Meghalt egy család kilenc tagja Kínában, írja az Independent. A helyi hatóságok azt mondják, hogy a halottak vesztét egy kukoricatészta okozta, amit a család maga készített, majd több mint egy évig a fagyasztóban tárolták. A suantangzi néven ismert ételt egy reggeli közben fogyasztották el a család tagjai, ám a fiatalabb gyermekek nem kértek belőle, mert azt mondták, rossz az íze. Ez menthette meg őket, három gyerek ugyanis túlélte a mérgezést.
Néhány órával a reggeli után a család több tagja is rosszul lett, őket később kórházba szállították. Több napig küzdöttek az életükért, ám végül az orvosoknak nem sikerült megmenteniük őket.
A tésztát ezután megvizsgálták, majd kiderült, hogy az étel egy bongkrek-sav nevű, mérgező vegyülettel volt szennyezettek, de a rendőrök kizárták annak a lehetőségét, hogy valaki készakarva mérgezte volna meg a családot. A kínai egészségügy a tragédia után azt javasolta a helyieknek, hogy ne készítsenek otthon olyan ételt, amihez erjesztett kukorica, vagy rizs szükséges, ugyanis emiatt halhatott meg a család több tagja is.
Goe Fei, a kínai élelmiszerbiztonsági hatóság vezetője azt mondja, a bongkrek-sav túl nagy mennyiségben gyakran halálhoz vezethet. A sav az emberek több szervét, köztük a májat, a veséket, a szívet és még az agyat is megtámadhatja. Az első tünetek néhány órával azután jelentkeznek, hogy a beteg szervezetébe bejutott a sav. Ekkor a fertőzöttek gyengének érezhetik magukat, de hasfájdalomra és izzadásra is panaszkodhatnak. A mérgezésre jelenleg nincs gyógyszer, a fertőzöttek 40 százaléka nem éli túl, ha túl sok bongkrek-sav kerül a szervezetébe.