Kíváncsi vagy, hogyan fest most az eladósorban lévő szombathelyi Jégpince? Gyere csak, mi megmutatjuk!

VPP 2019-01-23 11:19:00
Fotóriport a város ikonikus épületéről.


Minden tősgyökeres szombathelyi ismeri a Parkerdő felé vezető úton kikacsintó Jégpincét. Még novemberben adtunk hírt róla, hogy az ingatlan tulajdonosa, dr. Gyimesi József úgy döntött, tizennégy év után megválik tőle. Ennek apropójából kollégámmal elmentünk, hogy körülnézzünk, hogy is fest most Szombathely ikonikus épülete.Egy kis történelem
 

Azt, hogy a Jégpince mikor is épült valójában, még a levéltári források alapján sem lehet pontosan beazonosítani, de valószínűleg 1862 körül, erre utal a bejárat feletti kőbe vésett "B.J. 1862. Bauer Jahre" felirat is, mely ma is ott virít a homlokzaton.
 


A Vasmegyei Lapokban 1868-ban írnak először az épületről, ekkor Horváth János, a Jégpince tulaja, ünnepélyt rendezett a szombathelyi tornaegylet alapítása kapcsán. A pincéből eleinte jeget szállítottak a háztartásokba és vendéglők részére. 1870-ben már Mayer Lajos bérelte a szórakozóhelyet, a helyi lapok ekkor megjegyezték, hogy a mulatóban még tekepálya is volt.Mivel a pince a szombathelyi szőlőbirtokon épült, egy ideig nem engedték, hogy alkoholt árusítsanak benne. Horváth János hosszú ideig harcolt a tilalom feloldásáért, még a belügyminisztert is megkereste, majd 1877-ben, egy rendkívüli közgyűlésen leválasztották az épületet a szőlőbirtokról, így zöld utat adtak az alkoholnak. A Jégpince ekkor vált Szombathely kedvenc mulatóhelyévé, a vendégek imádták a kilátást, amit az épület nyújtott. A kirándulók számára is kedves volt a hely, egy-egy túra során jól esett nekik a jéghideg sör, el is nevezték a mulatót Horváth-seresnek.1882-ben Horváth egy új termet építtetett a vendéglőhöz, ám ezt már nem élvezhette sokáig, 1883-ban hosszú betegeskedés után meghalt. A Jégpince ezután kézről kézre járt, először Leszner Antal szerezte meg az épület tulajdonjogát, ezt később a gyermekei örökölték tőle. 1918-ban Lászezik Gyula főállatorvos vette meg a pincét, őt nagyon gyors váltakozásban követte gróf Széchényi Rezsőné, gróf Széchényi Rezső, majd Schmall Gyula. Az 1920-as években több átalakítást is végeztek az épületen, amitől gyökeresen megváltozott a Jégpince formája. 

1954-ben az állam kisajátította az épületet, ezután a Szombathelyi Állami Erdőgazdasághoz került, hosszú ideig többfajta szakoktatást tartottak benne. 1975-ben a Hevesi Ákos Mezőgazdasági Gépészeti és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet kollégiuma lett. 1996-ban került mostani tulajdonosához, dr. Gyimesi Józsefhez, aki azzal az elhatározással vásárolta meg a pincét és a villát, hogy megóvja az enyészettől, ne romoljon tovább az állaga. Ennek érdekében rengeteg pénzt öltek bele az épületbe.


Napjainkban


Miközben József körbevezetett minket a pincében, elmesélte, micsoda állapotok uralkodtak, mikor megvásárolták azt. Annak idején a hajléktalanok közedvelt búvóhelyének számított, akik tüzet is gyújtottak, hogy melegedjenek, ráadásul a fiatalok is többször törték fel és lógtak be a helyre, így el lehet képzelni, miféle állapotok uralkodtak, mikor megvásárolták a pincét. Utána jó sokáig tartott elűzni az illetéktelen behatolókat, de végül csak sikerült.  

Egy dolog biztos, a Jégpince így, üresen is elképesztően hangulatos, rengeteg potenciál lakozik benne. A boltíves kapuk és a tágas terek, melyekbe belépünk, rögtön megmozgatják az ember fantáziáját, nem beszélve a nyílásról, melyet a plafonra nézve lehet észrevenni. Ezen a nyíláson át látszik, hogy milyen mélyen is van a pince: József szerint lehet, vagy tíz méter is. 
 


József azt is elmesélte, hogy a Jégpince csatári kőből épült, szerkezetileg teljesen rendben volt, de mivel a téglák potyogtak és életveszélyes volt bemenni, így helyrehozták, bevakolták ezeket a részeket, a jó állapotban lévő téglákat pedig szépen letisztították, ennek köszönhetően nem omlott le és újra szép állapotban vannak a falak.
 Kívülről nézve gyönyörű látványt nyújt a pince bejárata, a kapu körül boltívek, csodaszép terméskövekkel kirakva, melyekbe még római kori, faragott darabok is találhatóak. Az összhatás lenyűgöző. Nagyon reméljük, hogy Józsefék után is méltó kezekbe fog kerülni a Jégpince és nem jut olyan sorsra, mint városunk oly sok csodás épülete, melyeket mára már az enyészet rág.
 

Szólj hozzá!

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

Dzsudzsák Balázs hazaigazol Magyarországra

Nem talált magának külföldi csapatot.

Éjszakai műszakra áll át a hulladékszállítás Győrben, nem jár többet csúcsidőben a kukásautó

Október 5-étől a lakossági és a szelektív hulladékszállítás is éjszakai műszakra áll át, a hulladékokat este 8 és reggel 6 óra között fogják elszállítani.

Nagy bejelentést tett az Elefánt, most egy ideig nem koncerteznek többet

Legközelebb akkor lépnek majd színpadra, ha elmúlt a járványveszély.

Újabb átlépő nyílik meg az osztrák-magyar határon

Hétfőtől Pornóapátinál is át lehet menni Ausztriába. Igaz nem egész nap.

18 rendőrre kért az ügyészség letöltendő börtönt Győrben

Hivatali vesztegetésért emeltek vádat az egyenruhások ellen.

Nemzetközi szinten nem drága a magánteszt itthon, de a minimálbérekhez viszonyítva az

Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzésében az új egészségügyi intézkedések és szigorítások részletezése mellett említést tett a magánklinikákon elvégezhető PCR koronavírus-tesztek hatósági árazásáról is, a terv szerint a teszt nem lehet több 19 500 forintnál.

Orbán meglátogatott egy kórházat, ahol a szemébe mondták a valóságot

Péntek reggel az Országos Korányi Pulmanológiai Intézetbe látogatott Orbán Viktor. 

Három koronavírussal fertőzött betegről tudnak Sárváron

Hét további embernél pedig felmerült a fertőzés gyanúja.

Íme a nap legmeglepőbb híre: a Vénusz egy orosz bolygó

Moszkva igényt tart a fényes égitestre.

Elkezdődött a biztonság hete Győrben

Közlekedésbiztonsági emlékkiállítás nyílt a városháza előtti téren.

Még mindig sok csaló pályázik a nyugdíjasok pénzére

A semmirevaló termékbemutatók helyett mostanában inkább kamu egészségügyi vizsgálatokkal indul az ámítás.

Megrészegült simsonos okozott galibát Győrságon

Ittasan ült a kismotorra egy helyi férfi, majd az út szélén parkoló autóba hajtott.

Fura szagokat hozott a szél Szombathelyre 

Trágya okozta tegnap a “bűzriadót”. 

Közel 1000 új fertőzött van, elhunyt hat idős beteg

Több mint 11 ezer aktív fertőzött van.

Árokba hajtott egy autó az M86-oson Szombathelynél

A Csorna felé vezető oldalon történt a baleset.

van még itt cikk a témában:

Elkészültek a látványtervek – így nézhet majd ki Szombathely legújabb bölcsődéje

Szombathely közgyűlése még tavaly augusztusban döntött aról, hogy a város pályázatot nyújt be a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra. Ezt követően a város idén júniusban már támogatási szerződést is kötött a projektre.

Fura szagokat hozott a szél Szombathelyre 

Trágya okozta tegnap a “bűzriadót”. 

Árokba hajtott egy autó az M86-oson Szombathelynél

A Csorna felé vezető oldalon történt a baleset.