aminek nem lett volna tényleges közgyűlési felhatalmazása". Hozzátette: a rendkívül döntések esetében is van egyeztetés. 

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az elmúlt egy évvel, Nemény azt mondta: "Amit szerettünk volna megmutatni, annak már több mint nyomai látszanak". Példaként a köztisztaságot említette, azon belül is a Parkerdőt, illetve a "nyitott városházát" és az értékelése szerint sikeres szabadtéri programokat.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A jövőről szólva úgy vélte Nagyon nehéz helyzetben van a város. A polgármester a járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés következtében csökkenő bevételeket és az ezzel egy időben meghozott kormányzati intézkedéseket említve megnevezve a gépjárműadó elvonását és az ingyenes parkolás bevezetését. 

Utóbbit bírálva úgy vélte, ennek semmi köze nem volt a járvány elleni védekezéshez.

Értékelése szerint a kieső és elvonásra kerülő bevételek miatt "feszesebb tempót" igényel a költségvetés betartása. Ezért - bár szimbolikusnak nevezte - a politikusok is hozzájárulnak a közöshöz, így minden képviselőnek 10 százalékkal csökken a tiszteletdíja.

A kormányzat és az ellenzéki vezetési városok közötti harcról szólva úgy vélte: Komoly érdekérvényesítést jelent az ellenzéki városok összefogása, ugyanakkor hozzátette: a kormánypárti vezetésű önkormányzatok közül is sokan tekintenek rájuk szimpátiával, hiszen "őket is sújtják a kormányzati elvonások" - mondta. 

A Parragh László-féle iparűzési adó elvonásról szólva úgy vélekedett: Nem zárja ki, hogy ebből lesz valami, ám szerinte nagyon nagy butaság úgy elvonni pénzt, hogy azt a kormány sem tudja visszaadni. 

Rosszul járnának az önkormányzatok: Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Parragh László azt javasolja a kormánynak, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az idei és a jövő évre teljesen, ágazattól függetlenül engedje el az iparűzési adó fizetését - írja a Magyar Nemzet.

Kérdésre válaszolva a kormánypárti polgármesterek közül nagyon korrekt vezetőnek nevezte Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármestert. Dézsi Csaba András győri városvezető kapcsán szimpatikusnak nevezte, hogy mindeg, hogy körülményektől függetlenül is megmondja a véleményét.  " Hende Csabáról szólva pedig azt mondta, "élő telefonvonal van köztünk, ha arról van szó, hívjuk egymást" - mondta, példaként említve a Haladás Sportkomplexum ügyét. 

Úgy vélte:

"A szombathelyiek nagyon vágynak arra, hogy normális együttműködés, kiszámíthatóság, nyugalom legyen"

Az ellenzéki előválasztásról szólva a polgármester kiemelte: az Éljen Szombathely! kimarad ebből, de természetesen a pártok kampányolni fognak. 

Az ellenzéki jelöltekről szólva reményét fejezte ki, hogy olyan szereplő győz, aki "jó kihívó lesz, meg lesz a bizalom az irányába és nyerni is tud" a Fidesszel szemben.

Azt reméli, hogy az előválasztás hoz olyan ellenzéki jelöltet, haki jó kihvó lesz, meg lesz a bizalom irányába, és nyerni tud..

A járványra kitérve megjegyezte: a fertőzöttek száma csökken - jelenleg 410 beteget tartanak nyilván ugyanakkor a halálozási adatok továbbra sem csökkenek: napi 10 fölött van az áldozatok száma továbbra is. Úgy fogalmazott: ha ősszel is dönthetett volna, akkor a tavaszihoz hasonlóan ősszel sem engedte volna ki a fiatalokat a hétvégenként.

2021-ről szólva azt mondta: Talpon kell maradni, alapcélja, hogy a dolgozók megkapják a bérüket, ne legyen elbocsátás, segítsük a városban működő cégeket.

"Nehéz év lesz, de mindannyiunkat együtt kell átvészelni"

- zárta az interjút a polgármester.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.