Kormányzati segítséggel újabb, eddig érintetlen területeket építhetnek be a Balaton mellett

Bazsó Bálint 2020-08-22 08:00:00
Alakul a beton Balaton projekt.

Csopakon és Zánkán is folytatódhatnak a beépítések az új Balaton-törvény értelmében. Előbbi esetében a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet - írja a 24.hu.

Zánka 2019-ben új településrendezési eszközöket alkotott, de még a régi Balaton-törvény szerint, a város így az alábbi térképen bejelölt területet nem tudta bolygatni. Az új Balaton-törvény ismeretében viszont már hozzá tudnak nyúlni a területhez, mégpedig egy júniusi előterjesztés szerint azért, mert "az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni".

Filep Miklós, Zánka független polgármestere ezért a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re.

A települévezető a 24.hu-nak azt mondta: a magántulajdonban lévő területen az önkormányzat a korábban kijelölt zöldterület kialakítását nem tervezi, ezért a környező telektömbökkel megegyezően a területet falusias lakóterületbe sorolja. Hozzátette, hogy "az önkormányzat megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, így nem tervez kisajátítást".

Miközben mindenki a járványra figyel, a Fideszhez közeli káderek végleg bekebelezik a Balatont

Megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát: erről a javaslatról szavaz a jövő hónapban a tavaly állami többségű tulajdonúvá lett társaság közgyűlése - értesült a Narancs.hu. A lap birtokába került javaslatban az áll, hogy a „főtulajdonos rendelkezése alapján" tekintette át a Zrt. igazgatósága a BAHART jövőbeni működését és állt elő javaslataival.

Csopakon is az új Balaton-törvény adhat lehetőséget egy vízközeli terület beépítésére. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén. Igaz, tette hozzá, egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó, de a jogszabály megváltoztatása miatt hasonló igények várhatóan a jövőben is érkeznek az önkormányzathoz, hiszen a Balaton-törvény módosítása pont erre ad lehetőséget.

A Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között. 64 hektáros területével az északi part egyik legnagyobb, még valamelyest érintetlen partszakasza. A terület 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi. Igaz, a beruházás nem a természetvédelmi területen, de közvetlenül az öböl mellett valósulhat meg.

A csopaki polgármester a portál érdeklődésére közölte: egyelőre csupán annyi történt, hogy (a zánkai projekthez hasonlóan) a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt a területre, és ez alapján a képviselő-testület támogatta a „különleges beépítésre nem szánt rekreációs turisztikai terület kijelölését”, amely legfeljebb 10 százalékos beépítést tesz lehetővé. De az övezeti besorolást csak akkor módosítják, ha a részletes építési koncepció a hatóságoknak és a képviselő-testületnek is megfelelő lesz majd.

A területen már el is kezdték kivágni a fákat, az Összefogás a Balatonért még egy demonstrációt is szervezett, de mivel magánterületről van szó, így a tulajdonos jogszerűen jár el.

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.