A szombathelyi Jobbik Koczka Tibor polgármesterségét támogatja

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 12. hétfő, 13:18
Balassa Péter azt mondta, szinte mindegy is, hogy ők kit támogatnak, döntenie a szombathelyieknek kell.

A civil társadalom politikába való beleszólásának fontosságát emelte ki mai sajtótájékoztatóján Balassa Péter jobbikos szombathelyi önkormányzati képviselő. Azt pedig hogy ezt miképpen szeretné erősíteni a Jobbik, azt két példával mondta el.

 

Elsőként Balassa arról tájékoztatott, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, ehhez egyébként hét önkormányzati képviselő szignója szükséges. A rendkívüli közgyűlésen pedig népszavazási kezdeményezés lehetőségének megkönnyebbítése lenne a téma. A mostani szabályozás szerint a szombathelyi választó polgárok 15 százaléka kell ahhoz, hogy egy helyi népszavazási kezdeményezésből valóban voksolás legyen.

 

Balassa azt szeretné elérni, hogy ez a szám 10 százalékra csökkenjen. Ehhez közgyűlési többség, és önkormányzati rendeletmódosítás szükséges. Ez 6300 embert jelentene a továbbiakban. Balassa azt mondta, hogy így például a lakosság könnyedén szólhatna bele olyan várost érintő ügyekbe, mint például egy senkinek nem tetsző építkezés. Legutóbb Szombathely 2017 decemberében tárgyalta a helyi népszavazás ügyét, a 15 százalékos arány akkor került meghatározásra.

 

Másodikként a képviselő az önkormányzati választásokra tért ki, kerek 60 nap van hátra addig, amíg a polgárok voksolással dönthetik el, hogy ki vezesse a várost az elkövetkezendő öt évben. Balassa azt mondta, hogy a Jobbik nem fog külön listát állítani, jelen pillanatban is szövetségi tárgyalásokat folytat. Az azonban biztos, hogy a szombathelyi Jobbik a három szombathelyi polgármesterjelölt közül a független, ám de továbbra is Fidesz tag Koczka Tibort támogatja. 

 

Balassa arra is kitért, hogy a mostani három jelölt közül további egyet tart még alkalmasnak arra, hogy a választások után akár a polgármesteri székbe üljön. Azonban azt újságírói kérdésre sem volt hajlandó megválaszolni, hogy ez konkrétan kit is takar. Balassa azt mondta, hogy nem az ú támogatásukon múlik, hogy ki lesz a polgármester, azt ugyanis a szombathelyi választók fogják eldönteni.

 

Bana Neményt támogatta 

 

Bár Balassa most nem nyilatkozott tisztán afelől, hogy ki lehet szerinte Koczka mellett a másik alkalmas jelölt, korábban a Jobbik Vas megyei országgyűlési képviselője, Bana Tibor az Ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy nekik a változást akaró szombathelyieket kell szem előtt tartaniuk és ehhez Nemény András is megfelelő alternatívát tud nyújtani. 

 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás