Jószomszédi viszony: évek óta harcol egymással két gazda a dozmati erdőben

Farkas Bazsi 2018-11-26 13:53:00
Mester Sándor csak a saját telkére akar bejutni, ahol állatokat tart, de az önkormányzati út járhatatlan, szomszédja pedig körben megvásárolt mindent telket.

Olvasónk, Mester Sándor keresett meg minket problémájával. Évek óta tart a férfi vitája a szomszédjával. Mester a dozmati erdőben található Jápla majorban működtet egy kis gazdaságot. A nyugdíjas férfinak ez a hobbija. A birtokán lovakat, szürkemarhákat tart. Ez volt a gyerekkori álma - mesél nekem, miközben traktoron zötykölődünk az erdei úton a birtoka felé.

Az volt a terv - folytatja -, hogy a telken építünk egy kis faházat a feleségemmel, víz van a kútban, fűteni fával tudnánk, elektromosság nélkül meg ki lehet bírni. 

Ott a fenyők között, az az önkormányzati út.

Sándor azt meséli, hogy a majorság annak idején igen szép volt, még az államosítás előtt. Aztán jött a szocializmus, az épületeket mind lerombolták, állami gazdaság lett belőle. Amolyan raktárnak, lerakónak használták a területet. Amikor megvette teherautó szám kellett elhordani a használt gumiabroncsot, az itt tárolt és jórészt már szivárgott permetszereket, rágcsáló és rovar mérgeket. Ahogy meséli volt munka a területtel, mert voltak olyan részei, ahol el kellett távolítani a föld felső rétegét, az ugyanis a kifolyó mérgekkel volt szennyezve, és új termőréteget kellett rá húzni.

Nem sajnálta rá sem az időt, sem a pénzt - mondja büszkén.

Az utóbbi években mégis megkeseríti a mindennapjait a szomszédja. Mester 1994-ben vette meg a birtokot, a szomszéd területek 2011-ben kezdetek egy osztrák gazdálkodó fennhatósága alá kerülni, aki leginkább normand fenyők nevelésével kezdte hasznosítani  területet, de néhány állatot kedvtelésből is tartott.

Ahogy Mester meséli, kezdetben jó viszonyt ápoltak. A szomszéd telken ugyanis nincs vízvételi lehetőség, Mester birtokán azonban több kút is van, így megengedte, hogy használják azt nyugodtan, és itassák az állatokat onnan. 

A szomszéd telke.

Egy aprócska dolgon vesztek össze. Mester szívességet kért a vízért cserébe, egy terület felszántására kérte szomszédját, aki ezt nem tette meg. Ekkor kezdődött az adok-kapok.

Mester pedig kiszolgáltatott helyzetbe került. Birtokára ugyanis korábban az osztrák gazdához tartozó úton haladt át. A telekhez önkormányzati út is vezet, azt azonban visszavette az erdő, így most csak ez az egyetlen lehetőség van neki a behajtásra. Ezt azonban a szomszédja évekkel ezelőtt megpróbálta lezárni. 

Mester Sándor 2013-ban birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a jegyzőnél, a jegyző az eljárást le is folytatta azzal az eredménnyel, hogy Mesternek joga van használni a másik tulajdonában lévő utat. Ezt már Horváth Eszter jegyző mesélte el az Ugytudjuknak. 


A másik fél azonban bíróságra vitte az ügyet, ahol a bíró megváltoztatta a jegyzői határozatot. Mester most ismét a jegyzőhöz fordult, de a bíróságnál is fellebbezett. A jegyző most azt mondta, hogy folyamatban lévő eljárást miatt bővebbet nekünk nem tud mondani.

Kerestük a másik felet is, az osztrák akcentussal beszélő gazda a telefonban azt mondta, sajnos nem érti mit kérdezek, később visszahív. Egyelőre azonban ez nem történt meg. 

Nem lehet tudni, hogy meddig húzódik az eljárás. Mester el van keseredve, mivel esélye sincs másik utat kialakítani, a szomszédja ugyanis minden szomszédos telket megvett, elszigetelve a birtokát. 

A jegyző nekünk azt mondta, hogy törvényben rögzített joga van mindenkinek bejárni a saját telkére. Így ha a szomszédok nem jutnak megegyezésre, akkor a területért felelős felsőcsatári önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlnia és újra járhatóvá kell tenni a fákkal, bokrokkal benőtt önkormányzati utat. Hogy ez mennyibe kerülne és egyáltalán van e pénze rá a felsőcsatári önkormányzatnak, azt Kratochvill Attilától, a település polgármesterét kérdeztük, aki azt mondta, hogy egyelőre nem tudja.

Hogy mikor kerülhet pont a vita végére, egyelőre nem tudni. A felek ugyanis most ismételten a magyar bíróságra és a jegyzői eljárásra vannak utalva. 


Ha van neked is olyan ügyed, amivel kapcsolatban azt gondolod, hogy segíthet a nyilvánosság, akkor írj nekünk Facebookon, vagy emailben, az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu-ra. 
 

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Felmérés: A nyugat-dunántúliak pénzügyi helyzete romlott leginkább

Az ausztriai munkavállalás korlátozása és az autóipar válsága megtette a hatását.