Nemény: 500 millió forinttal tartozik az állam a szombathelyi hulladékgazdálkodásnak

Farkas Bazsi 2019-04-17 11:00:00
A baloldali politikus prognózisa szerint ez az év végére akár egy milliárd is lehet.

Ismételten finanszírozási nehézségekkel küzd a szombathelyi városi hulladékgazdálkodó, a SZOMHULL, jelentette be egy ma tartott sajtótájékoztatóján Nemény András, az Éljen Szombathely! – MSZP – DK – Együtt frakcióvezetője. A politikus azt mondta, a hiány jelenleg 500 millió forint de ez az összeg az év végére  akár egy milliárdra is rúghat.

A hiány abból adódik hogy a kormány néhány éve a rezsicsökkentés égisze alatt állami monopóliummá tette a hulladékgazdálkodást. A lakóktól ugyanannyi pénzt szednek be mint eddig, ám a szolgáltatók felé fizetett díj a felére csökkent. Az államilag létrehozott nemzeti hulladékkezelő vállalat (NHKV) azonban csak a számlázást végzi, a munkát továbbra is itt helyben a SZOMHULL végzi. A városi cég a munkát elvégzi, ám az állami vállalat azt nem fizeti ki. Tavaly decemberben írtunk arról, hogy a hulladékreform közel 1,3 milliárd forintjába fájt Szombathelynek, a SZOVA 800 millióval, a testület 500 millióval segítette ki a hulladékkezelőt, ezt a pénzt elvileg 2019. december 31-ig kellene visszafizetniük a városnak:

Kukakrízis Szombathelyen is: eddig közel 1,3 milliárd forintba fáj a hulladékreform

ugytudjuk.hu A helyi hulladékkezelő cég helyzete annyira megroppant, hogy az igazgató inkább lemond. Két éve, 2017. február 3-án tárgyalta a szombathelyi közgyűlés a hulladékszállítás ügyét. A megyeszékhelyen addig a Szombathely és pár kisebb önkormányzat tulajdonában álló SZOMHULL Nonprofit Kft. szállította el a szemetet, 43 másik vasi településével együtt.

Nemény azt mondta, hogy a csúszások mellett az is bosszantó, hogy az ágazatban 8 százalékos bérfejlesztést és eszközpark fejlesztést valósítanának meg, ám így most ehelyett a városnak folyamatosan pótolni kell a veszteséget. Ezt a pénzt pedig más területekről, például az utak és  járdák felújításától kellene elvenni.

Nemény azt hangsúlyozta, hogy egyik sem fogják hagyni, hogy bekövetkezzen.

A politikus azt mondta, szomorú, hogy a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar, nem tud nyomást gyakorolni a város fideszes országgyűlési képviselőjére, Hende Csabára, hogy eljárjon az ügyben.

A határidő utolsó napján, de kifizette a kukaholding az államtitkár által ígért pénzt a SZOMHULL-nak

Farkas Bazsi Még így is közel 500 millió forinttal tartozik az NHKV. 500 milliós tagi kölcsönt kellett adnia a szombathelyi városvezetésnek a város hulladékgazdálkodási cége, a SZOMHULL életbentartásához, erről a decemberi közgyűlésen döntöttek. Eléggé kacifántos úton jutott el a cég oda, hogy a korábban jól működő állapotából lélegeztetőgépre kényszerült, de a lényeg annyi, hogy a rezsicsökkentéskor létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Egy másik témát felhozva Nemény kitért arra is, hogy a Nyugat-Pannon Kft.-ben, amely egy gazdasági fejlesztéssel foglalkozó cég, és minden megyei város delegál egy embert a felügyelőbizottságába, Puskás polgármester egy zalaegerszegi illetőt, Kis-Kádi Tamást delegálta, anélkül, hogy bárkivel egyeztetett volna. Kis-Kádi egyébként a Fidesz-közeli hírportált, Frisss.hu-t kiadó Vasi Friss Rádió Kft. ügyvezető igazgatója.

Szólj hozzá!

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.

Perzselő napsütésre számíts ma is!

Súrolni fogjuk a 40 fokot.