Illés Károly fogja vizsgálni, hogy Illés Károly miért nem szólt a közgyűlésnek a zanati kerékpárút szerződésének alá nem írásáról

Farkas Bazsi 2020-08-04 14:08:05
Ennél alaposabb vizsgálóbizottságot elképzelni sem tudunk.

Nem egyszer foglalkoztunk már a zanati kerékpárút történetével. Egészen pontosan azzal, hogy miért nem épület meg az út, pedig már régen kész kellene lennie. Az egész ügy még 2008-ban kezdődött azzal, hogy a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft. területet vásárolt Szombathely határában. A területeket belterületté akarta nyilváníttattni a vállalkozás, a városvezetés pedig alkut kötött. 

Ennek az volt a lényege, hogy akkor szavazza meg a közgyűlés a belterületté nyilvánítást, ha cserébe a vállalkozó vállalja, hogy megépíti a kerékpárutat a Zanati úti körforgalom és Zanat között. 

A felek megállapodtak, majd az előző városvezetés 9 éve alatt nyolcszor változtatták meg a szerződés szövegét. Legutóbb 2018-ban történt módosítás. 

Május 28-án tartott sajtótájékoztatót Nemény András (Éljen Szombathely!), polgármester és Putz Attila (Éljen Szombathely!), a térség önkormányzati képviselője. Az utat 2020. január 31-ig kellett volna megépíteni, ám ebből jól láthatóan semmi sem valósult meg. De még csak azt a szerződést sem iratta alá az akkori városvezetés a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft. képviselőjével, ami garantálta volna az út valamikori elkészültét. Sőt, erről az akkori közgyűlés tájékoztatva sem lett. 

Nagy felelősségét látom ebben a területért felelős előterjesztőnek Illés Károlynak, hogy még csak a tájékoztatást sem kaptuk meg - mondta májusi sajtótájékoztatóján Nemény.

A polgármester egyébként úgy határozott, hogy nem húzzák tovább a kerékpárút ügyét. Azt a 150 millió forintot, ami a bicikliút megépítéséhez kell a város saját zsebből fizeti ki, továbbá pedig Szombathely beperli a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-t. 

A kerékpárút aztán téma volt a június 25. szombathelyi közgyűlésen is. Illés akkor azt mondta, hogy a sajtótájékoztató után értesült arról, hogy a szerződés aláírásával probléma van. De ehhez kapcsolódóan annyit mondott, hogy van egy kérelem és a kérelemben van egy egyoldalú jognyilatkozat, amiben kifejezi a társaság mindenre felhatalmazott ügyvédje, hogy a szerződés minden egyes pontját és a Közgyűlési döntés minden egyes pontját kötelezőnek ismeri el.

Illés szerint ez által a szerződés tulajdonképpen létrejött és egyébként nem kaptak erre vonatkozóan a múltban semmi olyan információt, sem jegyzőtől, sem a hivataltól, hogy ez által a szerződés megköttetett volna, vagy ne jött volna létre azzal együtt egyébként, hogy a biztosíték, a biztosítéki szerződések, ami egy külön szerződés, azok pedig mind aláírásra kerültek, tehát a városnak a biztosítéka fennáll. 

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy felkereste a HORWAT ügyvédjét is, aki akkor még a cég képviselője volt, aki egyeztetett a tulajdonosokkal és egy levelet küldött neki, ahol ugyanezeket alátámasztja, ahol leírja, hogy a szerződést május 31. dátummal továbbra is magukra nézve kötelező erejűnek tekintik, annak minden egyes pontját elismerik és egyébként kifejezték azt is, hogy további szándékuk van az utat megépíteni. 

A közgyűlés arról határozott, hogy elfogadják a zanati kerékpárúttal kapcsolatos tájékoztatást, valamint, hogy egy bizottságot állítanak fel, aminek az lesz a feladata, hogy megvizsgálja, miért is nem épület meg az út, lassan 12 éve.

A bizottság elnöke Putz Attila (Éljen Szombathely!) lett, további tagjai pedig Horváth Attila (Éljen Szombathely!), Koczka Tibor (Pro Savaria), valamint Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) és Illés Károly (Fidesz-KDNP) lettek. 
Igen, az az Illés Károly, aki Nemény szerint az egyik legnagyobbat mulasztotta a bicikli úttal kapcsolatban. Elsőre teljesen nonszensznek tűnik, hogy Illés is tagja lesz a bizottságnak, ami többek között Illés esetleges mulasztását. A szombathely jegyzőhöz fordultunk, hogy nincs e ebben valami összeférhetetlenség, esetleg érintettség ebben a felállásban. 

A jegyző válaszából az derül ki, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján semmi sem zárja ki, hogy Illés tagja legyen a vizsgálóbizottságnak. 

Bízunk benne, hogy a bizottság gyors és hatékony munkát fog végezni és hamarosan kiderül, hogy miért nem sikerült 12 év alatt 2 kilométernyi utat megépíteni. 

Szólj hozzá!

Az Egis Körmend csapatorvosa: “Lehet kiabálni, lehet énekelni a maszk alatt is”

Dr. Vásárhelyi László határozott véleménnyel van az MKOSZ kiadott iránymutatásáról.

Egy hét alatt 172 órát késtek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

Egy utas meg is ütötte a jegyvizsgálót, amikor megkérték, hogy vegye fel a maszkját.

Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa

Mark David Chapman már elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

Közös fejlesztésbe kezd a Schaeffler és a Bosch

Fokozza fejlesztéseit a hátsókerék-kormányrendszerek területén a Schaeffler.

Hivatalosan is bejelentette a másodosztályú DVSC Dzsudzsák szerződtetését

Szombathelyen is pályára léphet a 108-szoros válogatott focista.

Operatív törzs: A külföldről érkezőkre már csak tíznapos karantén vár

Tizennégy helyett csak tíz nap lesz a karantén külföldről érkezve.

Játszóterekre költötték a városi bál bevételét Sárváron

Közel 2 millió forintból két ovi kapott új játékokat.

Ungár Péter: Nem lesz méltó idősellátás, amíg nem emel bért az állam

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint a munkaerőhiányt ugyanis csak ez oldhatja meg.

A helyszínről elpucoló vétkes sofőröket keres a rendőrség Győrben

Balesetet okozó autósok lógtak meg - a hatóság a lakosság segítségét kéri.

Akad olyan lakó is, aki egy az egyben kivágatná a győri Damjanich utca platánsorát

A radikális javaslatokat leszámítva gyümölcsöző beszélgetés alakult ki a Damjanich utca sorsáról a lakossági fórumon.

Mellek is villannak a győri Vasutas Művház legújabb kiállításán

A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a Szárnyaskerékben.

Délutántól hivatalosan is ősz lesz

Nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör majd magának.

633 új koronavírusos fertőzött van és elhunyt 8 beteg

Közel a 15 ezerhez az aktív fertőzöttek száma, 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Az emberek már kapizsgálják: nem muszáj otthon várni a futárra

Új, saját csomagautomata-hálózatot épít ki egy áruházlánc.

Egy idős beteg lábát törte el egy betegszállító Sárváron

Nem úgy szállította, ahogy mondták neki, baj is lett belőle.

van még itt cikk a témában: