Fotó: Vágvölgyi Bálint

Nincs olyan büntetőbíró a Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy Csaba és társai elleni pert

ugytudjuk.hu
2019. június 4. kedd, 18:58
Czeglédy ezért biztosan meg fogja támadni az ítéletet, bármi is legyen az.

Nem Szegeden kellene tárgyalni a Czeglédy-ügyet, mert itt gyakorlatilag nem akad olyan bíró, aki a vonatkozó törvények alapján pártatlan – derül ki egy bírósági iratból, amit a hvg.hu szerzett meg. A dokumentum szerint ezt a törvényszék elnöke mondta a felettesének, és még azt is felsorolta, hogy név szerint melyek azok a büntetőbírók akiket teljesen ki kellene zárni az eljárásból. A HVG hozzáteszi, hogy pont a felsorolt bírók közül került ki az a kettő, akik végül megkapták az eljárást.

 

A dokumentumban Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke ír a Szegedi Ítélőtábla vezetőjének, Kemenes Istvánnak, arról, hogy szerinte az általa irányított bíróságon nincsenek hadra fogható bírók. A bírósági iratot Czeglédy védelmének eredetileg oda sem akarták adni, ezt úgy kellett kikérniük a felettes szervtől.

 

A HVG felidézi, hogy az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a törvényes bíróhoz, vagyis az ellene emelt bármilyen vádat egy törvény által felállított, független és pártatlan bíróság bírálja el. A büntetőeljárási törvény pedig azt szabályozza, hogy milyen körülmények között kell kizárni egy bírót egy adott ügy eldöntéséből. Kizáró ok lehet az is, ha a egy büntetőügyben már vádat emeltek valaki, akkor nem lehet újra az a bíró, aki az ügy korábbi szakaszában részt vett az ügyben. Erre hivatkozik a Szegedi Törvényszék elnöke, hiszen 2015-től fogva, vagyis az ügy a kirobbanása óta Szegeden zajlott, í]y már minden bíró belefolyt az ügybe. 

 

16 bírót kellene kizárni az ügyből

 

A HVG megjegyzi azt is, hogy a szóban forgó iratot alig négy nappal azután írták, hogy bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek Czeglédy Csabával és húsz társával szemben. A törvényszéki elnök tehát sietősen listázta azt a 16 büntetőbírót, akit ki kellene zárni az eljárásból. A Szegedi Törvényszéken rajtuk kívül négy bíró van, ők viszont vagy más típusú eljárásokra szakosodtak, vagy a 2019-es ügyelosztási rend miatt nem tudják elvállalni az ügyet.   

 

Néhány héttel ezután állt fel a 3 főből álló bírói tanács Szegeden. Közülük ketten név szerint szerepelnek a felettesüktől származó dokumentumban, ők Tóth Tibor, a tanács elnöke, és Kóbor Jenő, a tanács egyik tagja. A tanács harmadik tagja Szűcs Károly, egy gazdasági ügyszakos bíró, aki gazdasági ügyeket visz, így ő még nem folyt bele a Czeglédy-ügybe. Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós egyszerre kizárási okot jelentett be az elnökkel és a tanácstaggal szemben. Szerinte, ha nem zárják ki őket, akkor a bírósági eljárás már a kezdetétől fogva alaptörvénysértő lesz.

 

Nem cserélték le a két bírót

 

Hiába jelentették be többször is a két bíróval szemben a kizárási okot, végül nem cserélték le őket, és az ítélőtábla sem volt hajlandó kijelölni egy másik bíróságot a szegedi helyett. A törvényszék elutasító döntését egy olyan bírói tanács hozta meg, aminek a 3 tagja közül 2 szintén raja van az elnök listáján. A döntések indoklásának azt hozták fel, hogy a vonatkozó kizárási szabályt csak a 2016. november 30-a után indult ügyekben kell alkalmazni, a Czeglédy-ügy viszont ennél korábban indult. Czeglédyék viszont ezt azzal vitatják, hogy egy olyan alkotmányos követelménnyel áll szemben, ami erősebb a határidőt kitűző eljárási szabálynál, ezért az Alkotmánybíróságot szeretnék kérni a helyzet tisztázására. 

 

Czeglédy a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy az anomália miatt megtámadja majd az ítéletet, bármi is legyen az. "... olyan bírók elé kell majd állnom, akik a törvény erejénél fogva nem dönthetnének az ügyben. Egy jogállamban nem hagyhatják, hogy ilyen egyértelmű jogsértéssel induljon az ügyem tárgyalása, ha viszont mindenki becsukja a szemét, és így születik ítélet, azt akkor is meg fogom támadni, ha számomra kedvező lesz” - mondta a szombathelyi politikus.

 

Czeglédy azt szeretné elérni, hogy a Szombathelyi Törvényszék folytassa le az eljárást

 

A HVG felidézi, hogy a vádirat szerint Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság áfafizetési kötelezettségének csökkentése volt, illetve az, hogy elkerülje a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így az szja megfizetését. A politikus pontosan ezért szeretné azt elérni, hogy a Szombathelyi Törvényszék folytassa le az eljárást. Ez Czeglédy szerintmegoldaná a Szegedi Törvényszék problémáját, de indoknak hozta fel többek közt azt is, hogy nemcsak ő, de a 21 vádlott közül 11-en szombathelyi lakosok, a vád szerinti bűncselekmények mindegyike a megyeszékhelyen történt, és hogy a Human Operator székhelye szintén Szombathelyen volt.

 

Czeglédy ügyét néhány hét múlva fogja újból tárgyalni a Szegedi Törvényszék. A vádlottakat már be is idézték az előkészítő ülésre, ezt az idézést Czeglédy meg is mutatta a HVG-nek. A lap kiszúrta, hogy ennek a dátuma május 23-a, ekkor Czeglédynek mentelmi joga volt, hiszen a DK egyik jelöltje volt az EP-választáson. A választás maga 26-án volt, a szavazás hivatalos végeredménye júniusban lesz meg, ennek ellenére simán kiküldték az idézéseket.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás