Kiírták a közbeszerzést a kőszegi zsinagóga felújításához

Nagy Donát 2020-02-20 13:54:00
Hat év kellett hozzá, de valami tényleg elkezdődhet.

Az Ugytudjukon is foglalkoztunk már vele, hogy a kőszegi zsinagóga felújítását 2014-ben nagy lelkesedéssel közölte le a helyi sajtó, aztán valójában mégsem történt vele nagyon semmi. A kormányzat eredeti tervei szerint egy egykori Soros-támogatott szakkollégisták által vezetett tudományos intézet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel karöltve menti majd meg az épületet.

Kiengesztelődés háza - az Orbán-barát zsidó kisegyház irányába tart a kőszegi zsinagóga

ugytudjuk.hu De egyelőre csak ömlik bele a közpénz, az épület mégis rogyadozik. Az Orbán Viktor barátja által vezetett tudományos intézet a kormánybarát Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel karöltve menti majd meg - ez a terv. 2014-ben nagy lelkesedéssel foglalkozott vele a helyi sajtó, hogy annyi év után végre ismételten az állam tulajdona lett a kőszegi zsinagóga.

2014-ben ugyanis a kormány elhatározta, hogy 1,5 milliárd forintot fordít a “Kreatív város – fenntartható vidék: új regionális fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” című program megkezdésére. Ez sok célt tartalmazott a kormányhatározat melléklete szerint, és köztük volt a zsinagóga és a zsidó temető fejlesztése is. Akkor még 2015-re ígérték a rekonstrukció befejezését.

Egy ideig aztán semmi sem történt.

Tavaly augusztusban viszont egy információs tábla került ki a zsinagóga kerítésére, ami azt hirdeti, hogy a zsinagóga a rabbi házakkal együtt meg fog újulni. A valódi munkának azonban akkor sem álltak neki.

Úgy néz ki, hogy 5 évvel a nagy bejelentések után végre tényleg felújíthatják Kőszegen a zsinagógát

Farkas Bazsi Bár igaz, a közbeszerzést még mindig nem írták ki. 2014-ben nagy lelkesedéssel foglalkozott vele a helyi sajtó, hogy annyi év után végre ismételten az állam tulajdona lett a kőszegi zsinagóga. Utólag visszaolvasva nem csak indokolatlanul derűlátó, de téves is a mondás: az épület tulajdoni lapja szerint csak két évvel később vette vissza kisajátítással a magyar állam - írta közel egy éve az atlatszo.hu.

A felújítással kapcsolatban Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő érdeklődött. Arra volt kíváncsi, mennyi pénzt költenek el a kőszegi zsinagóga és a rabbi házak épületeinek felújítására, mikor veszi kezdetét, és mikor érhet véget a munka. Továbbá arra is rákérdezett Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszternél, hogy milyen funkciót láthat el majd a jövőben a felújított zsinagóga és a rabbi házak.

Ungár kérdéseire Dr. Fónagy János miniszterhelyettes válaszolt, aki azt írta, a kőszegi zsinagóga és rabbi házak műemléki helyreállítása kapcsán az engedélyezési és kivitelezési tervek már elkészültek, az építtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig építési engedéllyel rendelkezik.

A felújítás során megtörténik a zsinagóga épületének teljes építészeti helyreállítása, valamint a rabbiházak, a védőépületek, a kert és a kerítés kialakítása, a zsinagóga belső restaurátori kifestése.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. december 19-én megkezdte a közbeszerzési eljárást, ami jelenleg is tart.

2020. február 28.

A tervező elképzelése szerint a kőszegi zsinagóga együttesének többcélú - kultikus, kulturális, kegyeleti, "kiengesztelődés háza", kiállítási, képzési, kis-konferencia - központtá való fejlesztése mind a város lakói, mind a tudományos és oktatási intézmények, mind pedig az odalátogatók számára vonzó, különleges többletértéket nyújtó új, folyamatosan működő intézményt hoz létre.

- írta Fónagy János.

Az itt található három épület bevonásával egy, az eredeti rendeltetéshez illeszkedő, múzeum jellegű holokauszt emlékhelyet hoznának létre. A zsinagóga emellett amatőr kőszegi művészeti együtteseket is fogadna a tervek szerint.

Szólj hozzá!

A Fidesz szerint minden sarkon a nemváltásról győzködik a gyerekeket

A kormánypárt közleménye egy valamit bizonyít: nincs olyan párhuzamos valóság, amit ne vetítenének a híveik elé.

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

380 színes és ritka madarat öltek le Keszthelyen

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a Festetics-kastély madárállományát, kacsák, libák, emuk és pávák lettek a megelőző intézkedés áldozatai.