Munkahely volt, rozsdafolt lett, jön a dózer: végleg eltűnik az egykori körmendi cipőgyár

ugytudjuk.hu 2020-07-02 09:44:00
Ezreknek biztosított megélhetést a gyár, egészen a multik megjelenéséig.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy cipőgyár, ami Szombathelyen 3-4 ezer, Körmenden 1,5-2 ezer embernek adott munkát és ezzel biztos megélhetést. A szekér sokáig szaladt, egészen a multik koráig. Aztán a kínai piac belépés már jelezte, itt a selyemút, pontosabban a selyemzsinór. Már nem az ember, hanem a papucs – a haszon – számít.

Először a szombathelyi cipőgyár adta fel, igaz, hosszas vívódás és egy szó szerinti leégés után. Nagy vesztesége volt ez a rendszerváltás előtt álló, megyei munkaerőpiacnak, de még lehetett volna nyerésbe fordítani a vesztes pozíciót. Sajnos nem jött össze, a Sabaria Cipőgyár bezárt, de a körmendiek derekasan őrizték a lángot. Pontosabban a cipőkészítés sok évtizedes hagyományait.

De a tőke úr lett mirajtunk, a tulajdonosok egy idő után lakatot tettek a körmendi Marc művekre. Ott hagyva csapot-papot, munkást és vagyont. Az üzem egyébként a legszebb környezetű volt az országban: míves kastélyban, hátsóján egy pazar növénykerttel. Mint egy túlszínezett brazil szappanoperában.

A szépség azonban múlandó ,és meg is jelentek a rozsdafoltok. Ennek nyomán a gyár bezárt, Körmend nagyot ugrott – hátrafelé. Mivel egy olyan munkakultúra is megszűnt, amely tartást, hagyományt és nem utolsó sorban rangot adott az itt élőknek.

Fátylat rá- mondaná a filmbéli Virág elvtárs, de a fátyol itt nagyon is könnyes volt. Az önkormányzatnak meg kellett küzdenie a tömeges munkanélküliséggel, családok mentek tönkre, szegényedtek el. A főépületet sikerült kulturális célokra hasznosítani, a kiszolgáló üzemeket viszont nem.

Ahogy múltak az évek, úgy verte fel a gaz a területet, vette vissza a természet a magáét. Pár napja azt láttuk, hogy a raktárak ablakai kitörve, az ebédlő romokban, az utakon gyep díszlik, virít az ecetfa. A központi villámhárító fájdalmas felkiáltó jelként magasodik a szektor fölé. Kicsit színezi a szomorú látványt a tűzvörös tűzcsap, no meg a régen értelmüket veszített, netámaszdabiciklitafalhoz jellegű intelmek.

A helyi önkormányzatra erős nyomás nehezedett, valamit tennie kellett. Ebből sült ki egy pályázat, ami aztán jól sült el: befértek egy kormányzati rozsdafolteltüntető programba. Úgy alakult, hogy „A körmendi volt cipőgyári területek kulturális-közösségi célú rehabilitációja" címmel 200 milliós támogatást nyertek el.

„A körmendi volt cipőgyári területek rehabilitációja projekt célja, hogy a város központjában, önkormányzati vagyonkezelésben és használatban lévő területen, a városi zöldfelület számára mind értékesebb területet nyerjen úgy, hogy az örökségvédelmi szempontból kiemelt Batthyány kastély-együttes parkja a városi lét változó igényeit figyelembe véve közösségi, kulturális és rekreációs célokat szolgáljon" – szól a kissé bikkfa nyelvű szöveg.

Magyarra fordítva: ha eltűnik a sok rom, akkor lehet majd bulizni, koncertezni, táncolni és kellemes dolgokat művelni a területen.

Volt ez már így. A hetvenes-nyolcvanas években a nagyobb – akkori – állami- és pártünnepeket a várkertben, éppen e mai rozsdafolt közvetlen szomszédságában tartották. Most egy picit előbbre rukkolhat majd a színpad.

De nincsen öröm üröm nélkül, az utóbbi a talaj állapota. A leiratok szerint „a fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található különleges övezet, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották... A csaknem húszezer négyzetméteren a korábbi építési technológiájú munkacsarnokok, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület találhatók, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal. A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt. Kihasználtsága jelenleg nulla."

Hát igen, ez a nulla változhat most a 200 millió forint jóvoltából. A szennyezett földet elviszik, a barnamezős területen az épületeket elbontják, majd jöhetnek a „komplex célok": kultúra, fesztivál, városünnep. Talán lesz majd szabadtéri mozi is, mert mozit azt nagyon szeretnének a körmendiek.

Szóval öröm, hogy eltűnik egy jelentős körmendi rozsdafolt, ahogy eltűnik sok minden más is az időben. Szomorúság viszont, hogy ezzel végleg búcsút kell intenünk a helyi cipőgyártás történetének. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.