Kínából rendelnél karácsonyi ajándékot? Szinte már le is maradtál róla

ugytudjuk.hu 2019-12-02 15:45:00
Azért kis szerencsével, és megfelelő szállítási móddal még ideérhet a telefontok vagy a fülhallgató.

Egyre népszerűbb beszerzési források az apróbb ajándékokhoz a kínai webáruházak. Évről-évre több áru érkezik a távolkeletről, ezek legnagyobb része repülőgéppel, de a vonatos szállítások mennyisége is megugrott.

A kínai webáruházakban rendszerint bármit (értsd: bármit!) meg lehet vásárolni. Az elérhető bankkártyás fizetés biztonságos, és ha gond van a rendelt termékkel, esetleg nem érkezne meg, a vásárlók támogatása (support) is megfelelő, segítőkész. Ezt úgy tudják biztosítani, hogy a vételárat igazából a webáruháznak fizeted ki, és amíg a megrendelt terméket nem kapod kézhez, a portál sem fizeti ki az összeget az eladónak; így ha az nem teljesíti a szállítást a megadott időpontig, és te sem igazolod vissza, hogy megérkezett, akkor a rendszer küld számodra egy email üzenetet és akár pár kattintással visszaigényelheted a pénzedet. A sokszor hibázó eladót pedig könnyen ki is zárhatják.

A gond a szállítási idővel lehet, ugyanis sima csomagként sokszor egy hónap, mire ideér az áru.

Az ingyenes szállítással kért termékeknél jellemzően 15-30 munkanapot írnak várható szállítási időnek, azonban rengeteg olyan opció is van, amin keresztül a küldemény még a messzi Kínából is ideér, akár 7 munkanapon belül. Bár ezek a szállítási módok általában drágábbak, hiszen a posta helyett rendszerint egy futárszolgálat végzi el. De az is igaz, hogy sokszor még így is olcsóbb a kintről rendelt termék, mintha egy hazai boltban vásárolnánk meg.

Azért a többség vélhetően megmarad a "sima" 30 napos szállítási időnél. Ez esetben idén már nem ér ide a karácsonyi ajándékunk.

A legtöbb portálon egyébként egyértelműen le van írva, mi mennyi idő és mennyibe kerül. Például:

Premium Shipping – szállítási idő 20-30 nap - Ingyenes
EMS – szállítási idő 15 nap - 20$
DHL – szállítási idő 7-15 nap - 25$
China Air Mail – szállítási idő 12 nap - 28 $

Bármelyik szállítási módot választjuk, érdemes a csomagkövetési információval rendelkezőt bejelölni, mert így mindig látni fogjuk, hogy a küldemény éppen merre jár. Sőt! Ha csomagkövetési számmal rendeljük meg a terméket, a postás csak aláírás ellenében adja át a küldeményt nekünk. Így az sem történhet meg, hogy a csomag "elveszik", mi pedig semmit se tehetünk.

Ha a küldemény ára nem éri el a 37 EUR-t, akkor vám és áfa mentes, e felett viszont meg kell fizetnünk utána az áfát. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a termék végső ára a szállítási díjjal együtt értendő, tehát ez alapján fogják eldönteni, hogy áfa és vám köteles-e a küldemény. Bár igaz az is, hogy nem "fognak meg" mindent az országba érkezéskor, így a nagyobb összegű terméknél sem automatikus a plusz díjazás.
Ha a küldemény értéke több, mint 150 EUR, akkor nem csak a 27%-os áfát, de vámot is meg kell fizetnünk a megvásárolt termékre. A vám az elektronikai cikkek esetében körülbelül 1-4% szokott lenni, általánosan pedig 1-12% között mozog.

Oké, akkor hogyan is lesz pluszköltségmentes a rendelt termék?

Érdemes betartani: 

  • 37 EUR alatt legyen a csomag értéke (szállítási díjjal együtt)
  • EU raktárból legyen rendelve, mivel az EU-n belül szabad az áruk mozgása
  • Eleve valamilyen vámmentes szállítási módot kell választani (a sima csomagküldés helyett például Priority Line)

De mit kell csinálni, ha mégis megakad a csomag a vámon?

Ha a csomagod vámköteles, akkor erről minden esetben a Magyar Posta levélben értesíteni fog (a megadott címen), és ott leírják a teendőket. Jó hír, hogy idén ez is kapott egy elektronikus felületet.

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, és lezajlott a vámolás, akkor a csomag kézhezvételekor kell kifizetned a postásnak vagy a futárnak a kiszabott összeget. Persze ez is időt vesz majd igénybe.

Azaz ha mindenképpen Kínából tervezel karácsonyi ajándékot rendelni, akkor azt minél előbb tedd meg, illetve tájékozódj arról, hogy a gyorsított csomagküldés plusz költségével együtt is megéri-e, ha a távolkeletről vásárolsz egy hazai bolttal szemben. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.