Jószomszédi viszony: évek óta harcol egymással két gazda a dozmati erdőben

Farkas Bazsi 2018-11-26 13:53:00
Mester Sándor csak a saját telkére akar bejutni, ahol állatokat tart, de az önkormányzati út járhatatlan, szomszédja pedig körben megvásárolt mindent telket.

Olvasónk, Mester Sándor keresett meg minket problémájával. Évek óta tart a férfi vitája a szomszédjával. Mester a dozmati erdőben található Jápla majorban működtet egy kis gazdaságot. A nyugdíjas férfinak ez a hobbija. A birtokán lovakat, szürkemarhákat tart. Ez volt a gyerekkori álma - mesél nekem, miközben traktoron zötykölődünk az erdei úton a birtoka felé.

Az volt a terv - folytatja -, hogy a telken építünk egy kis faházat a feleségemmel, víz van a kútban, fűteni fával tudnánk, elektromosság nélkül meg ki lehet bírni. 

Ott a fenyők között, az az önkormányzati út.

Sándor azt meséli, hogy a majorság annak idején igen szép volt, még az államosítás előtt. Aztán jött a szocializmus, az épületeket mind lerombolták, állami gazdaság lett belőle. Amolyan raktárnak, lerakónak használták a területet. Amikor megvette teherautó szám kellett elhordani a használt gumiabroncsot, az itt tárolt és jórészt már szivárgott permetszereket, rágcsáló és rovar mérgeket. Ahogy meséli volt munka a területtel, mert voltak olyan részei, ahol el kellett távolítani a föld felső rétegét, az ugyanis a kifolyó mérgekkel volt szennyezve, és új termőréteget kellett rá húzni.

Nem sajnálta rá sem az időt, sem a pénzt - mondja büszkén.

Az utóbbi években mégis megkeseríti a mindennapjait a szomszédja. Mester 1994-ben vette meg a birtokot, a szomszéd területek 2011-ben kezdetek egy osztrák gazdálkodó fennhatósága alá kerülni, aki leginkább normand fenyők nevelésével kezdte hasznosítani  területet, de néhány állatot kedvtelésből is tartott.

Ahogy Mester meséli, kezdetben jó viszonyt ápoltak. A szomszéd telken ugyanis nincs vízvételi lehetőség, Mester birtokán azonban több kút is van, így megengedte, hogy használják azt nyugodtan, és itassák az állatokat onnan. 

A szomszéd telke.

Egy aprócska dolgon vesztek össze. Mester szívességet kért a vízért cserébe, egy terület felszántására kérte szomszédját, aki ezt nem tette meg. Ekkor kezdődött az adok-kapok.

Mester pedig kiszolgáltatott helyzetbe került. Birtokára ugyanis korábban az osztrák gazdához tartozó úton haladt át. A telekhez önkormányzati út is vezet, azt azonban visszavette az erdő, így most csak ez az egyetlen lehetőség van neki a behajtásra. Ezt azonban a szomszédja évekkel ezelőtt megpróbálta lezárni. 

Mester Sándor 2013-ban birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a jegyzőnél, a jegyző az eljárást le is folytatta azzal az eredménnyel, hogy Mesternek joga van használni a másik tulajdonában lévő utat. Ezt már Horváth Eszter jegyző mesélte el az Ugytudjuknak. 


A másik fél azonban bíróságra vitte az ügyet, ahol a bíró megváltoztatta a jegyzői határozatot. Mester most ismét a jegyzőhöz fordult, de a bíróságnál is fellebbezett. A jegyző most azt mondta, hogy folyamatban lévő eljárást miatt bővebbet nekünk nem tud mondani.

Kerestük a másik felet is, az osztrák akcentussal beszélő gazda a telefonban azt mondta, sajnos nem érti mit kérdezek, később visszahív. Egyelőre azonban ez nem történt meg. 

Nem lehet tudni, hogy meddig húzódik az eljárás. Mester el van keseredve, mivel esélye sincs másik utat kialakítani, a szomszédja ugyanis minden szomszédos telket megvett, elszigetelve a birtokát. 

A jegyző nekünk azt mondta, hogy törvényben rögzített joga van mindenkinek bejárni a saját telkére. Így ha a szomszédok nem jutnak megegyezésre, akkor a területért felelős felsőcsatári önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlnia és újra járhatóvá kell tenni a fákkal, bokrokkal benőtt önkormányzati utat. Hogy ez mennyibe kerülne és egyáltalán van e pénze rá a felsőcsatári önkormányzatnak, azt Kratochvill Attilától, a település polgármesterét kérdeztük, aki azt mondta, hogy egyelőre nem tudja.

Hogy mikor kerülhet pont a vita végére, egyelőre nem tudni. A felek ugyanis most ismételten a magyar bíróságra és a jegyzői eljárásra vannak utalva. 


Ha van neked is olyan ügyed, amivel kapcsolatban azt gondolod, hogy segíthet a nyilvánosság, akkor írj nekünk Facebookon, vagy emailben, az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu-ra. 
 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.