A fideszes Lendvai Ferenc el akarta tussolni a szombathelyiek zaklatási botrányát

Farkas Bazsi 2019-08-26 09:13:00
Rendőrségi kiszállás, távoltartási rendelkezés - megjött a lake placidi rendőrség válasza.

Június közepén kaptunk hírt róla több forrásból is, hogy botrány kísérte a magyar csapat részvételét a januári Nemzetközi Téli Diákjátékokon. Még rendőrségi kiszállást is emlegettek forrásaink. 

A Nemzetközi Diákjátékok egy szlovénok által életre hívott verseny, aminek most már a világ minden pontjáról vannak résztvevői. A megmérettetés azonban nem országok, hanem városok között zajlik, a versenyre még csak kvalifikálni sem kell, a közösség tagjai egyszerű jelentkezéssel nyilváníthatják ki indulási szándékukat. Ettől persze még a gyerekeknek nagy élmény az, hogy éppen a világ másik pontján sportolhatnak, versenyezhetnek a korosztályukkal. 

De nem csak nekik az, télen annak a 4 tagú városi delegációnak is élmény volt, akik kiutazhattak Lake Placidbe. Ennek a delegációnak a vezetője volt a fideszes Lendvai Ferenc és a polgármesterei kabinetiroda vezetője, a mostanra a Fidesz képviselőjelöltjévé választott Polgár Lívia is. 

Bár már júniusban tudni lehetett arról, hogy valami nem stimmel Lendvai útja körül, hiába próbáltunk meg hivatalosan tájékozódni több helyen is, zsákutcába kerültünk.

Kerestük a szombathelyi polgármesteri hivatalt, hogy tájékozódjunk Lendvai útibeszámolója felől. Ez az a dokumentum, aminek tartalmaznia kellett volna az úton történt eseményeket. Kiderült, nincs ilyen dokumentum, pedig Lendvai és Polgár, valamint másik két közalkalmazott is a város, vagyis az adófizetők pénzén utazott. 

Kerestük a Diákjátékok vezetőit is, ők furcsa módon egy tőmondattal ráztak le bennünket közölve, hogy nem történt semmi.

De elértük a Lake Placid rendőrséget, akiktől hosszas levelezés után sikerült jegyzőkönyvet kapnunk arra vonatkozóan, hogy mi is történt Amerikában a magyar delegációval. Mutatjuk a rendőrség válaszát. 

Lefordítva ez így szól:


A Diákjátékokra érkezett kanadai csapat edzője hívta ki a rendőrséget. Az edző azt mondta, hogy az egyik lány játékosát megbámulták a magyar hokicsapat tagjai. Az edző szerint a magyar csapat képeket készített a kanadai lányokról, miközben ők fürdőruhában voltak a medence közelében. A kiérkező járőr beszélt az egyik kanadai sportolóval, ő is arról számolt be, hogy a csapattársaival a medencében voltak, amikor egy magyar fiúkból álló csapat – akik a hokicsapat tagjai – nekiálltak bámulni a kanadai lányokat, majd mobillak képeket készítettek róluk. A lány szerint ezután a csapattársaival a jacuzziba „menekültek”, hogy távol legyenek a magyar fiúktól. A sportoló azt mondja, hogy rendkívül kellemetlenül érezte magát, és nem akarta, hogy a magyarok stíröljék.

A sportoló azt is elmondta, hogy a magyar fiúk ezután üzeneteket hagytak a játékosok ajtajain. Az edző azt kérte a magyaroktól, hogy tartsák távol magukat a játékosaitól a játékok végéig. Mindkét csapat a Golden Arrow hotelban szállt meg. A kiérkező járőr az edzővel együtt elment Eileen Mowrey-hoz, aki a játékok egyik rendezője volt, majd elmondták a nőnek, hogy mi történt. Ezután beszéltek Polgár Líviával, aki a magyarokat kísérte. Polgár megkérdőjelezte, hogy valóban megtörtént-e az eset, de beleegyezett abba, hogy távol tartja a magyar fiúkat a kanadai lányoktól.


Ezzel szemben Lendvai a Fidesz szócsövének számító Vas Népében teljesen mást nyilatkozott:


A magyar csapat edzője csinált néhány felvételt a játszó-beszélgető gyerekekről. Mint mondta, még örült is, hogy a gyerekek interakcióba lépnek egymással, hiszen a diákjátékok célja éppen az, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző nemzeteket. Egy idő után aztán arra lett figyelmes, hogy a kanadaiak elhagyják a medencét. Senki sem tulajdonított az esetnek különösebb jelentőséget, ám pár órával később a szálloda halljában valóban megjelentek a rendőrök a kanadai edző kíséretében, és számon kérték a magyarokon, hogy miért készítettek felvételeket. Az edző természetesen elnézést kért a fotók miatt, és törölte azokat. A kanadaiak elfogadták a bocsánatkérést, és ezzel az ügy le is volt zárva, mindkét fél belátta, hogy nyilván egy félreértés történt, ami a kulturális különbségekből fakadt, nem személyes ellentétből. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sem a medencénél, sem később a hallban nem voltak jelen a delegáció vezetői, ők – a csapat sok más tagjával együtt – csak másnap értesültek a történtekről. A magyarok az esetet követően is találkoztak a kanadaiakkal, akik a történteket nem hozták szóba, a két csapat egymáshoz való viszonya a játékok végéig rendezett maradt.


A rendőrségi jelentés szinte pontról pontra teljesen mást ír ahhoz képest, mint amit Lendvai nyilatkozott. 

  • Nem az edző fotózta a gyerekeket, hanem a fiúk készítettek a lányokról fürdőruhás képeket. 
  • A kanadaiak nem fogadták el a bocsánatkérést, hiszen azt kérték, hogy a játékok végig maradjanak tisztes távolban a magyarok.
  • Nem igaz, hogy a delegáció nem tudott az esetről. A rendőrségi jelentés név szerint említi Polgár Líviát, aki egyébként tolmácsnak ment ki Lendvai mellé.
Lendvai egész egyszerűen el akarta tussolni azt, hogy az általa vezetett delegáció - aminek így ő volt a felelőse - botrányt okozott. A Diákjátékok szereplői között pedig folt esett Szombathelyen nevén.

Kínos ez annak árnyékában, hogy pár héttel ezelőtt egy magyar úszó seggrepacsija világbotrányt kavart

A fideszes tanácsnok egyébként, mintha mi sem történt volna, ugyancsak adófizetői pénzen a nyári játékokra is kiutazott az oroszországi Ufába. 

Ki tudja, hogy az elmúlt 5 évben mennyi hasonló eset lehetett, ahol egy Lendvai Ferenc vezette delegáció Szombathelyt képviselve, annak inkább a rossz, mintsem a jó hírét vitték. 

Az utazásokról ugyanis még csak beszámolót sem kell adnia a képviselőknek. 

Szólj hozzá!

Kikapott a Gyirmót Pécstől

1:0 lett az eredmény.

Hamilton egyedüli rekorderré vált

Már nem Schumacher a csúcstartó.

Meghalt a Samsung elnöke

16 milliárd dolláros örökséget hagyott hátra.

Ezúttal sem volt telitalálat az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Szekszárdon győzött a Győr

A Győr hatpontos különbségű győzelmet aratott az Atomerőmű vendégeként a női kosárlabda NB I szombati játéknapjának második mérkőzésén.

Valter Attila kilencedik lett a Giro d'Italia 20. szakaszán

A pályafutása első Grand Tour-viadalán szereplő Valter Attilányk ez az eddigi legjobb helyezése az olasz körversenyen. Összetettben a CCC 22 éves magyar bringása két helyet előrelépve a 27.

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es Portugál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos balesetet

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este.

Szoros meccsen szenvedett vereséget a Crushers

Rendkívül szoros mérkőzésen győzte le a Budapest Wolves a Szombathely Crushers-t.

Győrben a pápai, Szombathelyen a fehérvári honvédek fertőtlenítik az iskolákat

Az őszi szünetre időzítve megkezdték az iskolák fertőtlenítését.

Szlávik: a védekezés alapvető eleme a maszk használata

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton az állami médiának.

Elmarad a Jászberényi KSE - Egis Körmend találkozó

Az Egis Körmend Facebook-oldalán jelentették be, hogy a vasárnapra tervezett Jászberény elleni meccs elmarad, mert probléma merült fel a vendéglátóknál.

Rendőautóba csapódott egy személyautó a fővárosban (Videó)

A balesetben az egyik rendőr könnyebben megsérült.

Mától kijárási tilalom van Szlovákiában

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt.

Meghalt 38 beteg - 1820 új fertőzött

Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Akár 120 ezren válthatnak biztosítót év végén

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még az idén is több mint egymillió gépjárművet érint, közülük akár 120 ezren is váltanak majd kgfb-szerződést a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint.

van még itt cikk a témában:

Ebből zaklatásrekord is lehet: 60 nap alatt több mint ezerszer próbálkozott áldozatánál Győrben

A Pest megyei fiatalember ismerkedni szeretett volna a kiskorú lánnyal, aki egy idő után elutasította. Ezt a vádlott nem tudta elfogadni és két hónapon keresztül több mint ezer üzenetet küldött neki.

A Fehér Ház doktora szerint Trump nem fertőz, de azt nem mondta, hogy van negatív tesztje

Sean Conley, a Fehér Ház orvos kicsit ködösen fogalmazott. Az elnök nagyon szeretne kampányolni, közel a választás.

A szakítás után elhatározta a soproni férfi: pokollá teszi exe életét

A munkahelyén és otthon is zaklatta ex-barátnőjét a hoppon maradt fél, közben több százszor felhívta a lányt.