Már Éhen-évfordulóból is kettő van

ugytudjuk.hu 2019-11-19 20:31:00
A civilek 30 éve emlékeznek Nyugat Királynőjének atyjára.

Az 1988-ban alapított Éhen Gyula Kör (ÉHK) 1989-óta emlékezik meg névadója születésének évfordulójáról, a hagyományt napjainkban az Éhen Gyula Baráti Kör (ÉHBK) folytatja. Az esemény jeles civil ünneppé lett, amelyen minden eddigi polgármester fontosnak tartotta a szereplést. Harminc év után ezen megemlékezésből is kettő lett.

Ahogy eddig, most is november 20-án emlékezik az ÉHK hagyományának folytatója, az ÉHBK a társrendezőkkel, így a Vas megyei TIT Egyesülettel, valamint egy helyi civil szervezettel és az általános iskolával Éhen Gyula születésének 166 évfordulójára. Első alkalommal 1989-ben gyülekezett az egyesület tagsága, valamint szépszámú érdeklődő, az Éhen-telepi mellszobornál. Ami Rumi Rajki István alkotása volt és az idő meglehetősen elkoptatta. A rendszerváltás után Wagner András polgármester méltatta Éhen Gyulát, a modern város megteremtőjét. A kialakult protokoll szerint a polgármestert a Kör akkori elnöke, Kozma Gábor követte a szónoklatban, majd iskolai műsor következett és koszorúzás, gyertyagyújtás. Ez a menetrend egészen napjainkig kitartott. Napjainkig, mert most már megemlékezésből is kettő lesz az időközben lecserélt mellszobornál.  November 20-án, szerda délután fél 5-kor az ÉHBK és társrendezői emlékeznek, a jelenlévőket dr. Bakó Béla, a vasi TIT elnöke köszönti. Ezután a civilek nevében Kozma Gábor közíró szólal fel, majd az ünnepi beszédet Horváth Soma alpolgármester mondja.

De ki is volt Éhen Gyula? Miért fontos ez ma a városlakók számára? A nagy formátumú vezetőhöz köthető a város csatornahálózatának csaknem teljes kiépítése, a villanyosság – ahogy akkor mondták – elterjesztése, a villamos elindítása. Édesanyja nemes volt, édesapja gazdatiszt, jó iskolákba járt és ambiciózus ügyvéd lett. Jogászként egyike volt azoknak, aki részt vett, vehetett a híres betyár, Savanyú Jóska perében, a védelem részeként. Vonzódott az irodalomhoz, kiváló újságíró volt, számos városkritikai cikket publikált. Ezekben elmarasztalta az akkori vezetést, mondván: Szombathely vagy a mocsárba, vagy a porba fulladt bele. Talán ez inspirálta arra, hogy 1895-ös polgármesterré választása után elképesztő lendülettel lásson hozzá Szombathely modernizálásához. Meg is lett az eredménye: a csatorna, a vízvezeték és az áramhálózat kiépítettsége elérte a 90 százalékot, ez pedig az akkori Nagy-Magyarországon Szombathelyt a legfejlettebb városok közé repítette. Ekkor született meg a szlogen, Szombathely a Nyugat Királynője. Éhen Gyula az 1902-ig tartó polgármestersége alatt szegénykonyhát nyitott, kaszinót avatott, beindította a Kultúregyletet, parcellázott, bérlakás építésbe fogott. A poros utakat burkolta, és ami országos figyelmet keltett, elindította a vasútállomástól a Kálváriáig tartó villamosjáratot. A parlamentbe került képviselőt több ezres tömeg búcsúztatta a vasútállomáson. Verselt, megírta egyik alapvetését, A modern várost.

