Fotó: Vágvölgyi Bálint

Úgy néz ki, hogy 5 évvel a nagy bejelentések után végre tényleg felújíthatják Kőszegen a zsinagógát

Farkas Bazsi
2019. augusztus 15. csütörtök, 08:41
Bár igaz, a közbeszerzést még mindig nem írták ki.

2014-ben nagy lelkesedéssel foglalkozott vele a helyi sajtó, hogy annyi év után végre ismételten az állam tulajdona lett a kőszegi zsinagóga. Utólag visszaolvasva nem csak indokolatlanul derűlátó, de téves is a mondás: az épület tulajdoni lapja szerint csak két évvel később vette vissza kisajátítással a magyar állam - írta közel egy éve az atlatszo.hu.

 

Valami mégis történt 2014-ben: a kormány határozatot hozott, hogy 1,5 milliárd forintot fordít a “Kreatív város – fenntartható vidék: új regionális fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” című program “megkezdésére”. A röviden KRAFT-nak hívott projektet a kabinet egy füst alatt Nemzeti Programmá minősített. A finanszírozást - amennyiben jól érthető a határozat szövege: a 1,5 milliárd forinton felül - uniós pénzből tervezték. A Kraft egyéb, a zsinagógától független projektjei később újfent részesültek közpénzesőben.

 

A program számos nemes helyi célt tartalmazott a kormányhatározat melléklete szerint, köztük a zsinagóga és a zsidó temető “kulturális örökség fejlesztését”. A helyi hírek 2015-re ígérték a rekonstrukció befejezését. Ehhez képest egy éve a helyszínen járva szomorú képet fest a valaha szebb napokat látott imaház. 

 


Kőszegről a vészkorszakban hurcolták el, majd irtották ki az itt élő izraelitákat. Most ismét aktív hitélet van a városban. 

 

A kőszegi zsinagóga épületének sorsra kalandos. Az Átlátszó összeállításból kiderül, hogy 1944-1996-ig az állam tulajdonában volt, majd egy magánszemély vette meg, azzal a céllal, hogy ír pubot alakít ki benne. A számításai nem jöttek be, 2004-ben elárverezték az ingatlant. Csakhogy állagmegóvást az új gazda sem végzett rajta. Az épület állapota egyre csak romlott. 2016-ban ismét a magyar államhoz került, és neki is láttak a legsürgetőbb munkákat elvégezni rajta.

 


Akkor a megyei napilap azt írta, hogy 2015-ben a zsinagóga visszakaphatja régi fényét. Több mint négy év telt el, és azóta, semmi sem változott. A kőszegiek szerint az épület sorsa most már valóban a 24. órában van.

 

Most úgy néz ki, hogy sok évnyi ígérgetés után a zsinagóga és a rabbi házak valóban megújulhatnak. A napokban ugyanis ez a tábla került ki a zsinagóga udvarának kerítésére. 

 

Fotó: Tóth Gábor Facebook

 

Kerestük a közbeszerzési kiírást, azt azonban még nem találtuk meg. A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. weblapján azonban már megtaláltuk a kőszegi projekt közbeszerzési tervezetét, maga a kiírás egyébként a III. negyedévben kerülhet be az értesítőbe, a Kőszegi Bálház felújításának közbeszerzési kiírásával együtt.

 

A zsinagóga és a rabbi házak felújításának terveit az a Tripartitum építész műhely kft. készítette el, amelyik cég többek között a Lánchíd, a budai Mátyás templom, a visegrádi Királyi Palota és a Gül Baba türbéjének felújításához szükséges terveket is készítette. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás