Már Éhen-évfordulóból is kettő van

ugytudjuk.hu 2019-11-19 20:31:00
A civilek 30 éve emlékeznek Nyugat Királynőjének atyjára.

Az 1988-ban alapított Éhen Gyula Kör (ÉHK) 1989-óta emlékezik meg névadója születésének évfordulójáról, a hagyományt napjainkban az Éhen Gyula Baráti Kör (ÉHBK) folytatja. Az esemény jeles civil ünneppé lett, amelyen minden eddigi polgármester fontosnak tartotta a szereplést. Harminc év után ezen megemlékezésből is kettő lett.

Ahogy eddig, most is november 20-án emlékezik az ÉHK hagyományának folytatója, az ÉHBK a társrendezőkkel, így a Vas megyei TIT Egyesülettel, valamint egy helyi civil szervezettel és az általános iskolával Éhen Gyula születésének 166 évfordulójára. Első alkalommal 1989-ben gyülekezett az egyesület tagsága, valamint szépszámú érdeklődő, az Éhen-telepi mellszobornál. Ami Rumi Rajki István alkotása volt és az idő meglehetősen elkoptatta. A rendszerváltás után Wagner András polgármester méltatta Éhen Gyulát, a modern város megteremtőjét. A kialakult protokoll szerint a polgármestert a Kör akkori elnöke, Kozma Gábor követte a szónoklatban, majd iskolai műsor következett és koszorúzás, gyertyagyújtás. Ez a menetrend egészen napjainkig kitartott. Napjainkig, mert most már megemlékezésből is kettő lesz az időközben lecserélt mellszobornál.  November 20-án, szerda délután fél 5-kor az ÉHBK és társrendezői emlékeznek, a jelenlévőket dr. Bakó Béla, a vasi TIT elnöke köszönti. Ezután a civilek nevében Kozma Gábor közíró szólal fel, majd az ünnepi beszédet Horváth Soma alpolgármester mondja.

De ki is volt Éhen Gyula? Miért fontos ez ma a városlakók számára? A nagy formátumú vezetőhöz köthető a város csatornahálózatának csaknem teljes kiépítése, a villanyosság – ahogy akkor mondták – elterjesztése, a villamos elindítása. Édesanyja nemes volt, édesapja gazdatiszt, jó iskolákba járt és ambiciózus ügyvéd lett. Jogászként egyike volt azoknak, aki részt vett, vehetett a híres betyár, Savanyú Jóska perében, a védelem részeként. Vonzódott az irodalomhoz, kiváló újságíró volt, számos városkritikai cikket publikált. Ezekben elmarasztalta az akkori vezetést, mondván: Szombathely vagy a mocsárba, vagy a porba fulladt bele. Talán ez inspirálta arra, hogy 1895-ös polgármesterré választása után elképesztő lendülettel lásson hozzá Szombathely modernizálásához. Meg is lett az eredménye: a csatorna, a vízvezeték és az áramhálózat kiépítettsége elérte a 90 százalékot, ez pedig az akkori Nagy-Magyarországon Szombathelyt a legfejlettebb városok közé repítette. Ekkor született meg a szlogen, Szombathely a Nyugat Királynője. Éhen Gyula az 1902-ig tartó polgármestersége alatt szegénykonyhát nyitott, kaszinót avatott, beindította a Kultúregyletet, parcellázott, bérlakás építésbe fogott. A poros utakat burkolta, és ami országos figyelmet keltett, elindította a vasútállomástól a Kálváriáig tartó villamosjáratot. A parlamentbe került képviselőt több ezres tömeg búcsúztatta a vasútállomáson. Verselt, megírta egyik alapvetését, A modern várost.

Erre a jeles férfiúra emlékeznek a civilek november 20-án. De 30 év után lesz egy másik emlékezés is, november 22-én, a Vasmegyéért Egyesület és a Polgárok a Városért Egyesület szervezésében. Ezen Balázsy Péter megyei jegyző és Simon Balázs Éhen-i leszármazott szónokol. Simon évekig aktív szereplője volt az ÉHK-s rendezvénynek, információnk szerint most is számoltak vele, de nem vállalta. Úgy tűnik, elkezdődött a harc Éhen Gyula szellemi örökségéért. Egy helyi történész szerint a polgárilag jól beágyazódott Szombathelyen „Aki birtokolja Éhen Gyula szellemi örökségét, az birtokolja valójában a várost"

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.