Büntetik a rendőrök a szabálytalanul parkolókat Szombathely egyik lakótelepén

ugytudjuk.hu 2020-08-15 16:53:50
20 ezer forintba kerül egy várakozni tilos táblánál töltött éjszaka, egyelőre több száz parkolóhely hiányzik a szabályos megálláshoz.

A tavalyi önkormányzati választásokon az egyik fő ígéret volt az ellenzék részéről, hogy felismerve a város parkolási gondjait, 1000 új helyet fognak átadni a következő években. Legutóbb a Közgyűlés 2020. június 25-i ülésén tárgyalta az 1000 parkoló létesítésével kapcsolatos előterjesztést. Az ennek alapján meghozott 149/2020.(VI.25.) Kgy. számú határozatban a Közgyűlés felkérte a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottságot, hogy az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében kapott felhatalmazás alapján a fejlesztéssel érintett egyéni képviselő előzetes tájékoztatása mellett döntsön a parkolók tervezési, kivitelezési munkálatainak elindításáról a költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegen belül.

Ez azonban nem vigasztalja azt a szombathelyi lakost, akit nemrég büntetett meg a Szombathelyi Rendőrkapitányság: az Oladi lakótelepen egy várakozni tilos tábla után parkolt autójával. Mint mondja, itt nem arról van szó, hogy nem akar néhány lépcsőháznyit sétálni otthonáig, hanem több tucat hely hiányzik a lakótelepen, egyszerűen nincs hol megállni. Emiatt a lakók egymásra is tekintettel igyekeznek úgy parkolni autóikkal, hogy a közlekedést, szemétszállítást, illetve egy esetleges mentést ne akadályozzák.

Itt történt a bírságolás, a tábla után már 20 ezer forintot kell fizetni.

A lakótelepen egyébként valóban minden talpalattnyi helyen állnak az autók, több tucatnyian pedig tényleg a Várakozni tilos táblák után hagyják éjszakára a kocsijukat. De ugyanígy elfoglalják az autók minden utca szélét, illetve a közeli bevásárlóközpont parkolójának egy részét is.

A probléma egyébként több évtizedre nyúlik vissza, ugyanis a rendszerváltás környékén még 2 lakáshoz kellett 1 parkolóhelyet biztosítani; mára azonban lakásonként 2-3 autóval is kell számolni.

Pár éve éppen ezen a lakótelepen is átadtak egy új, 63 férőhelyes parkolót. Akkor a környék mintegy 1000 lakásból több, mint 800 választópolgár támogatta aláírásával a kezdeményezést, ami akkor 30 millió forintba került.

A most megbírságolt autós szerint senkit nem akadályozott a kocsija, és ugyanúgy állt a sorban, mint a többi 50. Mindezeket megírta vallomásában a rendőrségnek, de a válaszuk szerint az, hogy ez egy közmegegyezés, és másik is így cselekszenek, még nem okozhat felmentést a tábla hatálya alól.

Ez a sok autó itt szintén végig tilosban áll.

Az autó tulajdonosa a vallomásában elismerte, hogy az autót ő hagyta a helyszínen, mert bízott benne, hogy egy figyelmeztetéssel meg lehet oldani a problémát. A postán megkapott csekket meglátva viszont úgy nyilatkozott, legközelebb biztosan a másik, kevésbé becsületes megoldást választja, miszerint egy közeli ismerőse parkolt szabálytalanul, akire viszont nem szándékozik vallomást tenni: ilyen esetben pedig nincsen, akit meg lehet büntetni.

Mivel úgy tudjuk, a szombathelyi önkormányzat előtt is ismert a lakótelepek parkolási problémája, és azt kéri a közterületfelügyelettől, hogy a forgalmat nem akadályozó, a zöldterületre nem felálló autókat ne büntessék meg, megkérdeztük őket arról, ez a megállapodás a rendőrségre is érvényes-e.

A válaszuk szerint 

Tekintettel arra, hogy közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatban eljárni jogosult hatóságok közül kizárólag a Közterület-felügyelet működése tartozik Önkormányzatunkhoz, ezért más hatóságok nevében nem tudunk nyilatkozni.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha fizikailag egyelőre valóban nem fér el ennyi autó néhány városrészen, van-e lehetőség a Várakozni tilos táblák felülvizsgálatára, hogy ne lehessen szabálysértés miatt büntetni.

A közút forgalmi rendjét a közút kezelője alakítja ki, és folyamatosan figyelemmel kíséri. Amikor a közút kezelője akár hivatalból, akár jelzés alapján úgy tapasztalja, hogy tábla kihelyezésére vagy eltávolítására van szükség, azt szakmai szempontból megvizsgálja, és azt követően dönt ebben a kérdésben.

- írja az önkormányzat.

Hogy mostantól rendszeresen fognak-e büntetni a környéken, vagy más lakótelepen, azt nem tudni, mindenesetre ha mindennapi gyakorlattá válik a bírságolás, akkor nagy kincs lesz egy-egy szabályos parkolóhely a külső városrészeken.

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.