Már 2017-ben jelezték a Kőszegi utcai lakók a rendőrségnek, hogy gondok vannak az önkormányzati bérlakásban élőkkel

Farkas Bazsi 2020-01-09 17:45:00
A szomszédok viszonya odáig fajult, hogy lövöldözés volt tavaly novemberben.

Elsőként az Ugytudjuk.hu írt róla, hogy lövöldözés volt november 27-én Szombathely belvárosában, a Kőszegi utca 5. számú házban. Mivel a rendőrség csak szűkszavú választ adott megkeresésünkre, így első körben arról írtunk, hogy egy puska került elő azon a bizonyos lakógyűlésen, amit a házban lévő lakások tulajdonosai hívtak össze. Az csak később derült ki, hogy nem puskából, hanem egy riasztó pisztolyból adtak le lövést. 


 
De mi vezetett ahhoz, hogy a lakógyűlésen odáig fajultak a dolgok, hogy egy fegyver is előkerült?


 
Sok apró pici bosszúság, amit a szomszédok egymás számlájára írtak, ez volt a kiváltó ok. Az épületben egy szolárium, egy kárpitos műhely, és négy lakás található. Az egyik lakás az önkormányzaté, ezt szociális bérlakásként adja ki a város. Itt egy, minden nap dolgozni járó, négy fős család lakik, akik a lakást a saját erejükből újították fel. A hátsó udvarban kis konyha kertet alakítottak ki, még az esőcsatornát is úgy alakították át, hogy azt egy hordóba vezetve felfogják az esővizet, hogy azzal tudjanak locsolni.


 
Ezt egyébként már az egyik ott lakó mesélte. Igaz azt is hozzátette, hogy sem a kert létesítéséhez, sem a csatorna levágásához nem kértek engedélyt a társasház többi lakójától. Bár elmondása szerint, ez senkit nem zavar most sem, így ha kértek volna, sem állt volna senki az útjukba.


A sok ehhez hasonló apróság bosszantotta fel a többi tulajt. A házirend be nem tartása, hogy a kaput este hat óra után mindenki bezárta, csak az önkormányzati lakás bérlői nem. Végül a zár is megrongálódott. A tulajdonosok azt mondták, hogy az albérlőik egymás kezébe adták a kilincset, mert huzamosabb ideig senki sem akart a házban maradni. 


 
A szolárium üzemeltetője már 2017-ben levelet írt a lakás fenntartójának, a SZOVÁ-nak és a rendőrségnek is. Azzal, hogy a szociális bérlők folyamatosan bejárkálnak a vendégekkel teli üzletébe és ordítoznak és az udvarban felszerelt tűzvédelmi főkapcsolót merő szórakozásból lekapcsolják. 


 
De egy másik tulajdonos olyan további semmiségnek tűnő ügyeket is felsorolt, mint a ház közös helyiségének, a szociális bérlakásban lakók általi kisajátítása. A lépcsőház ablakának leszerelése. Vagy éppen a lakóközösség által jóvá nem hagyott kamera rendszer felszerelése, amit az önkormányzati lakásban lakók építettek ki.


 
A novemberi lakógyűlést is azért hívták össze, hogy megbeszéljék egy békés közös együttélés lehetőségét. Ironikus, hogy pont itt szakadtak ki annyira az indulatok, hogy a lakók és a tulajdonosok végül egymásnak essenek, és egy pisztoly is előkerüljön.


 
Az egész szó váltással kezdődött, aminek, az elmondások alapján, végső oka egy kutya volt, amit a gyűlés ideje alatt vitt le sétálni az önkormányzati lakás egyik bérlője. A tulajdonosok ugyanis azt nehezményezték, hogy a szabályokkal ellentétben a gazda senkivel sem közölte, hogy kutyát akar tartani a lakásban. (Önkormányzati rendelet írja elő, hogy társasházban kutyát csak a fal, és födém szomszédok beleegyezése után lehet tartani.) Az első pofon ekkor csattant el, hogy ki adta kinek, arról már megoszlanak a vélemények. 


 
A történet odáig fajult, hogy a kutya gazdája, aki az önkormányzati bérlakás lakója riasztó pisztolyt vett elő és a levegőbe lőtt. 


 
A rendőrség aznap a vita összes szereplőjét őrizetbe vette, csak másnap hajnalban hagyhatták el a rendőrség épületét. A hatóság azóta is nyomoz az ügyben.


 
Megkerestem a szombathelyi önkormányzatot, hogy még tovább tájékozódjak az ügyben. A városháza válaszaiból az derül ki, hogy a bérlakásban élőkkel kapcsolatban a korábbi években is érkeztek panaszok. Hogy ezek mik voltak, azt az önkormányzat nem részletezte, az azonban biztos, hogy ezeket egyről, egyig kivizsgálták. Hogy mi lesz most a lakókkal, arról majd csak a büntetőeljárás lezárását követően döntenek.


 
Az ügy minden esetre nehéz. Hiszen egyfelől érthető a lakás tulajdonosok panasza, akik egy nyugodt lakóközösséget szeretnének. Azonban az is látszik, hogy a szociális bérlakásban lakók törődnek a környezetükkel, ráadásul az önkormányzat senkit sem tehet utcára, viszont fegyvert rántani, még ha az a vita hevében is történt, komolyan elítélendő cselekedet.

Szólj hozzá!

Holtan találták Szöul polgármesterét, miután szerdán szexuális zaklatás miatt jelentették fel

Eltűnése előtt egy nappal szexuális zaklatással vádolták meg Pak Vonszun polgármestert, ismert emberi jogi aktivistát.

Szombaton nyit a vizes játszótér a győri Bisinger sétányon

A játszótér minden nap 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

Hétfőtől előjegyzés alapján a szombathelyi orvosi rendelőkben lesz vérvétel

A vérvételi helyek kizárólag szombathelyi háziorvos által kiállított beutalóval rendelkező betegeket látják el; szakorvosi beutalóval rendelkezők vérvételre a Kórházban jelentkezzenek.

Kenéz Csaba az Egis Körmend második ajánlatára már nem mondhatott nemet

Először az U20-as csapatban válna alapemberré a 17 éves kosaras.

Könnyen előfordulhat, hogy a jövőben űrillatú parfümmel fújkáljuk magunkat

Fogadjunk, hogy eddig nem is gondolkodtatok azon, hogy milyen szaga, vagy éppenséggel illata lehet az űrnek!

A vízi- és horgászturizmust fejlesztették az Alsó-Szigetközben

Területrehabilitációval, eszközbeszerzéssel és programok kialakításával fejlesztették a vízi- és horgászturizmust az Alsó-Szigetköz három településén.

Két újabb áldozata van a koronavírusnak

Tíz fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában

A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett.

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Körözött férfit fogtak Sárváron

A rendőrök a férfit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

van még itt cikk a témában:

Hétfőtől ismét a szombathelyi orvosi rendelőkben lesz vérvétel, előjegyzés alapján

A vérvételi helyek kizárólag szombathelyi háziorvos által kiállított beutalóval rendelkező betegeket látják el; szakorvosi beutalóval rendelkezők vérvételre a kórházban jelentkezzenek.

Ma sem kell kabátot felvennünk

Meleg nyári napra számíthatunk.