Mi szóltunk: minden drágább lesz

Nagy Donát 2020-09-28 09:44:16
A benzin és az élelmiszerek drágulására készítik fel a lakosságot. A kispénzűeknek és a nyugdíjasoknak fáj majd a legjobban.

Aki kezdett hozzászokni ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett hetente egyre drágább benzint tankolnia a kocsijába, jó, ha felkészül: jövőre többet kell majd költenie az üzemanyagra. De a piacra járók élete sem lesz sokkal könnyebb, az élelmiszerek áremelkedése ugyanis jövőre is érzékenyen fogja érinteni a pénztárcákat - kezdi cikkét az mfor.

Minderre már a Magyar Nemzeti Bank is készül, a csütörtökön megjelent inflációs jelentésében feketén-fehéren szerepelnek az előbb leírtak.

Nem lenne muszáj horror áron venni az alapvető élelmiszereket

A LMP országos akciót indított, hogy a kormány az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentse. Ungár Péter szerint Magyarország egyedülálló abból a szempontból, hogy az éttermi étkezés ÁFA-tartalma 5 százalék, míg az alapvető élelmiszereknek 27 százalék.

A lap azt írja, hogy amikor a termelés (jelenleg a koronavírus okozta gazdasági változások miatt) akadozik, akkor a gyártók kénytelenek emelni áraikat. Ez tehát felfelé nyomja az árakat. Csakhogy közben a kereslet is változott az apadó jövedelmek miatt, ez viszont az árak emelését fogja vissza. Elméletileg.

Fotó: Pixabay

Viszont jelenleg a járvány kiváltotta gazdasági válságban az emberek igyekeznek úgy csoportosítani a költéseiket, hogy az alapvető dolgokra mindenképpen jusson. Ilyen alapvető termék például az élelmiszer.

Az autót le lehet cserélni később is, új konyhabútort sem muszáj venni, de enni kell, nincs mese.

Ebből az aspektusból nem meglepő, hogy főleg ebben a termékkörben jelentkezett az árnyomás az elmúlt hónapokban.

Gyümölcsök, zöldségek esetében a járvány alatt a szezonban nehéz volt munkást találni a betakarításra. A korlátozások miatt sok termelőnél szóba sem jöhettek a hagyományosan külföldről érkező vendégmunkások. A termelők tehát kevesebb portékával igyekeztek teljesíteni profittervüket. A vásárlók pedig alkalmazkodtak ugyan a megváltozó árakhoz, de végleg nem mondhattak le a fogyasztásról.

Fotó: Pixabay

Mindennek az eredményeképpen míg az alma kilója tavaly augusztusban a KSH felmérése szerint átlagosan 305 forintba került, most augusztusban már 624 forintot kellett fizetni a portékáért. A citromért az előző évi 760 forint után 1030 forintot. De ha nem csak a kofáknál kapható terményeket nézzük, hanem idevesszük a pékségek áruit, ott is hasonlót látunk. A fehér kenyér kilójáért tavaly 312 forintot kellett fizetni, idén augusztusban már 367 forintot. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy például a paradicsomnál árcsökkenés volt idén augusztusban tavalyhoz képest, akkor átlagosan 608 forintba került egy kiló, most 479 forintba.

A legfrissebb inflációs jelentés alapján ez a tendencia jövőre is fennmarad. A jegybank szerint ha nem is az idén tapasztalt ütemben, de a feldolgozatlan élelmiszerek továbbra is drágulni fognak.

Dehogy drágul, én mindig 5 ezerért tankolok

Más a helyzet az üzemanyagokkal. A kutakon idén éves átlagban árcsökkenést mérnek a jegybank várakozása szerint, ami mögött főleg az olaj jegyzésárának csökkenése áll. Erről az alacsony bázisról kezd aztán felépülni a benzinár jövőre, amit a jövedéki adó emelése is megtámogat majd. Erről ezt írja az inflációs jelentésben az MNB:

Az üzemanyagok esetében a határidős jegyzésárak alakulásával összhangban az idei évben az árak csökkenése, míg 2021-ben bázishatás és a korrigáló jegyzésárak együttes hatásaként az árak emelkedése prognosztizálható. Ezt követően az előrejelzési horizonton az üzemanyagok inflációja fokozatosan a historikus átlag közelébe mérséklődik.

Azaz jövőre jócskán ki lesz kompenzálva a mostani, viszonylag kedvező ár.

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Nem lenne muszáj horror áron venni az alapvető élelmiszereket

Ungár Péter szerint az áfacsökkentés a kulcsa az áremelkedés megállításának.

Megállíthatatlanul drágulnak az élelmiszerek

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, mindezt úgy, hogy az üzemanyagok ára csökkent.