Ki tartozik kinek, mi a valódi helyzet a Haladás Sportkomplexummal?

Papp László Tamás 2020-10-14 21:56:00
Az önkormányzat és a sportklub vezetői leültek egymással a nézeteltérésekről beszélni.

Szántó Erzsébet, a Haladás VSE klubmenedzsere, Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás ügyvezetője, Nemény András szombathelyi polgármester (Éljen Szombathely) és Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) részvételével tartottak ma 18 órától kerekesztal-beszélgetést. A labdarúgóklub és az önkormányzat között igazi közleménycunami indult meg az utóbbi időben.

Ennek lényege az, amit  nemegyszer megírtunk: több havi bérleti díjjal, közel 60 millió forintos összeggel tartozik a Szombathelyi Haladás a Haladás Sportkomplexumnak. A labdarúgó csapatot a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti, amelynek többségi tulajdonosa az Illés Sport Alapítvány. Míg a Sportkomplexumot a szombathelyi önkormányzat cége a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. kezeli.

Közel 100 millió forinttal tartozik a Szombathelyi Haladás a Sportkomplexumnak

Az önkormányzat szerint egyetlen forintot sem fizetett a csapat az önkormányzatnak, sőt: a felügyelőbizottság szerint 100 millió forint értékben nem valós gazdasági tevékenyég után számláztak. „Szeretjük a sportot, szeretjük a labdarúgást. De különösen a pandémiás világjárvány idején nem engedhetjük meg, hogy felelőtlen, esztelen pénzszórásba kezdjünk. Ezért elvárjuk a csapat többségi tulajdonosától, hogy az októberi közgyűlésig mutassa be, milyen forrásból kívánja fedezni a bérletidíj-tartozását, és már most jelezzük, hogy amennyiben a tartozás megfizetésére nem látunk reális lehetőséget, akkor kénytelenek leszünk megtenni a szükséges lépéseket” – fogalmaz az önkormányzat közleménye.

Séllei Árpád ügyvezető szerint viszont nincs tartozásuk a Sportkomplexum felé. NAV 0-ás igazolásuk van és az önkormányzat is 0-ás igazolást állított ki nemrég – mondta el. „Nagyon fontos, hogy a Magyar Kormány 2019-ben és 2020-ban is biztosította, ill. biztosítja évi 298 millió forint erejéig a teljes HALADÁS SPORTKOMPLEXUM működését, fenntartási költségeit.  Emiatt végképp nem értjük miért kell a már megkapott összegen felül a bérleti díjat, rezsiket még egyszer a HALADÁS Kft.-től követelni, illetve ilyen ultimátumszerű helyzetet létrehozni, semmibe véve a Haladás Kft. minőségi labdarúgásért tett erőfeszítéseit, és megtévesztve a labdarúgást szerető Vas megyei sportbarátokat.” – tette hozzá Sellei egy másik nyilatkozatában.

A Szombathelyi Haladás ügyvezetője szerint egy fillérrel sem tartoznak a Sportkomplexumnak

Az önkormányzat szerint azonban maga Séllei volt az, aki „elutasította a város 37,5 millió forint összegű támogatását. Az ügyvezető azzal, hogy nem írta alá a korábbi évek támogatási szerződéseivel a dátumokon és a jogszabályi változásokon kívül mindenben megegyező szerződést, saját maga veszélyezteti a Haladás hazai mérkőzéseinek megrendezését” –  mondta el Horváth Attila alpolgármester. Az ügyvezető szerint viszont ez kényszerszerződés. Az álláspontok egymástól távolabb nem is lehetnének, volt tehát mit megvitatniuk a klub és a város vezetőinek.

Ennyit az előzményekről, de miről volt ma szó?

A négy előre beharangozott vendég mellett jelen volt  Kovács Cecília is, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. részéről. Az első kérdés Séllei Árpádhoz szólt, hogy mondja el, szerinte miről is szól ez a helyzet?  A focicsapat ügyvezetője szerint az egész dolog a múlt hét hétfőn kezdődött, amikor Horváth Attila alpolgármester felszólította őket: fizessék ki a tartozásaikat. Ezt követően a komplexum ügyvezetője, Kovács Cecília találkozót kért tőle, s azt mondta, őt úgy hívják, hogy a Takarító. Ha itt nem lesznek kifizetve a tartozások, 72 órán belül lekapcsolnak mindent, tehát ez egy ultimátum volt a Haladás felé, hogy nem lehet megtartani a következő mérkőzést. Kovács Cecília erre reagálva elmondta, hogy tényleg volt ilyen felszólítás, s tényleg azzal fenyegetett a dolog, nem lesz meccs, mert a szolgáltató kikapcsolja a közműveket, az áramot, a telefont. Jelenleg közműtartozás nincs, de akkor mikor Séllei Árpáddal beszélt, még volt. „Szófordultatokon fogunk lovagolni vagy a tényeken?” - így reagált Kovács Cecília arra, hogy tényleg azt mondta-e: ő a Takarító?

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila alpolgármester úgy reagált: valóban elhangzott a megbeszélésen: a tulajdonosok rakjanak be pénzt, illetve legyen terv, hogy hogyan fognak fizetni.  Séllei Árpádhoz intézve a szavait, így idézte fel a telefonbeszélgetésüket: ”Hétfőn felhívtalak, azt mondtam, nagy a baj, adóvégrehajtás van, ki fogják kapcsolni a közműveket. Mondjátok meg, hogy tudtok-e fizetni. Addig nem fogunk utalni, amíg nem utal a csapat. Mondtad, hogy nincs pénz." Az alpolgármester szerint felszólítás ment, hogy kikapcsoltják a telefont, ki fogják kapcsolni az áramot is. Nem volt szó arról, hogy ők nem engedik be a csapatot, de ha nincs áram, akkor minek, akkor úgyse tudják használni a komplexumot - hangsúlyozta az alpolgármester. Séllei Árpád elismerte, hogy ezek valóban elhangzottak, de szerinte nem kell betenni pénzt, mert a tavaly és idén is biztosított a 298 milliós kormánytámogatás lefedi az egész működést. A focicsapat ügyvezetője az alpolgármester azon állítását is vitatta, hogy a többi tulajdonos csak kölcsönadná a pénzt a csapatnak, s csak az önkormányzat az egyetlen, aki odaadja. 

Van köztünk egy bérleti szerződés, amelyről mindkét fél tudja, hogy nem jó – mondta Séllei Árpád. Aki szerint ők 2019. júliusa óta egy fillért nem kaptak. Mi fizetjük a reklámot, a fűtést, az áramot, az őrzést, a takarítást, 120 millióba kerül egy évben, hogy itthon játszunk, egy klub se fizet  ezért ennyit. Akkor miért írtuk alá? A licenc miatt rá voltunk kényszerítve, ez egy kényszerszerződés - állítja az ügyvezető. Aki szerint olyan szerződés kell, ami nem hátrányos a klubra.  Séllei hozzátette: a 37, 5 milliót nem a Haladás kapja, hanem a város saját cége. A 100 milliós gazdasági visszaélésnek a gyanúját visszautasítja, szerinte nem volt ilyen, a NAV többször vizsgálta őket, s mindent rendben talált.  

Élő közvetítés Haladás Sportkomplexum helyzetének megbeszélésről

Élő videónk a kerekasztal beszélgetésről. Ki tartozik kinek, mi a valódi helyzet a Haladás Sportkomplexummal? - Kerekasztal beszélgetés Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know. A kerekasztal beszélgetés után hamarosan érkezünk az írásos beszámolóval is.

 Lehet, hogy a szerződés nem jó, de te aláírtad – felelte Séllei Árpádnak Horváth Attila alpolgármester - Azt is tudtad, hogy 37, 5 milliót fogsz kapni. Azon kevés egyesület egyike vagytok, akinek nem csökkent a támogatása - sorolta Horváth. Aki szerint a 100 milliós visszaélésgyanú onnan ered, hogy a klub 100 millió forint értében állított ki számlákat bérleti díj, villany címén a sportkomplexum felé. Horváth Attila szerint ez olyan, mintha a bérlő állítana ki számlát a bérbeadó felé. Mi alapján állították ezeket ki? Utána ezeket a számlákat sztornózták. De ha volt mögöttük valós gazdasági tevékenység, akkor nem lehetett volna őket sztornózni, ha nem, akkor viszont az a baj – mondta Horváth. Aki szerint a komplexumot annak idején ÁFA-körbe tették, így csak piaci alapon lehet bérbe adni, különben 4 milliárdot buknának, vissza kéne fizetni az arra adott támogatást. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ki mondta neked, hogy állíts ki számlát, ami mögött nincs gazdasági teljesítmény? – kérdezte Nemény András polgármester is Sélleitől. Aki nem nevezte meg az illetőt, csupán azt hangsúlyozta: a viszontszámlák kiállítása miatt a sportkomplexumot semmilyen kár nem érte. Séllei Árpád azt is cáfolta, hogy ő kért volna az önkormányzattól további 100 millió forintot a csapatra. Szerinte ki van fizetve az edző, a játékosok is megkapták a pénzüket, ő csupán 2020 márciusában kért 20 milliót a járványhelyzet miatt, de azt se kapta meg. 

