Jordán Tamás: Nem én, hanem Claudius császár tűnik el a karneváli felvonulás éléről

Farkas Bazsi
2018. augusztus 23. csütörtök, 12:54
A Weöres Sándor Színház igazgatója 2001 óta alakította Savaria első cézárját.  

Ahogy arról már tegnap írtunk, városvezetői döntés alapján nem Jordán Tamás áll majd azon a bigán, ami felvezeti a karneváli jelmezes felvonulást. A mai közgyűlésen kiderült, hogy Puskás Tivadar polgármester személyesen szólt oda a szervezőknek, hogy idén élsportolók vezessék fel a lovas szekéren a menetet. 
 

 


Az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakciójának vezetője Nemény András ma, a rendkívüli közgyűlésen, napirend előtti felszólalásban kérte, hogy az ügyet tárgyalja a szombathelyi testület. Javaslata az volt, hogy a városvezetés szavazzon meg 200 ezer forintot, ami fedezi egy újabb biga felvonulásba állítását. Ezzel pedig nem törne meg a 17 éve tartó hagyomány, Jordán ugyanis ennyi ideje áll a jelmezesek élén, pontosabban nem is ő, hanem a Savariát alapító Claudius császár – ezt már ő, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója mondta az Ugytudjuk.hu megkeresésére. 
 

 


- Nagyon furcsának találtam, hogy én, akit a legjobban érint a dolog a sajtóból kellett, hogy értesüljek róla. Ma reggel hívott az egyik országos lap az önök cikkére hivatkozva, ekkor tudtam meg, hogy idén nincs rám szükség. Ez egy játék, én Claudiust alakítom a menet élén, a nézők pedig hangos „Ave Cézárral!” köszöntenek, én pedig, mint cézár fogadom a köszöntést és integetek nekik – mondta Jordán.

 


 
- Nekem semmi kifogásom nincsen az ellen, ha a város úgy dönt, minden évben valaki más vezeti a mentet, sőt, azt gondolom, hogy van a környéken bőven annyi művész, tudós, sportoló, aki megérdemli a elismerést és a tömeg élére állhat. Engem 17 évvel ezelőtt Szabó Gábor, az akkori polgármester kért fel, hogy vállaljam el ezt a szerepet, és legyek császára Saváriának. Örömmel fogadtam el. Azt azonban most roppant bántónak érzem, hogy mindezt így kell megtudnom, és egyébként nem is értem, hogy miért így – tette hozzá a Kossuth-, és Jászai Mari díjas művész. 
 

 

A mai közgyűlésen Puskás Tivadar azt mondta, hogy a múlt héten állapodott meg a karneváli szervezőkkel a bigás cseréről. Ezen a héten, kedden évadnyitó társulati ülést tartott a Weöres Sándor Színház, ahol Puskás is ott volt, lett volna alkalma szólni Jordánnak, de nem tette. 


 
- Az idei Karneválon ez a döntés elvett egy illúziót a város polgárairól és a Karneválra ide látogató vendégektől és én ezt nagyon sajnálom. Mondhatjuk azt is, hogy megszakítottak egy 2000 éves hagyományt. Abszolút nem értek egyet a koncepcióváltással – zárta szavait Jordán Tamás. 
 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás