Kiírták a közbeszerzést a kőszegi zsinagóga felújításához

Nagy Donát 2020-02-20 13:54:00
Hat év kellett hozzá, de valami tényleg elkezdődhet.

Az Ugytudjukon is foglalkoztunk már vele, hogy a kőszegi zsinagóga felújítását 2014-ben nagy lelkesedéssel közölte le a helyi sajtó, aztán valójában mégsem történt vele nagyon semmi. A kormányzat eredeti tervei szerint egy egykori Soros-támogatott szakkollégisták által vezetett tudományos intézet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel karöltve menti majd meg az épületet.

Kiengesztelődés háza - az Orbán-barát zsidó kisegyház irányába tart a kőszegi zsinagóga

ugytudjuk.hu De egyelőre csak ömlik bele a közpénz, az épület mégis rogyadozik. Az Orbán Viktor barátja által vezetett tudományos intézet a kormánybarát Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel karöltve menti majd meg - ez a terv. 2014-ben nagy lelkesedéssel foglalkozott vele a helyi sajtó, hogy annyi év után végre ismételten az állam tulajdona lett a kőszegi zsinagóga.

2014-ben ugyanis a kormány elhatározta, hogy 1,5 milliárd forintot fordít a “Kreatív város – fenntartható vidék: új regionális fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” című program megkezdésére. Ez sok célt tartalmazott a kormányhatározat melléklete szerint, és köztük volt a zsinagóga és a zsidó temető fejlesztése is. Akkor még 2015-re ígérték a rekonstrukció befejezését.

Egy ideig aztán semmi sem történt.

Tavaly augusztusban viszont egy információs tábla került ki a zsinagóga kerítésére, ami azt hirdeti, hogy a zsinagóga a rabbi házakkal együtt meg fog újulni. A valódi munkának azonban akkor sem álltak neki.

Úgy néz ki, hogy 5 évvel a nagy bejelentések után végre tényleg felújíthatják Kőszegen a zsinagógát

Farkas Bazsi Bár igaz, a közbeszerzést még mindig nem írták ki. 2014-ben nagy lelkesedéssel foglalkozott vele a helyi sajtó, hogy annyi év után végre ismételten az állam tulajdona lett a kőszegi zsinagóga. Utólag visszaolvasva nem csak indokolatlanul derűlátó, de téves is a mondás: az épület tulajdoni lapja szerint csak két évvel később vette vissza kisajátítással a magyar állam - írta közel egy éve az atlatszo.hu.

A felújítással kapcsolatban Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő érdeklődött. Arra volt kíváncsi, mennyi pénzt költenek el a kőszegi zsinagóga és a rabbi házak épületeinek felújítására, mikor veszi kezdetét, és mikor érhet véget a munka. Továbbá arra is rákérdezett Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszternél, hogy milyen funkciót láthat el majd a jövőben a felújított zsinagóga és a rabbi házak.

Ungár kérdéseire Dr. Fónagy János miniszterhelyettes válaszolt, aki azt írta, a kőszegi zsinagóga és rabbi házak műemléki helyreállítása kapcsán az engedélyezési és kivitelezési tervek már elkészültek, az építtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig építési engedéllyel rendelkezik.

A felújítás során megtörténik a zsinagóga épületének teljes építészeti helyreállítása, valamint a rabbiházak, a védőépületek, a kert és a kerítés kialakítása, a zsinagóga belső restaurátori kifestése.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. december 19-én megkezdte a közbeszerzési eljárást, ami jelenleg is tart.

2020. február 28.

A tervező elképzelése szerint a kőszegi zsinagóga együttesének többcélú - kultikus, kulturális, kegyeleti, "kiengesztelődés háza", kiállítási, képzési, kis-konferencia - központtá való fejlesztése mind a város lakói, mind a tudományos és oktatási intézmények, mind pedig az odalátogatók számára vonzó, különleges többletértéket nyújtó új, folyamatosan működő intézményt hoz létre.

- írta Fónagy János.

Az itt található három épület bevonásával egy, az eredeti rendeltetéshez illeszkedő, múzeum jellegű holokauszt emlékhelyet hoznának létre. A zsinagóga emellett amatőr kőszegi művészeti együtteseket is fogadna a tervek szerint.

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.