HIRDETÉS

Fotó: Reuters

Mesterséges evezőlábbal tanult meg újra úszni egy teknős, aminek egy háló levágta az egyik végtagját

ugytudjuk.hu
2020. január 14. kedd, 19:37
Goody története több tucat másik teknőcnek ad reményt.

Mesterséges evezőlábat kapott egy nőstény teknős Thaiföld. A teknőcöt akkor fogták be, amikor belegabalyodott egy halászhálóba, ami miatt végül elvesztette az egyik végtagját. A teknőst később elnevezték Goody-nak, és kiderült, hogy egészen pontosan egy olajzöld fattyúteknős, ami egy veszélyeztetett faj. Goody-t ezután megpróbálták fogságban nevelgetni, de az állat nem reagált rá túl jól, depressziós lett, és még mozogni sem tudott.

 

Ekkor döntött úgy egy helyi állatorvos, hogy megpróbál kifejleszteni egy műúszólábat az állatnak. Nem voltak egyedül a projekttel, mint mondják, Japánban és az Egyesült Államokban már használtak hasonló művégtagokat, ezek alapján építették meg Goody-ét. 

 

 

Goody állapotán egyszerre rengeteget javított az új úszóláb, már újból megtanult úszkálni, most éppen azt próbálja meg kikísérletezni, hogy hogyan tud fordulni az új végtagjával. Habár úgy tűnik, Goody teljesen felépül, sosem engedhetik vissza a vadonba, mert az új végtagja folyamatos felügyelést igényel. Azonban a szakértők szerint így már képes lesz fogságban éldegélni, Goody kedve is rohamosan javul, mióta újra tud úszni.

 

A teknősök sokszor az emberek tevékenységei miatt sérülnek vagy halnak meg. Legtöbbször úgy járnak, mint Goody, és egy háló miatt halnak meg, de hatalmas veszélyt jelent rájuk a tengereket szennyező műanyagok, amiket megesznek. Mivel ezeket a szervezetük nem tudja lebontani, többnyire bele is halnak a szemetelésbe.

 

Goody története azonban reményt nyújt a thaiföldi állatvédőknek, azt mondják, hogy már tíz másik teknősnek is készülnek a hasonló végtagok, akik remélhetőleg hamarosan szintén felépülnek.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás