Még tortát is kapott a 8 éves őriszentpéteri, termelői piac

ugytudjuk.hu 2020-07-12 08:59:00
A helyi gazdaságban is tényezővé vált.

Valószínűleg tortával még nem köszöntöttek egy piacot a szülinapján, most ez is megtörtént. Szombaton Őriszentpéter polgármestere szeletelte fel a finomságot, amivel az éppen 8. esztendős helyi intézmény és működtetői, az őstermelők előtt tisztelegtek.

Az eseményre már kora reggel érkeztek az „ünneplők", vagyis a vevők, őstermelők, érdeklődő turisták, hozzátartozók. Az egyből lejött, hogy ez a fajta piacozás lényegében családi esemény, ami nem csak el, de össze is tartja a benne érdekelteket. No meg egy jóval szélesebb kört is. Nem mellékes, hogy ez a piac önmagában is látványosság, hiszen gyönyörű környezetben terül el: ligetes-erdős részen, csobogó patak partján, ráadásul mindez a városközpontban.

Fotók: ugytudjuk.hu

Markó Sándor őstermelő, amúgy Szatta község polgármestere, azt fejtegeti az egyedi ízű ételek és italok, pálinkák karéjában, hogy a megélt 8 év nagy siker. „Az Őrségen nincs ipar, ami gyár volt, az régen bezárt. Magunknak kell kitalálni, hogy miként éljünk és főleg, hogyan éljünk jobban. A termelői piac sok küzdelmen ment át, de szerintem elérte, amit akartunk vele: turista célpont lett, olyan esemény, amit beírnak az ide utazók az éves naptárukba".

A gyönyörű környezetben új és tetszetős, mondhatni tájba illő standok, kis faházak sorakoznak. A legtöbben lekvárokat árulnak. Sláger az ezüst üstben rotyogtatott, szurokfekete szilva, de nem marad el népszerűségében a napsárga homoktövis sem. Egy pavilonban gyömbér szörpöt láttunk, kipróbáltuk, lehengerlő. Akárcsak a málna, vagy a birspálinka. De van itt barackos-túrós rétes, házi sütésű cipó, igazi parasztszalonna, sonka.

Hári Tamás őstermelő standja előtt öttagú család sorakozik: a szülők mellett három kislány, mint az orgonasípok. A gyerekek szörpöt, a szülők lekvárt vennének. Végül mindkettő a kosárba kerül. „Amikor ez piac elindult, jó, ha páran voltak. Most átlagosan húszan, egy nap hatszázan is megfordulnak itt".

Dél van, elült a harangszó, az árusok egy kis asztal köré gyülekeznek. Őr Zoltán polgármester egy nagy csoki tortával érkezik, amin a gyertya egy nyolcast formáz. Meggyújtják, majd a kofa-korelnök hölgyet szólítják: jó slunggal, azonnal kioltja a lángot. Nevetés, taps. Mintha egy picike meghatottság is érződne a társaságon.  

A polgármester rövid beszédet mond, ebben arra is kitér, hogy a piac fontos szerepet tölt be a város életében.  A kormány a járványhelyzet miatt elvont pénzeket, a város csak a gépjárműadón 4 millió forintot bukott. Erre jönnek a nagy nyári rendezvények, közte az Őrségi Vásár lemondása, újabb milliós veszteségek.  

Fotók: ugytudjuk.hu

„Az Őrséget kevesen lakják, kicsi a belső piac, az imázsunk viszont óriási. Ebből kell kihozni a legjobbat. A termelői piac fejlesztése jó irány, mert a helyi gazdaságban már tényező és turizmus is építhető rá. Ezért az önkormányzat minden támogatást megad az Őrségi Termelői Piacnak (ŐTP) továbbra is".  

A csaknem kerek történet egyik küllője viszont nemrég kissé megalazult. Az egyik közösségi oldalon bírálták az önkormányzatot a piac működtetése kapcsán. A válasz sem maradt el.

Őr Zoltán: „A járványhelyzet egyes őstermelőkből elégedetlenséget váltott ki. A piac mai állapota, keresettsége azt igazolja, hogy a negatív vélemények nem voltak jelentős hatással az ŐTP megítélésére. Hangsúlyoznám, a piac mindenki előtt nyitva áll. A cél csak egy lehet, a város jó hírének és vonzerejének növelése".

Az önkormányzat nincs könnyű helyzetben. A kormány elvonásait enyhítendő, nincsenek pótlólagos forrásai, bevételei. Ebben a helyzetben az őstermelői piac helypénzeiből befolyó összeg is sokat számít. Az eddigi, járványhelyzet miatti ingyenesség a szülinapon megszűnt, de úgy érzékeltük, az őstermelők megértik a helyzetet.

A kormány a napokban egy több mint 200 milliárdos, vidékfejlesztő csomagot lengetett be. Bár ez nagyon kevés egy országnyi vidékre, de mégis valami. Talán jut majd az olyan termelői piacokra is, mint az őriszentpéteri. 

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

A minisztérium sem igazán tudja, hogy miért drágult duplájára a győri vízi élménypark építési költsége

Menet közben derült ki, hogy a tervek megvalósításához még 11 milliárd forint fog kelleni, de azt nem tudja a minisztérium, hogy miért.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

van még itt cikk a témában: