Jószomszédi viszony: évek óta harcol egymással két gazda a dozmati erdőben

Farkas Bazsi 2018-11-26 13:53:00
Mester Sándor csak a saját telkére akar bejutni, ahol állatokat tart, de az önkormányzati út járhatatlan, szomszédja pedig körben megvásárolt mindent telket.

Olvasónk, Mester Sándor keresett meg minket problémájával. Évek óta tart a férfi vitája a szomszédjával. Mester a dozmati erdőben található Jápla majorban működtet egy kis gazdaságot. A nyugdíjas férfinak ez a hobbija. A birtokán lovakat, szürkemarhákat tart. Ez volt a gyerekkori álma - mesél nekem, miközben traktoron zötykölődünk az erdei úton a birtoka felé.

Az volt a terv - folytatja -, hogy a telken építünk egy kis faházat a feleségemmel, víz van a kútban, fűteni fával tudnánk, elektromosság nélkül meg ki lehet bírni. 

Ott a fenyők között, az az önkormányzati út.

Sándor azt meséli, hogy a majorság annak idején igen szép volt, még az államosítás előtt. Aztán jött a szocializmus, az épületeket mind lerombolták, állami gazdaság lett belőle. Amolyan raktárnak, lerakónak használták a területet. Amikor megvette teherautó szám kellett elhordani a használt gumiabroncsot, az itt tárolt és jórészt már szivárgott permetszereket, rágcsáló és rovar mérgeket. Ahogy meséli volt munka a területtel, mert voltak olyan részei, ahol el kellett távolítani a föld felső rétegét, az ugyanis a kifolyó mérgekkel volt szennyezve, és új termőréteget kellett rá húzni.

Nem sajnálta rá sem az időt, sem a pénzt - mondja büszkén.

Az utóbbi években mégis megkeseríti a mindennapjait a szomszédja. Mester 1994-ben vette meg a birtokot, a szomszéd területek 2011-ben kezdetek egy osztrák gazdálkodó fennhatósága alá kerülni, aki leginkább normand fenyők nevelésével kezdte hasznosítani  területet, de néhány állatot kedvtelésből is tartott.

Ahogy Mester meséli, kezdetben jó viszonyt ápoltak. A szomszéd telken ugyanis nincs vízvételi lehetőség, Mester birtokán azonban több kút is van, így megengedte, hogy használják azt nyugodtan, és itassák az állatokat onnan. 

A szomszéd telke.

Egy aprócska dolgon vesztek össze. Mester szívességet kért a vízért cserébe, egy terület felszántására kérte szomszédját, aki ezt nem tette meg. Ekkor kezdődött az adok-kapok.

Mester pedig kiszolgáltatott helyzetbe került. Birtokára ugyanis korábban az osztrák gazdához tartozó úton haladt át. A telekhez önkormányzati út is vezet, azt azonban visszavette az erdő, így most csak ez az egyetlen lehetőség van neki a behajtásra. Ezt azonban a szomszédja évekkel ezelőtt megpróbálta lezárni. 

Mester Sándor 2013-ban birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a jegyzőnél, a jegyző az eljárást le is folytatta azzal az eredménnyel, hogy Mesternek joga van használni a másik tulajdonában lévő utat. Ezt már Horváth Eszter jegyző mesélte el az Ugytudjuknak. 


A másik fél azonban bíróságra vitte az ügyet, ahol a bíró megváltoztatta a jegyzői határozatot. Mester most ismét a jegyzőhöz fordult, de a bíróságnál is fellebbezett. A jegyző most azt mondta, hogy folyamatban lévő eljárást miatt bővebbet nekünk nem tud mondani.

Kerestük a másik felet is, az osztrák akcentussal beszélő gazda a telefonban azt mondta, sajnos nem érti mit kérdezek, később visszahív. Egyelőre azonban ez nem történt meg. 

Nem lehet tudni, hogy meddig húzódik az eljárás. Mester el van keseredve, mivel esélye sincs másik utat kialakítani, a szomszédja ugyanis minden szomszédos telket megvett, elszigetelve a birtokát. 

A jegyző nekünk azt mondta, hogy törvényben rögzített joga van mindenkinek bejárni a saját telkére. Így ha a szomszédok nem jutnak megegyezésre, akkor a területért felelős felsőcsatári önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlnia és újra járhatóvá kell tenni a fákkal, bokrokkal benőtt önkormányzati utat. Hogy ez mennyibe kerülne és egyáltalán van e pénze rá a felsőcsatári önkormányzatnak, azt Kratochvill Attilától, a település polgármesterét kérdeztük, aki azt mondta, hogy egyelőre nem tudja.

Hogy mikor kerülhet pont a vita végére, egyelőre nem tudni. A felek ugyanis most ismételten a magyar bíróságra és a jegyzői eljárásra vannak utalva. 


Ha van neked is olyan ügyed, amivel kapcsolatban azt gondolod, hogy segíthet a nyilvánosság, akkor írj nekünk Facebookon, vagy emailben, az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu-ra. 
 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.