Koczka Tibor: Hende Csaba mindig azt mondja, ha egy problémát nem tudsz megoldani, azt told át másra

Farkas Bazsi
2019. augusztus 26. hétfő, 14:05
Szombathely fideszes alpolgármestere azt mondta, a cenzúrát alkalmazókat rövid időn belül szokták elkergetni a hatalomból.

Sajtótájékoztatót hívott ma össze Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere, amelyet az Illés zenekar egyik dalának idézetével nyitott:

 

A szó veszélyes fegyver.

 

A politikus emlékeztetett, hogy csorbította a XX. Savaria Történelmi Karnevál országos hírnevét, hogy az országos híradások nem arról szóltak, hogy immár húsz esztendeje Szombathely méltó módon emlékszik a várost alapító rómaiakra, hanem attól volt hangos a sajtó, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester letiltotta a Weöres Sándor színház ajándékdarabját. Az esetről mi írtunk elsőként.

 

Puskás ugyanis arra hivatkozott, hogy a darab nem méltó a huszadik karnevál hangulatához. Koczka azzal folytatta, hogy őt, mint a város kultúráért felelős alpolgármesterét még csak nem is tájékoztatta a polgármester a döntéséről. Koczka azt mondta, hogy a Puskás-Hende páros nem először nyúl át a feje fölött.

 

Vasárnap 11 órakor ő ott volt a Megyeháza udvarán és megnézte, mi volt az a színházi darab, ami szúrta az éppen aktuális hatalom szemét. "Bár a színház egy olyan műfaj, aminek tükröt kell tartania a közéletnek és a politikának is, a tükörképet jobbító szándékkal kell felfogni, nem pedig összetörni azt. Hende Csaba és Puskás ezt a tükröt most össze akarták törni" - mondta az alpolgármester.

 

Koczka Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar történelem során nem egyszer üldözték el az emberek a cenzúrát alkalmazó hatalmat.

 

Az alpolgármester kérdés nélkül hozta fel Jordán Tamás színházigazgatói kinevezése körüli botrányt. Azt mondta, ő volt az egyetlen a Fidesz frakciójából, aki következetesen cselekedett. Őt ugyanis azzal a feladattal bízták meg, hogy találjon színházigazgatót 60 hónapra a szombathelyi színház élére. Ő ennek a felkérésnek akart eleget tenni, amiből aztán végül minden fideszes képviselő kihátrált, magára hagyva ezzel. Koczka azt mondta, ez Hende Csaba módszere, akinek legendás mondása:

 

Ha a problémát nem tudod megoldani, told át másra.

 

Megkérdeztük Koczkát, mi a véleménye arról, hogy a Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) vezette szombathelyi delegáció botrányt okozott Lake Placidben. Erre azt mondta, ő már régóta szorgalmazza, hogy bármilyen, a város pénzén történő utazás csak akkor történjen meg, ha annak a város életének szempontjából stratégiai jelentősége van. Jelen esetben azonban ilyenről nem tud.

 

Az már az új közgyűlés feladata lesz, hogy ezt szabályba fektesse, és azt is, hogy a delegációvezetőnek a megérkezés után legalább három nappal írásbeli beszámolót kelljen tennie.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás