Megneszelte a lakótelepiek haragját, meghátrált a Fidesz Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2018-12-16 12:00:00
Vasárnapi boltzár és NOlimpia kicsiben: amikor a Fidesz ráérez, hogy bukta néz ki neki egy népszavazáson/közvéleménykutatáson, úgy tesz, mintha sosem akarta volna az eredeti tervet. Ilyesmi történt Szombathelyen az Oladi lakótelepet átszelő úttal is.

2006-ban, még Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) polgármestersége alatt került be a szombathelyi rendezési tervbe egy út, ami a város két főútvonalát (Dolgozók útja - Muskáli utca) kötné össze. A tervezett út a város Oladi lakótelepnek nevezett részén vágna keresztül úgy, hogy egy része egy mostani zöld területet, az oladi kiserdőt is keresztülvágná. Ráadásul a 2x1 sávosra tervezett főút jó néhány, az elmúlt évtizedben épült társasház ablaka alatt is elnyúlna - írja cikkében az atlatszo.hu

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselője már 2015-től próbálja napirenden tartani a problémát. Ez idő alatt azonban nem sikerült az út tervét töröltetni a rendezési tervből.

Az idei októberi közgyűlésen ismét napirendi pont volt a rendezési terv. Az előterjesztéshez csatolt munkafüzet 81. pontján olvasható is, hogy Horváth azt tanácsolta, hogy kerüljön ki az út terve. A közgyűlés alatt a teremben volt az önkormányzat illetékes osztályának vezetője, Lakézy Gábor, aki a következő véleménnyel volt a tervről:


“...bővíteni kell azokat a kijáratokat, amellyel a lakótelep belső területeiről a forgalom ki tud csatlakozni azokra az elosztó főutakra, amelyek biztosítják azt, hogy a város különböző körzeteit könnyebben tudják megközelíteni az ott lakók.”

Horváth módosítóját az út tervének törléséről 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással elutasította a Fideszes többségű közgyűlés.

Az út terve a Fideszes városvezetés szándékából tehát maradt volna. Ez később még lényeges információ lesz.

Horváth Attila a tervezett út nyomvonalán állva tart sajtótájékoztatót 

Horváth nem hagyta annyiban a dolgot, és november 23-án sajtótájékoztatót tartott. Az út tervezett helyére várta a sajtó képviselőit, majd elmondta, hogy az érintett lakásokban lakókat egyesével szeretné megkérdezni, hogy milyen véleménnyel vannak a tervről. Elmondása szerint ez nagyjából 350 ott lakót érint. A mini közvélemény-kutatásának eredményét tervei szerint a decemberi közgyűlésre már be is tudta volna vinni. 
A történet eddig egy megszokott ellenzéki akciónak tűnhet, a Fidesz azonban, érezve a vesztes állást, innen már rákapcsolt. 

Két héttel Horváth sajtótájékoztatója után egy cikk jelent meg a megyei napilapban, a Mészáros Lőrinc-féle Vas Népében

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester itt már azt nyilatkozta, hogy “a városvezetés meghallja a város polgárainak hangját, így nem hogy nem építik meg az utat, de a lakók megnyugtatására annak nyomvonalát még a rendezési tervből is ki fogják radírozni.”

Mondta ezt a polgármester alig másfél hónappal az előző közgyűlés után, ahol nem támogatták Horváth ellenzéki javaslatát. 

A cikk civil megmozdulásnak mutatja be az akciót. A cikkben említett közel száz tiltakozó lakót azonban az a dr. Tuboly Andrea képviselte, aki nem mellesleg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja, ráadásul a Fidesz delegálta. 

Erre a körzet képviselője Horváth Attila ismételten összehívta a sajtót, hogy elmondja, gyáván meghátrált a városvezetés amikor egy újságcikkben úgy tettek, mintha a lakók az ő intézkedésüknek köszönhetően menekültek volna meg a forgalom zajától. 

A tényekhez az is hozzátartozik, hogy az út bár szerepelt a rendezési tervben, annak megvalósítására az önkormányzatnak jelenleg nincsen pénze. 

És, hogy mi lesz a tervvel?

Az út még jelenleg is szerepel a város rendezési tervében, a szükséges előkészületek azonban már elkezdődtek a radírozáshoz. Azt ugyanis különböző szakhatóságoknak kell jóvá hagyniuk, hogy töröljék. Erre várhatóan a januári 31-re kitűzött közgyűlés, mondhatja ki a végső szót. 
 

Szólj hozzá!

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

A Forma-1-be vágyik Keszthelyi Vivien

A több kategóriában is érdekelt Carlin istállóval fog dolgozni.

van még itt cikk a témában:

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.