Megdöbbentő adat: óránként kigyullad egy lakás az országban

ugytudjuk.hu
2019. január 29. kedd, 18:58
Januárban eddig tizenöt lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Vas megyében.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként keletkezett egy lakástűz Magyarországon. A legtöbb lakástűz egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt.

 

 

Holttestet találtak egy kigyulladt szombathelyi lakásban

Fehér Buda Egy olvasónk jelezte, hogy a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki egy szombathelyi, Szent Gellért utcai társasházhoz. Olvasónk azt mondja, hogy a helyszínen füstöt is láttak. Megkerestük a Katasztrófavédelmet, akik megerősítették, hogy lakástűzhöz vonultak ki a tűzoltók. A társasház nyolcadik emeletén gyulladt ki egy szoba, ami nagyjából 5 négyzetméteren égett.


 

A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának - az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. Január utolsó hétvégéjén öt ember vesztette életét lakástűzben országosan. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

 

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.

 

 

Kigyulladt egy karácsonyfa Kőszegen

Farkas Bazsi Egy embert kórházba kellett szállítani. Kigyulladt a karácsonyfa egy családi ház nappalijában Kőszegen, a Felsőerdő úton. A tűzhöz a kőszegi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését. A füst miatt a mentők egy embert kórházba szállítanak - tájékoztattak a katasztrófavédők.


 

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. A Katasztrófavédelem szerint ezekre érdemes odafigyelni:
 

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak.
  • Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.
  • A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelővel!
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használjuk és hívjunk villanyszerelőt!

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás