Egy körmendi cukrász felel a luxushajók édességeiért

ugytudjuk.hu 2020-02-16 08:01:00
Hatezer tojás, egy vagon liszt és jó sok cukor utazik vele a fedélzeten.

Manapság az óceánjáró luxushajók bonyolítják le a világ turizmusának egy igen jelentős részét. Egy-egy monstrumon akár 5-6 ezren is lehetnek, a személyzet sem kevesebb ezernél. Számos magyar vállal munkát a hajókon, nemrég hárman is bajba kerültek a koronavírus miatt. De messze nem ez a jellemző és a hírek szerint honfitársaink tünetmentesek.

Nem aggódik a vírus miatt egy igazán „öreg tengerész", Bauer Kálmán Zsolt sem, aki jelentős karriert futott be ebben a különleges ágazatban. Fiatal még, de már bejárta a bolygó vizes felszínét, világhírességek kóstolják termékeit. Angliában él, pár év alatt főcukrásszá küzdötte fel magát, egy multi hajóscég fejlesztő főcukrásza lett. Tíz luxushajó édességeiért felel, s mint mondja, most készül cége a legnagyobb hajót vízre tenni. Ezen 6 ezer embernek lesz helye és 17 étterem várja őket. Meg persze Zsolt a finomságaival.

Bauer úr Körmenden született és Szombathelyen, az Orlayban szerzett szakképesítést. Persze, ez nem lett volna elég az álomkarrierhez. Kellett oda még állandó önképzés, tanulás, szorgalom és szerencse. Felsorolni sem tudja, hány filmsztárnak, sportolónak, celebnek készített desszertet. Izgalmas életet él. Belefér ebbe nyílt tengeri kalóztámadás éppen úgy, mint egy alaszkai ősgleccser jégfalának megmászása. És néha az izgalom is teljes fordulaton pörög. Mint amikor a Tűzföldet kerülve pokoli viharba futott a hajója."Huszonöt méteres hullámokkal küzdöttünk. Akkora volt az ütésük, hogy az egész hajón megállt az élet. Tizenkét órán keresztül nem is hagyhattuk el a helyünket, az összes szolgáltatás leállt".

Zsolt a Korona cukrászüzemében kezdte el a szakmát Péter Andrásné, Anikó keze alatt. Az élethez szerencse kell és neki volt. Kiváló mesterekhez került, megtanult angolul és a Berki csárdában képezte magát a legendás Pilnay Zoltán segítségével. A szombathelyi Orlayban szakvizsgázott, cukrász lett. Aztán befutott az első hajós szerződés. Előbb segédcukrász volt, majd pár év alatt küzdötte fel magát főcukrásszá. Egy ideje pedig a hajós cég fejlesztő cukrásza-szakácsaként dolgozik.

„Tíz luxushajón felszolgált összes ételért és cukrász termékért személyesen felelek. Szó szerint tengernyi már az élményem. Ezek sorából is kiemelkedett a Queen Mary 2 avatása.  Óriási volt a tömeg, csillogással, gazdagsággal. Ezek más léptékek, mint amihez az átlagember szokott. A luxushajókat mindig is keresték a világ ismert személyiségei, sztárjai. Sokuknak szolgáltam fel saját készítésű desszertet. Két olimpián is részt vehettem, mint az olimpia zászlós hajójának főcukrásza. A magyar sportolók, akikkel az athéni olimpián találkoztam, nagyon kedvesek voltak. Nagyon ritkán, de üdvözölhettem a hajón magyar vendégeket is, közte egy szombathelyi családot. A hajók gyakorlatilag körbejárják a Földet és a fedélzeten minőségi a kiszolgálás".

Zsolt több világkörüli úton is részt vett már, az egyik 115 napig tartott. „Ha valakinek sok a tenger, akkor a San Franciscóból induló hajóról Sydneyben kiszállhat. Egy ilyen út nem olcsó, már 2000-ben is elérte a 285 ezer dollárt"- jegyzi meg. Maga a hajó is megér egy misét. Zárt rendszerű, saját hulladék feldolgozójában darálják le a matériát. Kórháza van és képes ivóvizet előállítani. Dízel motorok hajtják, de jön a hidrogénmeghajtás. Zsolték reggelire átlag 6 ezer tojást használnak el, évente 20 tonna homár fogy, a liszt és a cukor mennyisége vagonokban mérhető. „Ez egy vizes szálloda mozikkal, színházzal, úszómedencékkel, sétányokkal, golfpályákkal, üzletekkel, bevásárló utcával. Szóval ami egy többezres városhoz dukál és közben megy a hajó".  

 Az is érdekes, amit az utasokkal kapcsolatban mond. „Hihetetlen, hogy miket tudnak kérdezni. Például, hogy a hajónak van-e saját elektromossága? Melyik lifttel jutnak el a hajó egyik végéből a másikba? A wc-ben a víz sós, vagy édes?  Mit csinálunk a jégszobrokkal, miután elolvadtak? A személyzet a hajon alszik –e? A személyzettel és a hajóval mi fog történni, miután ők hazamentek? – ezekre az egyszerű kérdésekre elég sokszor adtam érdekes válaszokat. Kifejtettem kérdezőnek, hogy a személyzetért minden este jön a helikopter, hogy elvigye, reggel pedig visszahozza őket. Na, másnap hívattak a hotel igazgatóhoz. Aki mondta, hogy az illető vendég panaszkodott, mert nem tudtak aludni a személyzeti helikoptertől, annyira zajos volt... Hát így jár, aki viccel egy nagy hajón".

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Zsebe Ferenc: Nem ezt érdemeltem volna 

A körmendi kosárlabda ikonja 2 éve nem jár ki a meccsekre.

70 millióért bővítik a Városi Sportcsarnokot Körmenden

Jövőre kezdődhet a kivitelezés, több száz új ülőhelyet ígérnek az állami pénzből. Bőkezű a kormány, de megválogatja, hogy kivel.