Fotó: pixabay.com

Nagy kolonctól szabadul meg a Savaria Mozi büféjének eddigi bérlője

Farkas Bazsi
2019. november 14. csütörtök, 11:31
Az elmúlt három évben több, mint 30 millió forint mínuszt termelt az egység. Nem irigyeljük.

Ma jár le a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház kávézójának bérleti jogára kiírt pályázat határideje. A kávézó és a magába foglaló büfé  hátteréről nem egyszer írtunk. Még 2004-ben a mozi épületének teljes felújításakor írtak ki rá pályázatot, akkor 10 évre nyerte el a bérleti jogok a Café 5 Kft. A cég aztán jól érezte magát a mozi falain belül, mivel 2014-ben továbbra is üzemeltetni szerették volna az egységet, pályázatot azonban akkor már nem írt ki a fideszes városvezetés, hanem a jogi kiskapukat kihasználva előbb kétszer egy évre, majd legutóbb 3 évre hosszabbították meg a szerződésüket, így idén december 16-ig üzemeltethetik a kávézót/büfét.

 

Kérdés persze, hogy eddig miért ragaszkodtak ahhoz a cég tulajdonosai, hogy a pályázati idő lejárta után is ők üzemeltessék az egységet, az ugyanis az utóbbi időben csak a veszteséget termelte. 

 

Az Opten adatai szerint ugyanis a Café 5 Kft. erősen veszteséges volt az utóbbi 3 évben.

 

  • 2016-ban 22 millió 83 ezer forint volt összesen a cég bevétele, 7 millió 761 ezer veszteséget termelt
  • 2017-ben 21 millió 8 ezer forint volt összesen a cég bevétele, 14 millió 56 ezer veszteséget termelt
  • 2018-ban 18 millió 700 ezer forint volt összesen a cég bevétele, 10 millió 726 ezer veszteséget termelt

 

Az elmúlt 3 évben tehát összesen 32 millió 543 ezer forint veszteséget termelt a cég, amelynek egyébként egyetlen tevékenysége a büfé üzemeltetése.

 

Hivatalosan is elmarad a novemberi Krúbi koncert Szombathelyen

Farkas Bazsi Az eseményt úgy hirdette az azt rendező Cinema Café, hogy nem volt bérleti szerződése az aulára. Korábban többször is írtunk már a szombathelyi Savaria Mozi büféjééről. Az azt bérlő Café 5 Kft. 2004-ben, pályázaton nyerte el a bérleti jogot, 10 évre.

 

Korábban is már furcsálltam azt a megyei napilapban megjelent írást, amit a kávézó egyik alkalmazottjának édesanyja írt, és amiben politikai prédának, egy kijátszott áldozatnak írta le a Cinema Cafét, pedig most a számok azt mutatják, hogy annak üzemeltetésére az elmúlt három évben ráment egy családi ház ára. Egyszerűen nem értem, hogy ki az az üzletember, aki vérig sértődik, mert újra pályáztatnak egy neki súlyos milliókba kerülő üzlet bérleti jogát. 

 

A számok egyébként azért furcsák, mivel a Savaria Mozi nézőszámai egyre csak nőnek. 2018-ban 80 ezer jegyet váltottak az intézménybe. Óvatos becslés alapján is, ha csak a mozilátogatók fele vesz mozis rágcsát és azt is csak 1000 forintjával számoljuk, akkor az is 40 millió forint árbevéltelt kellett volna, hogy generáljon. De ha még ezt is elfelezzük, akkor is 20 millió forint csak a popcorn és a kóla, és akkor azt nem is számoltuk, amit a vendégek a kávézóban fogyasztanak, na meg a koncertek ideje alatt megisznak.

 

Ahogy fentebb is írtam, ma lejár a pályázati határidő. Hamarosan pedig kiderül, hogy ki nyeri el a kávézó bérleti jogát, mennyi pénzt fizet érte havonta és a jövőben tudja-e nyereségesen üzemeltetni az egységet. 

 

Szorítok!

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás