Megneszelte a lakótelepiek haragját, meghátrált a Fidesz Szombathelyen

ugytudjuk.hu
2018. december 16. vasárnap, 12:00
Vasárnapi boltzár és NOlimpia kicsiben: amikor a Fidesz ráérez, hogy bukta néz ki neki egy népszavazáson/közvéleménykutatáson, úgy tesz, mintha sosem akarta volna az eredeti tervet. Ilyesmi történt Szombathelyen az Oladi lakótelepet átszelő úttal is.

2006-ban, még Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) polgármestersége alatt került be a szombathelyi rendezési tervbe egy út, ami a város két főútvonalát (Dolgozók útja - Muskáli utca) kötné össze. A tervezett út a város Oladi lakótelepnek nevezett részén vágna keresztül úgy, hogy egy része egy mostani zöld területet, az oladi kiserdőt is keresztülvágná. Ráadásul a 2x1 sávosra tervezett főút jó néhány, az elmúlt évtizedben épült társasház ablaka alatt is elnyúlna - írja cikkében az atlatszo.hu

 

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselője már 2015-től próbálja napirenden tartani a problémát. Ez idő alatt azonban nem sikerült az út tervét töröltetni a rendezési tervből.

 

Az idei októberi közgyűlésen ismét napirendi pont volt a rendezési terv. Az előterjesztéshez csatolt munkafüzet 81. pontján olvasható is, hogy Horváth azt tanácsolta, hogy kerüljön ki az út terve. A közgyűlés alatt a teremben volt az önkormányzat illetékes osztályának vezetője, Lakézy Gábor, aki a következő véleménnyel volt a tervről:


“...bővíteni kell azokat a kijáratokat, amellyel a lakótelep belső területeiről a forgalom ki tud csatlakozni azokra az elosztó főutakra, amelyek biztosítják azt, hogy a város különböző körzeteit könnyebben tudják megközelíteni az ott lakók.”

 

Horváth módosítóját az út tervének törléséről 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással elutasította a Fideszes többségű közgyűlés.

 

Az út terve a Fideszes városvezetés szándékából tehát maradt volna. Ez később még lényeges információ lesz.

 

Horváth Attila a tervezett út nyomvonalán állva tart sajtótájékoztatót 

 

Horváth nem hagyta annyiban a dolgot, és november 23-án sajtótájékoztatót tartott. Az út tervezett helyére várta a sajtó képviselőit, majd elmondta, hogy az érintett lakásokban lakókat egyesével szeretné megkérdezni, hogy milyen véleménnyel vannak a tervről. Elmondása szerint ez nagyjából 350 ott lakót érint. A mini közvélemény-kutatásának eredményét tervei szerint a decemberi közgyűlésre már be is tudta volna vinni. 
A történet eddig egy megszokott ellenzéki akciónak tűnhet, a Fidesz azonban, érezve a vesztes állást, innen már rákapcsolt. 

 

Két héttel Horváth sajtótájékoztatója után egy cikk jelent meg a megyei napilapban, a Mészáros Lőrinc-féle Vas Népében

 

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester itt már azt nyilatkozta, hogy “a városvezetés meghallja a város polgárainak hangját, így nem hogy nem építik meg az utat, de a lakók megnyugtatására annak nyomvonalát még a rendezési tervből is ki fogják radírozni.”

 

Mondta ezt a polgármester alig másfél hónappal az előző közgyűlés után, ahol nem támogatták Horváth ellenzéki javaslatát. 

 

A cikk civil megmozdulásnak mutatja be az akciót. A cikkben említett közel száz tiltakozó lakót azonban az a dr. Tuboly Andrea képviselte, aki nem mellesleg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja, ráadásul a Fidesz delegálta. 

 

Erre a körzet képviselője Horváth Attila ismételten összehívta a sajtót, hogy elmondja, gyáván meghátrált a városvezetés amikor egy újságcikkben úgy tettek, mintha a lakók az ő intézkedésüknek köszönhetően menekültek volna meg a forgalom zajától. 

 

A tényekhez az is hozzátartozik, hogy az út bár szerepelt a rendezési tervben, annak megvalósítására az önkormányzatnak jelenleg nincsen pénze. 

 

És, hogy mi lesz a tervvel?

 

Az út még jelenleg is szerepel a város rendezési tervében, a szükséges előkészületek azonban már elkezdődtek a radírozáshoz. Azt ugyanis különböző szakhatóságoknak kell jóvá hagyniuk, hogy töröljék. Erre várhatóan a januári 31-re kitűzött közgyűlés, mondhatja ki a végső szót. 
 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás