Munkahely volt, rozsdafolt lett, jön a dózer: végleg eltűnik az egykori körmendi cipőgyár

ugytudjuk.hu 2020-07-02 09:44:00
Ezreknek biztosított megélhetést a gyár, egészen a multik megjelenéséig.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy cipőgyár, ami Szombathelyen 3-4 ezer, Körmenden 1,5-2 ezer embernek adott munkát és ezzel biztos megélhetést. A szekér sokáig szaladt, egészen a multik koráig. Aztán a kínai piac belépés már jelezte, itt a selyemút, pontosabban a selyemzsinór. Már nem az ember, hanem a papucs – a haszon – számít.

Először a szombathelyi cipőgyár adta fel, igaz, hosszas vívódás és egy szó szerinti leégés után. Nagy vesztesége volt ez a rendszerváltás előtt álló, megyei munkaerőpiacnak, de még lehetett volna nyerésbe fordítani a vesztes pozíciót. Sajnos nem jött össze, a Sabaria Cipőgyár bezárt, de a körmendiek derekasan őrizték a lángot. Pontosabban a cipőkészítés sok évtizedes hagyományait.

De a tőke úr lett mirajtunk, a tulajdonosok egy idő után lakatot tettek a körmendi Marc művekre. Ott hagyva csapot-papot, munkást és vagyont. Az üzem egyébként a legszebb környezetű volt az országban: míves kastélyban, hátsóján egy pazar növénykerttel. Mint egy túlszínezett brazil szappanoperában.

A szépség azonban múlandó ,és meg is jelentek a rozsdafoltok. Ennek nyomán a gyár bezárt, Körmend nagyot ugrott – hátrafelé. Mivel egy olyan munkakultúra is megszűnt, amely tartást, hagyományt és nem utolsó sorban rangot adott az itt élőknek.

Fátylat rá- mondaná a filmbéli Virág elvtárs, de a fátyol itt nagyon is könnyes volt. Az önkormányzatnak meg kellett küzdenie a tömeges munkanélküliséggel, családok mentek tönkre, szegényedtek el. A főépületet sikerült kulturális célokra hasznosítani, a kiszolgáló üzemeket viszont nem.

Ahogy múltak az évek, úgy verte fel a gaz a területet, vette vissza a természet a magáét. Pár napja azt láttuk, hogy a raktárak ablakai kitörve, az ebédlő romokban, az utakon gyep díszlik, virít az ecetfa. A központi villámhárító fájdalmas felkiáltó jelként magasodik a szektor fölé. Kicsit színezi a szomorú látványt a tűzvörös tűzcsap, no meg a régen értelmüket veszített, netámaszdabiciklitafalhoz jellegű intelmek.

A helyi önkormányzatra erős nyomás nehezedett, valamit tennie kellett. Ebből sült ki egy pályázat, ami aztán jól sült el: befértek egy kormányzati rozsdafolteltüntető programba. Úgy alakult, hogy „A körmendi volt cipőgyári területek kulturális-közösségi célú rehabilitációja" címmel 200 milliós támogatást nyertek el.

„A körmendi volt cipőgyári területek rehabilitációja projekt célja, hogy a város központjában, önkormányzati vagyonkezelésben és használatban lévő területen, a városi zöldfelület számára mind értékesebb területet nyerjen úgy, hogy az örökségvédelmi szempontból kiemelt Batthyány kastély-együttes parkja a városi lét változó igényeit figyelembe véve közösségi, kulturális és rekreációs célokat szolgáljon" – szól a kissé bikkfa nyelvű szöveg.

Magyarra fordítva: ha eltűnik a sok rom, akkor lehet majd bulizni, koncertezni, táncolni és kellemes dolgokat művelni a területen.

Volt ez már így. A hetvenes-nyolcvanas években a nagyobb – akkori – állami- és pártünnepeket a várkertben, éppen e mai rozsdafolt közvetlen szomszédságában tartották. Most egy picit előbbre rukkolhat majd a színpad.

De nincsen öröm üröm nélkül, az utóbbi a talaj állapota. A leiratok szerint „a fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található különleges övezet, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották... A csaknem húszezer négyzetméteren a korábbi építési technológiájú munkacsarnokok, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület találhatók, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal. A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt. Kihasználtsága jelenleg nulla."

Hát igen, ez a nulla változhat most a 200 millió forint jóvoltából. A szennyezett földet elviszik, a barnamezős területen az épületeket elbontják, majd jöhetnek a „komplex célok": kultúra, fesztivál, városünnep. Talán lesz majd szabadtéri mozi is, mert mozit azt nagyon szeretnének a körmendiek.

Szóval öröm, hogy eltűnik egy jelentős körmendi rozsdafolt, ahogy eltűnik sok minden más is az időben. Szomorúság viszont, hogy ezzel végleg búcsút kell intenünk a helyi cipőgyártás történetének. 

Szólj hozzá!

Állítólag soha ennyi fiatalnak nem volt még félretett pénze

Ha csak egy számot ragadunk ki a statisztikákból, akkor nagyon jó most fiatalnak lenni.

Délutánra 38 fokot mutathat a hőmérő

Egy kis szél is érkezik mellé.

Szívecskés feliratot kapott a sárvári Csónakázó-tó

Újabb látványosságot helyeztek el a part közelében.

Ezért látsz sok őzet magad körül az utak mentén

Elkezdődött az őzek násza, kiszámíthatatlanokká váltak az állatok.

Szijjártó: Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

Elvégre minden ország titkosszolgálata használ speciális programokat.

Ha akarjuk, önként megoszthatjuk a rendőrség applikációjával a sebességünket

Amennyiben szabályszerűen közlekedünk, jutalompontokat is fogunk kapni.

Müller Cecília: eddig 58 esetben azonosították a delta variánst Magyarországon

Az országos tisztifőorvos szerint azonban a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás.

Pestisben halt meg egy tízéves kislány Colorado államban

Az amerikai állam hat járásában van jelen a betegség.

Több mint fél éve keres egy andrásfai férfit a rendőrség

2020 novembere óta körözik Bödei Istvánt.

Hosszú szünet után újból lesz Hacuka Szombathelyen

A vásár védettségi igazolvány és maszk nélkül látogatható.

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magabiztosan hozta a második meccsét Magyarország.

Novemberben a Győri Filharmonikus Zenekarral lép fel az Iron Maiden énekese és a Deep Purple basszerosa

A Deep Purple és a White Snake egykori orgonistájának műve, a Concerto For Group And Orchestra kerül műsorra.

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nevetséges a benzinár

A gatyánkat is a benzinkúton hagyjuk egy teletankért.

Breaking: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A színész-rendező egyelőre szabadlábon védekezik.

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

van még itt cikk a témában:

Eloltották a gabonát Körmenden

Tíz hektáros területet taroltak le a lángok.

Tíz hektáron ég a gabona Körmenden

A tűzoltók több vízsugárral védik a házakat is a gyorsan terjedő lángoktól.

Vas megyei tűzoltók indultak Baranya megyébe a sellyei károk felszámolására

Több mint négyszáz lakóházat rongált meg a péntek esti vihar Sellyén. A legnagyobb károkat a jégverés okozta, számos pala- és cserépfedésű lakóépület tetőszerkezete sérült meg.