Erre a jeles férfiúra emlékeznek a civilek november 20-án. De 30 év után lesz egy másik emlékezés is, november 22-én, a Vasmegyéért Egyesület és a Polgárok a Városért Egyesület szervezésében. Ezen Balázsy Péter megyei jegyző és Simon Balázs Éhen-i leszármazott szónokol. Simon évekig aktív szereplője volt az ÉHK-s rendezvénynek, információnk szerint most is számoltak vele, de nem vállalta. Úgy tűnik, elkezdődött a harc Éhen Gyula szellemi örökségéért. Egy helyi történész szerint a polgárilag jól beágyazódott Szombathelyen „Aki birtokolja Éhen Gyula szellemi örökségét, az birtokolja valójában a várost"

Szólj hozzá!

Elhunyt Kutnyánszky László, korábbi szombathelyi főépítész

2014-ben a város Brenner-díjjal tüntette ki.

Decemberben lesz a Falco első fordulóbeli bajnokija

Az Egis Körmend már jövő hétvégén elkezdi.

Tíz év után idén először nem lesz a mozikban Marvel film

Jövőre csúszik a Fekete Özvegy, elhalasztva minden más Marvel filmet is.

"Szétszúrlak, ronccsá verlek, intenzívre juttatlak"

Újabb tanulságos történet: Ha felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt vagy, ne kezdj pénzbehajtásba, mert mehetsz vissza a kóterbe.

Életveszélyesen lett felújítva a szombathelyi víztorony

Csak a tűzoltók 30 problémát jegyeztek fel.

A szombathelyi Momentum megépítette Hende Csaba bekamuzott Perint-parti pihenőjét

Nem egészen lett olyan, mint a fideszes képviselő által körbetáncolt látványterv, ellenben közpénzbe sem került.

A Ford gyorsabb volt a Porschenál Vas megyében

Nem ritkák a 180-as tempók sem a közeli főutakon, ellenben szinte kiszáradnak a sofőrök.

A nap számadata: 74 ezer szájmaszk van Szombathelyen

Október elsejétől ismét segít az önkormányzat bevásárolni a 65 évnél idősebbeknek.

Elhunyt hét beteg, 750 fertőzöttet azonosítottak

750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Hármas karambol a 82-esen Győr és Győrújbarát között

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Náci propagandafilm címével közölt sporttudósítást a Kisalföld

Az akarat diadala Leni Riefenstahl 1934-es propagandafilmje volt a náci párt kongresszusáról.

Politikai véleménye miatt online zaklatta a másikat - három évet is kaphat

A 45 éves férfi a győri vádhatóság szerint az interneten fenyegetőzött.

A sofőr először a szondát, aztán utasával együtt a drogtesztet bukta el Sopronban

Aznap este Mosonmagyaróváron is előállítottak kábítószerügy miatt egy 33 éves férfit.

Balesetek történtek a Vas megyei Nagykölkednél és Sorkifaludnál

Fokozott figyelem ajánlott, torlódás várható.

Az utolsó nyugis nap várható

Ma záporok, zivatarok leginkább keleten, északkeleten fordulhatnak elő, máshol sem lesz felhőtlen a napsütés, de alapvetően nyugodt időre lehet számítani. A délnyugati szél ismét többfelé lesz élénk. Hajnalban 9-16, délután 23-28 fokot mérhetünk. Még nem érkezik front.

Tudod, mi az a Fakopp műszer?

Nem? Akkor most figyelj!

Sophia Loren 86 évesen debütál a Netflixen

A színésznő 11 évnyi szünet után ismét a film világába.

Koronavírusos a győri kenus, Balla Virág

Nem indul a szegedi világkupa-versenyen.

van még itt cikk a témában:

A nap számadata: 74 ezer szájmaszk van Szombathelyen

Október elsejétől ismét segít az önkormányzat bevásárolni a 65 évnél idősebbeknek.

A szombathelyi Momentum megépítette Hende Csaba bekamuzott Perint-parti pihenőjét

Nem egészen lett olyan, mint a fideszes képviselő által körbetáncolt látványterv, ellenben közpénzbe sem került.