Két embert szabadságvesztésre ítéltek a 2018-as választáson történtek miatt

ugytudjuk.hu 2019-02-27 18:55:00
187 gyanúsítottal szemben van még mindig vizsgálat.

A DK-s Oláh Lajos kérdezte írásban Polt Péter legfőbb ügyészt a tavalyi választási csalásokkal és a többszáz feljelentéssel kapcsolatban.

Az Index cikke szerint a válaszból kiderül, hogy 249 feljelentés született, ebből 151 még mindig folyamatban van, 4 esetben született már bírói ítélet, 2 ügy pedig a bíróságon van.

Két személyt felfüggesztett szabadságvesztésre, négyet közérdekű munkára ítéltek, kettőt próbára bocsátottak, egy személy pedig pénzbüntetést kapott. Az nem derül ki, pontosan milyen ügyekben és országosan hol történtek ezek a választási csalások.

Az ügyészségen lévő folyamatban lévő ügyekből 72 felderítési szakban, 79 ügy pedig vizsgálati szakban van 187 gyanúsítottal szemben. Ezek jellemzően választás rendje elleni bűncselekmények, hamis magánokirat felhasználása valamint költségvetési csalás gyanúja miatt indultak.

A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint 50 ügyben 19 személlyel szemben az eljárást megszüntették, további 42 ügyben az eljárást felfüggesztették, mivel az elkövető kilétét nem lehetett megállapítani.

6 ügyben 9 személlyel szemben vádemelés történt már, meglepő módon garázdaság és testi sértés is szerepel a vádak között.

Sok esetben a választók adataival éltek vissza, olyan ajánlóívekre kerültek fel, akiket nem támogattak, sőt, volt, hogy elhunyt személyek adataival is visszaéltek 2018-ban. Volt olyan jelölt, aki felvette az állami támogatást, de nem számolt el vele, és persze a kamupártok jelöltjeivel is indult eljárás: voltak "politika tevékenységet végezni ténylegesen nem kívánó fiktív jelöltek", akik nem valós kampánytevékenységgel kvázi lopott adatokból gyűjtöttek össze kellő számú aláírást a kampánytámogatásért.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.