Munkahely volt, rozsdafolt lett, jön a dózer: végleg eltűnik az egykori körmendi cipőgyár

ugytudjuk.hu 2020-07-02 09:44:00
Ezreknek biztosított megélhetést a gyár, egészen a multik megjelenéséig.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy cipőgyár, ami Szombathelyen 3-4 ezer, Körmenden 1,5-2 ezer embernek adott munkát és ezzel biztos megélhetést. A szekér sokáig szaladt, egészen a multik koráig. Aztán a kínai piac belépés már jelezte, itt a selyemút, pontosabban a selyemzsinór. Már nem az ember, hanem a papucs – a haszon – számít.

Először a szombathelyi cipőgyár adta fel, igaz, hosszas vívódás és egy szó szerinti leégés után. Nagy vesztesége volt ez a rendszerváltás előtt álló, megyei munkaerőpiacnak, de még lehetett volna nyerésbe fordítani a vesztes pozíciót. Sajnos nem jött össze, a Sabaria Cipőgyár bezárt, de a körmendiek derekasan őrizték a lángot. Pontosabban a cipőkészítés sok évtizedes hagyományait.

De a tőke úr lett mirajtunk, a tulajdonosok egy idő után lakatot tettek a körmendi Marc művekre. Ott hagyva csapot-papot, munkást és vagyont. Az üzem egyébként a legszebb környezetű volt az országban: míves kastélyban, hátsóján egy pazar növénykerttel. Mint egy túlszínezett brazil szappanoperában.

A szépség azonban múlandó ,és meg is jelentek a rozsdafoltok. Ennek nyomán a gyár bezárt, Körmend nagyot ugrott – hátrafelé. Mivel egy olyan munkakultúra is megszűnt, amely tartást, hagyományt és nem utolsó sorban rangot adott az itt élőknek.

Fátylat rá- mondaná a filmbéli Virág elvtárs, de a fátyol itt nagyon is könnyes volt. Az önkormányzatnak meg kellett küzdenie a tömeges munkanélküliséggel, családok mentek tönkre, szegényedtek el. A főépületet sikerült kulturális célokra hasznosítani, a kiszolgáló üzemeket viszont nem.

Ahogy múltak az évek, úgy verte fel a gaz a területet, vette vissza a természet a magáét. Pár napja azt láttuk, hogy a raktárak ablakai kitörve, az ebédlő romokban, az utakon gyep díszlik, virít az ecetfa. A központi villámhárító fájdalmas felkiáltó jelként magasodik a szektor fölé. Kicsit színezi a szomorú látványt a tűzvörös tűzcsap, no meg a régen értelmüket veszített, netámaszdabiciklitafalhoz jellegű intelmek.

A helyi önkormányzatra erős nyomás nehezedett, valamit tennie kellett. Ebből sült ki egy pályázat, ami aztán jól sült el: befértek egy kormányzati rozsdafolteltüntető programba. Úgy alakult, hogy „A körmendi volt cipőgyári területek kulturális-közösségi célú rehabilitációja" címmel 200 milliós támogatást nyertek el.

„A körmendi volt cipőgyári területek rehabilitációja projekt célja, hogy a város központjában, önkormányzati vagyonkezelésben és használatban lévő területen, a városi zöldfelület számára mind értékesebb területet nyerjen úgy, hogy az örökségvédelmi szempontból kiemelt Batthyány kastély-együttes parkja a városi lét változó igényeit figyelembe véve közösségi, kulturális és rekreációs célokat szolgáljon" – szól a kissé bikkfa nyelvű szöveg.

Magyarra fordítva: ha eltűnik a sok rom, akkor lehet majd bulizni, koncertezni, táncolni és kellemes dolgokat művelni a területen.

Volt ez már így. A hetvenes-nyolcvanas években a nagyobb – akkori – állami- és pártünnepeket a várkertben, éppen e mai rozsdafolt közvetlen szomszédságában tartották. Most egy picit előbbre rukkolhat majd a színpad.

De nincsen öröm üröm nélkül, az utóbbi a talaj állapota. A leiratok szerint „a fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található különleges övezet, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották... A csaknem húszezer négyzetméteren a korábbi építési technológiájú munkacsarnokok, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület találhatók, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal. A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt. Kihasználtsága jelenleg nulla."

Hát igen, ez a nulla változhat most a 200 millió forint jóvoltából. A szennyezett földet elviszik, a barnamezős területen az épületeket elbontják, majd jöhetnek a „komplex célok": kultúra, fesztivál, városünnep. Talán lesz majd szabadtéri mozi is, mert mozit azt nagyon szeretnének a körmendiek.

Szóval öröm, hogy eltűnik egy jelentős körmendi rozsdafolt, ahogy eltűnik sok minden más is az időben. Szomorúság viszont, hogy ezzel végleg búcsút kell intenünk a helyi cipőgyártás történetének. 

Szólj hozzá!

Koronavírus: Ausztriában az új fertőzöttek harmada nyaralásból hazatérő

Hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad.

Focihuligánok szedték le a Pride-zászlót a Ferencvárosban, aztán felgyújtották azt

„Így kell ezt” – kommentálta az eseményt a fideszes újság.

Ungár: Az állam nagyon rossz munkáltató

A képviselő azt mondja, nagyobb megbecsülést érdemelnek a pedagógusok, a szociális, és a kulturális dolgozók.

Halálos vasúti baleset történt Győrben, Ikrény és Győr között vonatpótló jár!

Egy vonat és egy autó ütközött a Tarkarét utcai vasúti átjáróban.

Több tucatnyi történelmi jelentőségű épület omolhat össze Bejrútban a robbanás miatt

Az UNESCO próbálja megmenteni a felbecsülhetetlen értékkel bíró épületeket.

Mire jó az esővíz újrahasznosítása?

Szemléletformáló akció: gazdálkodj a vízzel!

Mára ennyi, elmentünk bulizni!

Várunk titeket is sok szeretettel. 

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

De többek közt neki köszönhettük "Az oroszok már a spájzban vannak" szállóigét is.

Baleset történt a 83-ason Győrszemerénél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

10 év alatt lecserélné a városi buszok felét a kormány

Pedig másfél hónapja még leszavazta a Fidesz, hogy Szombathely 7 új buszt kaphasson az állam költségére.

Lerobbant a mozdony teteje Budaörs és Biatorbágy között, megrongálta a szombathelyi IC-t is

Személyi sérülés nem történt, a vonatközlekedés viszont akadozik.

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Hazánk bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Keresztes László Lóránt azt mondta, a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy az illegális gumilerakókat fel lehessen számolni.

10 évvel visszamentünk a múltba, már megint egy Alkonyat-könyv ül a sikerlisták trónján

Ennek örömére a sorozat írója gyorsan be is jelentett még két kötetet.

Elfüstölt egy ősöreg Ikarus Győr mellett

A buszról még idejében leszálltak az utasok. Jellemző módon senki sem állt meg segíteni.

van még itt cikk a témában:

Marhának nézte egy zalai szarvasmarha-felvásárló az ügyfeleit

Most csalás miatt emeltek vádat ellene. Vas megyéből is vásárolt korábban, de aztán anyagi nehézségei támadtak.

Új fedett piac épül Körmenden, 400 millióba kerül

Kulturáltabb körülmények között lehet majd vásárolni a jövőben.