"Nem kapok levegőt!" - Lángba borult a fél világ

Székely Zoárd 2020-06-03 19:32:00
Lehet magyarázat a lázadásokra?

Bő egy hete izzik a levegő Amerikában, sőt mondhatni az egész világon George Floyd halála miatt - a színesbőrűek ellen irányuló rendőri brutalitás korábban sosem látott mértékű indulatot váltott ki az emberekből. A kijárási tilalom ellenére több tízezren vonultak utcára, a békés demonstrációk során viszont sok helyen úrrá lett a forradalmi hangulat: a tömeges zavargásoknak azóta több halálos áldozata és sérültje van, köztük rendőrök és újságírók, valamint az elmúlt napokban több száz tüntetőt vettek őrizetbe.

Fél Amerika forrong, miután egy rendőr fulladásig térdelhetett egy fekete férfi nyakán

A rendőrségi jelentésben az szerepelt, hogy Floyd a kórház felé vezető úton halt meg, egészségügyi okból. Egy független szakértő által végzett boncolás szerint azonban a „tartós nyomás okozta fulladás” okozta halálát – a hírt a család ügyvédje közölte hétfő reggel. A rendőröket a videó megjelenése után kirúgták, de még négy napig nem emeltek vádat velük szemben. Időközben a Floyd nyakán térdelő rendőr, Derek Chauvin felesége, Kellie Chauvin a történtek hatására beadta a válópert és a vezetéknevének megváltoztatását is kérvényezte a bíróságtól.

Fotó: Fotó: MTI

Az eset mélyen felkavarta a celebvilágot is, olyan hírességek szólaltak fel az áldozat védelmében, mint Michael Jordan, Billie Eilish, George Clooney, Lady Gaga, Ryan Reynolds és Seth Rogen.

Tegnap óta fekete profilképek árasztották el a közösségi médiát: a felhasználók a #blacklivesmatter és az #icantbreathe feliratokkal posztolt fotókkal fejezik ki szolidaritásukat. Közben Instagramra került fel egy videó George Floyd lányáról, Giannáról, aki éppen az NBA korábbi sztárja, Stephen Jackson nyakában ülve hangosan ismételgeti a következő mondatot:

"Apu megváltoztatta a világot!"

"My Daddy Changed The World!!!" When You Remember #GeorgeFloyd Make Sure You Remember This Beautiful Soul That He Left Behind 💔😔😥 #BLM #Blacklivesmatter 🎥Captured by @skrptz

Viszont nem Floyd az egyetlen, aki a feketékkel szembeni erőszak áldozata lett az elmúlt időszakban. 

Ott van például Ahmaud Arbery esete, akit futás közben lőtt agyon egy apa-fia páros Georgiában. Az elkövetők elmondása alapján Arbery nagyon hasonlított egy férfira, aki korábban betöréseket követett el a környéken. A két férfi fegyvert ragadt, majd a 25 éves sportoló nyomába eredt. A fegyver dulakodás közben sült el, az esetről videó is készült.

Egy korábbi, 2016-os ügy Philando Castile halála - ő volt az egyik első fekete férfi, akinek a halálát élőben közvetítették a Facebookon. A 32 éves férfit megállították a rendőrök, ő pedig közölte az akkor 19 éves Jeronimo Yanez rendőrtiszttel, hogy fegyver van az autójában. Mivel az Egyesült Államokban legális a fegyvertartás, ezt az információt kötelező közölni egy igazoltatás során. A videó alapján Castile nem nyúlt a fegyverért, hanem a jogosítványát szerette volna megmutatni. Ennek ellenére Yanez hétszer meglőtte közelről, két lövés a szívét találta el. Castile barátnője, aki mellette ült a kocsiban, végignézte a gyilkosságot, és élőben közvetítette a Facebookon. Yanezt ennek ellenére minden vád alól felmentették.

Érdekes fejlemény, hogy a Floyd halálát rögzítő videón szereplő rendőröket, Derek Chauvint és Tou Thaót ugyanazok az ügyvédek védik, akik közül az egyik elérte Yanez felmentését. Chauvin ráadásul több hasonló ügyben volt érintett, nem egy halálesettel végződött, és a hírek szerint sok panasz volt vele szemben a rendőrségen.

A rendőri túlkapásoknak számos oka van az Egyesült Államokban, és csak az egyik a nyílt vagy bújtatott rasszizmus. A rendőrség évtizedek óta szinte katonai felszereltséggel működik, ami értelemszerűen nem ébreszt bizalmat az állampolgárok között, miközben a rengeteg utcán lévő fegyver miatt a rendőrök sem érzik magukat biztonságban a munkájuk során.

Ráadásul mostanra nagyon sok túlkapásról videófelvétel készül, amit aztán néhány órán belül milliók néznek meg, ahogy George Floyd halála után is történt. Bár a testkamerák bevezetése csökkentheti az erőszakos rendőri fellépések számát és könnyebbé teheti a felelősségre vonást, több szakszervezet azért lobbizik, hogy ezeket ne kelljen használni. Igaz, az okostelefonok korábban egyre valószínűbb, hogy az utcai rendőri bántalmazásokról akkor is készül videó, ha a rendőrökön nincsen kamera.

 

Fotó: Henrietta Wildsmith/The Times

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.