Nincs olyan büntetőbíró a Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy Csaba és társai elleni pert

ugytudjuk.hu 2019-06-04 18:58:00
Czeglédy ezért biztosan meg fogja támadni az ítéletet, bármi is legyen az.

Nem Szegeden kellene tárgyalni a Czeglédy-ügyet, mert itt gyakorlatilag nem akad olyan bíró, aki a vonatkozó törvények alapján pártatlan – derül ki egy bírósági iratból, amit a hvg.hu szerzett meg. A dokumentum szerint ezt a törvényszék elnöke mondta a felettesének, és még azt is felsorolta, hogy név szerint melyek azok a büntetőbírók akiket teljesen ki kellene zárni az eljárásból. A HVG hozzáteszi, hogy pont a felsorolt bírók közül került ki az a kettő, akik végül megkapták az eljárást.

A dokumentumban Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke ír a Szegedi Ítélőtábla vezetőjének, Kemenes Istvánnak, arról, hogy szerinte az általa irányított bíróságon nincsenek hadra fogható bírók. A bírósági iratot Czeglédy védelmének eredetileg oda sem akarták adni, ezt úgy kellett kikérniük a felettes szervtől.

A HVG felidézi, hogy az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a törvényes bíróhoz, vagyis az ellene emelt bármilyen vádat egy törvény által felállított, független és pártatlan bíróság bírálja el. A büntetőeljárási törvény pedig azt szabályozza, hogy milyen körülmények között kell kizárni egy bírót egy adott ügy eldöntéséből. Kizáró ok lehet az is, ha a egy büntetőügyben már vádat emeltek valaki, akkor nem lehet újra az a bíró, aki az ügy korábbi szakaszában részt vett az ügyben. Erre hivatkozik a Szegedi Törvényszék elnöke, hiszen 2015-től fogva, vagyis az ügy a kirobbanása óta Szegeden zajlott, í]y már minden bíró belefolyt az ügybe. 

16 bírót kellene kizárni az ügyből

A HVG megjegyzi azt is, hogy a szóban forgó iratot alig négy nappal azután írták, hogy bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek Czeglédy Csabával és húsz társával szemben. A törvényszéki elnök tehát sietősen listázta azt a 16 büntetőbírót, akit ki kellene zárni az eljárásból. A Szegedi Törvényszéken rajtuk kívül négy bíró van, ők viszont vagy más típusú eljárásokra szakosodtak, vagy a 2019-es ügyelosztási rend miatt nem tudják elvállalni az ügyet.   

Néhány héttel ezután állt fel a 3 főből álló bírói tanács Szegeden. Közülük ketten név szerint szerepelnek a felettesüktől származó dokumentumban, ők Tóth Tibor, a tanács elnöke, és Kóbor Jenő, a tanács egyik tagja. A tanács harmadik tagja Szűcs Károly, egy gazdasági ügyszakos bíró, aki gazdasági ügyeket visz, így ő még nem folyt bele a Czeglédy-ügybe. Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós egyszerre kizárási okot jelentett be az elnökkel és a tanácstaggal szemben. Szerinte, ha nem zárják ki őket, akkor a bírósági eljárás már a kezdetétől fogva alaptörvénysértő lesz.

Nem cserélték le a két bírót

Hiába jelentették be többször is a két bíróval szemben a kizárási okot, végül nem cserélték le őket, és az ítélőtábla sem volt hajlandó kijelölni egy másik bíróságot a szegedi helyett. A törvényszék elutasító döntését egy olyan bírói tanács hozta meg, aminek a 3 tagja közül 2 szintén raja van az elnök listáján. A döntések indoklásának azt hozták fel, hogy a vonatkozó kizárási szabályt csak a 2016. november 30-a után indult ügyekben kell alkalmazni, a Czeglédy-ügy viszont ennél korábban indult. Czeglédyék viszont ezt azzal vitatják, hogy egy olyan alkotmányos követelménnyel áll szemben, ami erősebb a határidőt kitűző eljárási szabálynál, ezért az Alkotmánybíróságot szeretnék kérni a helyzet tisztázására. 

Czeglédy a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy az anomália miatt megtámadja majd az ítéletet, bármi is legyen az. "... olyan bírók elé kell majd állnom, akik a törvény erejénél fogva nem dönthetnének az ügyben. Egy jogállamban nem hagyhatják, hogy ilyen egyértelmű jogsértéssel induljon az ügyem tárgyalása, ha viszont mindenki becsukja a szemét, és így születik ítélet, azt akkor is meg fogom támadni, ha számomra kedvező lesz” - mondta a szombathelyi politikus.

Czeglédy azt szeretné elérni, hogy a Szombathelyi Törvényszék folytassa le az eljárást

A HVG felidézi, hogy a vádirat szerint Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság áfafizetési kötelezettségének csökkentése volt, illetve az, hogy elkerülje a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így az szja megfizetését. A politikus pontosan ezért szeretné azt elérni, hogy a Szombathelyi Törvényszék folytassa le az eljárást. Ez Czeglédy szerintmegoldaná a Szegedi Törvényszék problémáját, de indoknak hozta fel többek közt azt is, hogy nemcsak ő, de a 21 vádlott közül 11-en szombathelyi lakosok, a vád szerinti bűncselekmények mindegyike a megyeszékhelyen történt, és hogy a Human Operator székhelye szintén Szombathelyen volt.

Czeglédy ügyét néhány hét múlva fogja újból tárgyalni a Szegedi Törvényszék. A vádlottakat már be is idézték az előkészítő ülésre, ezt az idézést Czeglédy meg is mutatta a HVG-nek. A lap kiszúrta, hogy ennek a dátuma május 23-a, ekkor Czeglédynek mentelmi joga volt, hiszen a DK egyik jelöltje volt az EP-választáson. A választás maga 26-án volt, a szavazás hivatalos végeredménye júniusban lesz meg, ennek ellenére simán kiküldték az idézéseket.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.