HVSE is meg lett szólítva, mint a kormányzattól utalt 298 millió gazdája - kapcsolódott be a vitába Szántó Erzsébet, hivatkozva a  1251/2019-es kormányhatározatra. Aki szerint a Haladás Sportkomplexumra az EMMI-vel kötöttek szerződést, ennek értelmében a tavalyi évre járó 298 millió meg is jött, s el el is számoltak. 2020-ban is folyósítva lett a januári és februári hónapokra arányosan 49 millió, a továbbiakat viszont a járványhelyzet módosíthatja. Mi a létesítményüzemeltetővel vagyunk szerződésben, neki utalunk - tette hozzá.

Nemény András polgármester hangsúlyozta, az a cél: tiszta vizet öntsenek a pohárba, megoldást találjanak múltban keletkező tartozásokra. Hozzátéve: az önkormányzat a 10 százalékos tulajdoni arányánál jóval nagyobb részt vállal a fociklub támogatásából. Ha a többi tulajdonos is arányosan járulna hozzá, nem volna ekkora gond. Nemény szerint az is gond, hogy a futtballcsapat átvilágításáról szóló dokumentum máig nincs nyilvánosságra hozva. Hogy mi a helyzet például a játékoseladások ellenértékével. Itt három fél van: a sportkomplexum, a HVSE, és a focicsapat. Úgy volna igazságos, ha mindegyik fél egyharmados arányban vállallna részt a működtetésből, ennek érdekében a három fél viszonyát tisztázni kell. "Értem az indulatot, de kevesebb indulattal többre mennénk! – fűzte hozzá. 

Séllei Árpád szerint ott van a probléma, hogy a 298 milliós támogatást a HVSE és Szombathelyi Haladás használja fel, de csak a HVSE-t nevesíti a szerződés, így a focicsapat lényegében nem tud közvetlenül hozzáférni a pénzhez. A fociklub ügyvezetője ismét hangsúlyozta 300 millió volt a teljes bekerülési költség 2019-ben, vagyis a kormánytámogatás fedezi a dolgokat. Horváth Attila szerint ez nem igaz, a létesítmény fenntartása jóval többe kerül ennél, „horror pénzeket visz el.” 

Nemény András szerint az iparűzési adóbevétel megvonása hatalmas érvágás, de ezt a sportban sokan nem hajlandók megérteni: „mindenki akar ugyanúgy mindent”  A polgármester szerint kézilabda azért esik támogatásilag más megítélés alá, mivel ők mégiscsak a Bajnokok Ligájában vannak. A közönség soraiból jegyezték meg: az önkormányzat azt mondja, ő csak 10 százalékban tulajdonos a fociklubban, ezért nem támogathatja jobban, viszont egyáltalán nincs tulajdonrésze az SZKKA-ban, de mégis több mint 100 milliót adtak nekik. Erre a válasz az volt, hogy az mégiscsak NBI-es a csapat, és ha a többi tulajdonos is arányosan támogatná a Haladást, az úgy 800 millióra jönne ki.

„Mindenhol nehéz beszélgetéseink vannak.” - utalt rá a polgármester, hogy a járványhelyzetet nemcsak a foci érzi a bőrén. De az SZKKA 85 százalékban közpénzből működik – kötötte az ebet a karóhoz a közönségbeli kérdező. Horváth Attila alpolgármester visszakérdezett: az  MLSZ-től jövő támogatás nem közpénz? Onnan 200 milliót kapnak a focisták. Szombathely sportkoncepciójának két alapköve az utánpótlás-nevelés, illetve a példaképek felmutatása. S az is a foci támogatása lesz, ha mondjuk egy utánpótlásnevelő mérközésnél a város fizeti a bírót és a pályabérletet – mondta az alpolgármester. A vitából mindenesetre annyi kiderült, hogy ez az ügy ma este biztosan nem jutott nyugvópontra. 

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.