Ki tartozik kinek, mi a valódi helyzet a Haladás Sportkomplexummal?

Papp László Tamás 2020-10-14 21:56:00
Az önkormányzat és a sportklub vezetői leültek egymással a nézeteltérésekről beszélni.

Szántó Erzsébet, a Haladás VSE klubmenedzsere, Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás ügyvezetője, Nemény András szombathelyi polgármester (Éljen Szombathely) és Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) részvételével tartottak ma 18 órától kerekesztal-beszélgetést. A labdarúgóklub és az önkormányzat között igazi közleménycunami indult meg az utóbbi időben.

Ennek lényege az, amit  nemegyszer megírtunk: több havi bérleti díjjal, közel 60 millió forintos összeggel tartozik a Szombathelyi Haladás a Haladás Sportkomplexumnak. A labdarúgó csapatot a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti, amelynek többségi tulajdonosa az Illés Sport Alapítvány. Míg a Sportkomplexumot a szombathelyi önkormányzat cége a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. kezeli.

Közel 100 millió forinttal tartozik a Szombathelyi Haladás a Sportkomplexumnak

Az önkormányzat szerint egyetlen forintot sem fizetett a csapat az önkormányzatnak, sőt: a felügyelőbizottság szerint 100 millió forint értékben nem valós gazdasági tevékenyég után számláztak. „Szeretjük a sportot, szeretjük a labdarúgást. De különösen a pandémiás világjárvány idején nem engedhetjük meg, hogy felelőtlen, esztelen pénzszórásba kezdjünk. Ezért elvárjuk a csapat többségi tulajdonosától, hogy az októberi közgyűlésig mutassa be, milyen forrásból kívánja fedezni a bérletidíj-tartozását, és már most jelezzük, hogy amennyiben a tartozás megfizetésére nem látunk reális lehetőséget, akkor kénytelenek leszünk megtenni a szükséges lépéseket” – fogalmaz az önkormányzat közleménye.

Séllei Árpád ügyvezető szerint viszont nincs tartozásuk a Sportkomplexum felé. NAV 0-ás igazolásuk van és az önkormányzat is 0-ás igazolást állított ki nemrég – mondta el. „Nagyon fontos, hogy a Magyar Kormány 2019-ben és 2020-ban is biztosította, ill. biztosítja évi 298 millió forint erejéig a teljes HALADÁS SPORTKOMPLEXUM működését, fenntartási költségeit.  Emiatt végképp nem értjük miért kell a már megkapott összegen felül a bérleti díjat, rezsiket még egyszer a HALADÁS Kft.-től követelni, illetve ilyen ultimátumszerű helyzetet létrehozni, semmibe véve a Haladás Kft. minőségi labdarúgásért tett erőfeszítéseit, és megtévesztve a labdarúgást szerető Vas megyei sportbarátokat.” – tette hozzá Sellei egy másik nyilatkozatában.

A Szombathelyi Haladás ügyvezetője szerint egy fillérrel sem tartoznak a Sportkomplexumnak

Az önkormányzat szerint azonban maga Séllei volt az, aki „elutasította a város 37,5 millió forint összegű támogatását. Az ügyvezető azzal, hogy nem írta alá a korábbi évek támogatási szerződéseivel a dátumokon és a jogszabályi változásokon kívül mindenben megegyező szerződést, saját maga veszélyezteti a Haladás hazai mérkőzéseinek megrendezését” –  mondta el Horváth Attila alpolgármester. Az ügyvezető szerint viszont ez kényszerszerződés. Az álláspontok egymástól távolabb nem is lehetnének, volt tehát mit megvitatniuk a klub és a város vezetőinek.

Ennyit az előzményekről, de miről volt ma szó?

A négy előre beharangozott vendég mellett jelen volt  Kovács Cecília is, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. részéről. Az első kérdés Séllei Árpádhoz szólt, hogy mondja el, szerinte miről is szól ez a helyzet?  A focicsapat ügyvezetője szerint az egész dolog a múlt hét hétfőn kezdődött, amikor Horváth Attila alpolgármester felszólította őket: fizessék ki a tartozásaikat. Ezt követően a komplexum ügyvezetője, Kovács Cecília találkozót kért tőle, s azt mondta, őt úgy hívják, hogy a Takarító. Ha itt nem lesznek kifizetve a tartozások, 72 órán belül lekapcsolnak mindent, tehát ez egy ultimátum volt a Haladás felé, hogy nem lehet megtartani a következő mérkőzést. Kovács Cecília erre reagálva elmondta, hogy tényleg volt ilyen felszólítás, s tényleg azzal fenyegetett a dolog, nem lesz meccs, mert a szolgáltató kikapcsolja a közműveket, az áramot, a telefont. Jelenleg közműtartozás nincs, de akkor mikor Séllei Árpáddal beszélt, még volt. „Szófordultatokon fogunk lovagolni vagy a tényeken?” - így reagált Kovács Cecília arra, hogy tényleg azt mondta-e: ő a Takarító?

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila alpolgármester úgy reagált: valóban elhangzott a megbeszélésen: a tulajdonosok rakjanak be pénzt, illetve legyen terv, hogy hogyan fognak fizetni.  Séllei Árpádhoz intézve a szavait, így idézte fel a telefonbeszélgetésüket: ”Hétfőn felhívtalak, azt mondtam, nagy a baj, adóvégrehajtás van, ki fogják kapcsolni a közműveket. Mondjátok meg, hogy tudtok-e fizetni. Addig nem fogunk utalni, amíg nem utal a csapat. Mondtad, hogy nincs pénz." Az alpolgármester szerint felszólítás ment, hogy kikapcsoltják a telefont, ki fogják kapcsolni az áramot is. Nem volt szó arról, hogy ők nem engedik be a csapatot, de ha nincs áram, akkor minek, akkor úgyse tudják használni a komplexumot - hangsúlyozta az alpolgármester. Séllei Árpád elismerte, hogy ezek valóban elhangzottak, de szerinte nem kell betenni pénzt, mert a tavaly és idén is biztosított a 298 milliós kormánytámogatás lefedi az egész működést. A focicsapat ügyvezetője az alpolgármester azon állítását is vitatta, hogy a többi tulajdonos csak kölcsönadná a pénzt a csapatnak, s csak az önkormányzat az egyetlen, aki odaadja. 

Van köztünk egy bérleti szerződés, amelyről mindkét fél tudja, hogy nem jó – mondta Séllei Árpád. Aki szerint ők 2019. júliusa óta egy fillért nem kaptak. Mi fizetjük a reklámot, a fűtést, az áramot, az őrzést, a takarítást, 120 millióba kerül egy évben, hogy itthon játszunk, egy klub se fizet  ezért ennyit. Akkor miért írtuk alá? A licenc miatt rá voltunk kényszerítve, ez egy kényszerszerződés - állítja az ügyvezető. Aki szerint olyan szerződés kell, ami nem hátrányos a klubra.  Séllei hozzátette: a 37, 5 milliót nem a Haladás kapja, hanem a város saját cége. A 100 milliós gazdasági visszaélésnek a gyanúját visszautasítja, szerinte nem volt ilyen, a NAV többször vizsgálta őket, s mindent rendben talált.  

Élő közvetítés Haladás Sportkomplexum helyzetének megbeszélésről

Élő videónk a kerekasztal beszélgetésről. Ki tartozik kinek, mi a valódi helyzet a Haladás Sportkomplexummal? - Kerekasztal beszélgetés Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know. A kerekasztal beszélgetés után hamarosan érkezünk az írásos beszámolóval is.

 Lehet, hogy a szerződés nem jó, de te aláírtad – felelte Séllei Árpádnak Horváth Attila alpolgármester - Azt is tudtad, hogy 37, 5 milliót fogsz kapni. Azon kevés egyesület egyike vagytok, akinek nem csökkent a támogatása - sorolta Horváth. Aki szerint a 100 milliós visszaélésgyanú onnan ered, hogy a klub 100 millió forint értében állított ki számlákat bérleti díj, villany címén a sportkomplexum felé. Horváth Attila szerint ez olyan, mintha a bérlő állítana ki számlát a bérbeadó felé. Mi alapján állították ezeket ki? Utána ezeket a számlákat sztornózták. De ha volt mögöttük valós gazdasági tevékenység, akkor nem lehetett volna őket sztornózni, ha nem, akkor viszont az a baj – mondta Horváth. Aki szerint a komplexumot annak idején ÁFA-körbe tették, így csak piaci alapon lehet bérbe adni, különben 4 milliárdot buknának, vissza kéne fizetni az arra adott támogatást. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ki mondta neked, hogy állíts ki számlát, ami mögött nincs gazdasági teljesítmény? – kérdezte Nemény András polgármester is Sélleitől. Aki nem nevezte meg az illetőt, csupán azt hangsúlyozta: a viszontszámlák kiállítása miatt a sportkomplexumot semmilyen kár nem érte. Séllei Árpád azt is cáfolta, hogy ő kért volna az önkormányzattól további 100 millió forintot a csapatra. Szerinte ki van fizetve az edző, a játékosok is megkapták a pénzüket, ő csupán 2020 márciusában kért 20 milliót a járványhelyzet miatt, de azt se kapta meg. 

HVSE is meg lett szólítva, mint a kormányzattól utalt 298 millió gazdája - kapcsolódott be a vitába Szántó Erzsébet, hivatkozva a  1251/2019-es kormányhatározatra. Aki szerint a Haladás Sportkomplexumra az EMMI-vel kötöttek szerződést, ennek értelmében a tavalyi évre járó 298 millió meg is jött, s el el is számoltak. 2020-ban is folyósítva lett a januári és februári hónapokra arányosan 49 millió, a továbbiakat viszont a járványhelyzet módosíthatja. Mi a létesítményüzemeltetővel vagyunk szerződésben, neki utalunk - tette hozzá.

Nemény András polgármester hangsúlyozta, az a cél: tiszta vizet öntsenek a pohárba, megoldást találjanak múltban keletkező tartozásokra. Hozzátéve: az önkormányzat a 10 százalékos tulajdoni arányánál jóval nagyobb részt vállal a fociklub támogatásából. Ha a többi tulajdonos is arányosan járulna hozzá, nem volna ekkora gond. Nemény szerint az is gond, hogy a futtballcsapat átvilágításáról szóló dokumentum máig nincs nyilvánosságra hozva. Hogy mi a helyzet például a játékoseladások ellenértékével. Itt három fél van: a sportkomplexum, a HVSE, és a focicsapat. Úgy volna igazságos, ha mindegyik fél egyharmados arányban vállallna részt a működtetésből, ennek érdekében a három fél viszonyát tisztázni kell. "Értem az indulatot, de kevesebb indulattal többre mennénk! – fűzte hozzá. 

Séllei Árpád szerint ott van a probléma, hogy a 298 milliós támogatást a HVSE és Szombathelyi Haladás használja fel, de csak a HVSE-t nevesíti a szerződés, így a focicsapat lényegében nem tud közvetlenül hozzáférni a pénzhez. A fociklub ügyvezetője ismét hangsúlyozta 300 millió volt a teljes bekerülési költség 2019-ben, vagyis a kormánytámogatás fedezi a dolgokat. Horváth Attila szerint ez nem igaz, a létesítmény fenntartása jóval többe kerül ennél, „horror pénzeket visz el.” 

Nemény András szerint az iparűzési adóbevétel megvonása hatalmas érvágás, de ezt a sportban sokan nem hajlandók megérteni: „mindenki akar ugyanúgy mindent”  A polgármester szerint kézilabda azért esik támogatásilag más megítélés alá, mivel ők mégiscsak a Bajnokok Ligájában vannak. A közönség soraiból jegyezték meg: az önkormányzat azt mondja, ő csak 10 százalékban tulajdonos a fociklubban, ezért nem támogathatja jobban, viszont egyáltalán nincs tulajdonrésze az SZKKA-ban, de mégis több mint 100 milliót adtak nekik. Erre a válasz az volt, hogy az mégiscsak NBI-es a csapat, és ha a többi tulajdonos is arányosan támogatná a Haladást, az úgy 800 millióra jönne ki.

„Mindenhol nehéz beszélgetéseink vannak.” - utalt rá a polgármester, hogy a járványhelyzetet nemcsak a foci érzi a bőrén. De az SZKKA 85 százalékban közpénzből működik – kötötte az ebet a karóhoz a közönségbeli kérdező. Horváth Attila alpolgármester visszakérdezett: az  MLSZ-től jövő támogatás nem közpénz? Onnan 200 milliót kapnak a focisták. Szombathely sportkoncepciójának két alapköve az utánpótlás-nevelés, illetve a példaképek felmutatása. S az is a foci támogatása lesz, ha mondjuk egy utánpótlásnevelő mérközésnél a város fizeti a bírót és a pályabérletet – mondta az alpolgármester. A vitából mindenesetre annyi kiderült, hogy ez az ügy ma este biztosan nem jutott nyugvópontra. 

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában:

Nemény András: Karácsony Gergelyt miniszterelnöknek!

Szombathely polgármestere videóüzenetben jelentette be: támogatja a budapesti főpolgármester kormányfő-jelöltségét.

Hatalmas a balhé a Haladás tenisz szakosztályában

Újabb edző hagyja ott a szakosztályvezetőt, lemondott a társadalmi elnök, egy nap alatt közel 30 gyerek távozott az szombathelyi klubtól.

Illés Károly február végén még biztos volt abban, hogy a Fidesz-kormány ad pénzt Szombathelynek

Miért ne segítene, hisz minden városon segített - mondta akkor a kormánypárt szombathelyi frakcióvezetője.