Már 2017-ben jelezték a Kőszegi utcai lakók a rendőrségnek, hogy gondok vannak az önkormányzati bérlakásban élőkkel

Farkas Bazsi 2020-01-09 17:45:00
A szomszédok viszonya odáig fajult, hogy lövöldözés volt tavaly novemberben.

Elsőként az Ugytudjuk.hu írt róla, hogy lövöldözés volt november 27-én Szombathely belvárosában, a Kőszegi utca 5. számú házban. Mivel a rendőrség csak szűkszavú választ adott megkeresésünkre, így első körben arról írtunk, hogy egy puska került elő azon a bizonyos lakógyűlésen, amit a házban lévő lakások tulajdonosai hívtak össze. Az csak később derült ki, hogy nem puskából, hanem egy riasztó pisztolyból adtak le lövést. 


 
De mi vezetett ahhoz, hogy a lakógyűlésen odáig fajultak a dolgok, hogy egy fegyver is előkerült?


 
Sok apró pici bosszúság, amit a szomszédok egymás számlájára írtak, ez volt a kiváltó ok. Az épületben egy szolárium, egy kárpitos műhely, és négy lakás található. Az egyik lakás az önkormányzaté, ezt szociális bérlakásként adja ki a város. Itt egy, minden nap dolgozni járó, négy fős család lakik, akik a lakást a saját erejükből újították fel. A hátsó udvarban kis konyha kertet alakítottak ki, még az esőcsatornát is úgy alakították át, hogy azt egy hordóba vezetve felfogják az esővizet, hogy azzal tudjanak locsolni.


 
Ezt egyébként már az egyik ott lakó mesélte. Igaz azt is hozzátette, hogy sem a kert létesítéséhez, sem a csatorna levágásához nem kértek engedélyt a társasház többi lakójától. Bár elmondása szerint, ez senkit nem zavar most sem, így ha kértek volna, sem állt volna senki az útjukba.


A sok ehhez hasonló apróság bosszantotta fel a többi tulajt. A házirend be nem tartása, hogy a kaput este hat óra után mindenki bezárta, csak az önkormányzati lakás bérlői nem. Végül a zár is megrongálódott. A tulajdonosok azt mondták, hogy az albérlőik egymás kezébe adták a kilincset, mert huzamosabb ideig senki sem akart a házban maradni. 


 
A szolárium üzemeltetője már 2017-ben levelet írt a lakás fenntartójának, a SZOVÁ-nak és a rendőrségnek is. Azzal, hogy a szociális bérlők folyamatosan bejárkálnak a vendégekkel teli üzletébe és ordítoznak és az udvarban felszerelt tűzvédelmi főkapcsolót merő szórakozásból lekapcsolják. 


 
De egy másik tulajdonos olyan további semmiségnek tűnő ügyeket is felsorolt, mint a ház közös helyiségének, a szociális bérlakásban lakók általi kisajátítása. A lépcsőház ablakának leszerelése. Vagy éppen a lakóközösség által jóvá nem hagyott kamera rendszer felszerelése, amit az önkormányzati lakásban lakók építettek ki.


 
A novemberi lakógyűlést is azért hívták össze, hogy megbeszéljék egy békés közös együttélés lehetőségét. Ironikus, hogy pont itt szakadtak ki annyira az indulatok, hogy a lakók és a tulajdonosok végül egymásnak essenek, és egy pisztoly is előkerüljön.


 
Az egész szó váltással kezdődött, aminek, az elmondások alapján, végső oka egy kutya volt, amit a gyűlés ideje alatt vitt le sétálni az önkormányzati lakás egyik bérlője. A tulajdonosok ugyanis azt nehezményezték, hogy a szabályokkal ellentétben a gazda senkivel sem közölte, hogy kutyát akar tartani a lakásban. (Önkormányzati rendelet írja elő, hogy társasházban kutyát csak a fal, és födém szomszédok beleegyezése után lehet tartani.) Az első pofon ekkor csattant el, hogy ki adta kinek, arról már megoszlanak a vélemények. 


 
A történet odáig fajult, hogy a kutya gazdája, aki az önkormányzati bérlakás lakója riasztó pisztolyt vett elő és a levegőbe lőtt. 


 
A rendőrség aznap a vita összes szereplőjét őrizetbe vette, csak másnap hajnalban hagyhatták el a rendőrség épületét. A hatóság azóta is nyomoz az ügyben.


 
Megkerestem a szombathelyi önkormányzatot, hogy még tovább tájékozódjak az ügyben. A városháza válaszaiból az derül ki, hogy a bérlakásban élőkkel kapcsolatban a korábbi években is érkeztek panaszok. Hogy ezek mik voltak, azt az önkormányzat nem részletezte, az azonban biztos, hogy ezeket egyről, egyig kivizsgálták. Hogy mi lesz most a lakókkal, arról majd csak a büntetőeljárás lezárását követően döntenek.


 
Az ügy minden esetre nehéz. Hiszen egyfelől érthető a lakás tulajdonosok panasza, akik egy nyugodt lakóközösséget szeretnének. Azonban az is látszik, hogy a szociális bérlakásban lakók törődnek a környezetükkel, ráadásul az önkormányzat senkit sem tehet utcára, viszont fegyvert rántani, még ha az a vita hevében is történt, komolyan elítélendő cselekedet.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.