Így akadályozná meg a Momentum két EP-képviselője, hogy Orbán húzza az időt a jogállamisági mechanizmus ügyében

Pintér Bence 2020-12-11 14:32:51
El akarják érni, hogy az Európai Parlament alperesként gyorsított eljárást kérjen az ügyben.

Közös közleményt írt a Momentum két EP-képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna, miután mind az ellenzék, mind a kormánypárt győzelemként értékelte azt, hogy megállapodott az EU-s költségvetés vétójáról Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterenök, valamint Angela Merkel német kancellár. A megállapodás lényege, hogy marad az a mechanizmus, ami jogállamisági problémák esetén megvonhatja az EU-s pénzek kifizetését, de a gyakorlatban csak 2022, tehát a magyar választás után tudják majd azt érdemben használni.

Ezt akarja most megakadályozni a Momentum két EP-képviselője. Közleményükben ezt írták:

„A jogállamisági feltételről szóló rendelet három hét múlva hatályba lép. Orbán Viktor annyit tehet, hogy kormánya nevében megsemmisítési eljárást kezdeményez ellene az Európai Bíróságon. Az elmúlt napokban született győzelmi jelentések alapja csupán az, hogy neki informálisan, egy semmin nem változtató papírfecnin megígérték: amíg nem születik döntés a megsemmisítésről, addig nem alkalmazzák a jogállamisági rendeletet sem. A probléma az, hogy egy hatályos jogszabály alkalmazásától nem lehet csak úgy eltekinteni holmi papírfecnik miatt. Ezt az Európai Parlament nem fogja hagyni! Ráadásul a bíróság gyakran lassan hoz döntést, akár két évig is elhúzódhat egy ilyen eljárás.

Kivéve, ha az alperes gyorsított eljárást kér. És ki az alperes? Többek között az Európai Parlament. Épp ezért első lépésként jövő héten közös javaslatunkra az EP dönt is arról, hogy amint Orbán Viktor megsemmisítési eljárást kezdeményez, mi állunk elébe, sőt, azt kérjük, hogy minél hamarabb, gyorsított eljárásban döntsenek is erről.

Nézzük-olvassuk a kormányfő macsónak szánt nyilatkozatait „férfimunkáról" meg rablóultiról. A valóság egyáltalán nem ilyen tesztoszteron-dús: Orbán egyszerűen ki akarja bekkelni, el akarja sunnyogni az igazságszolgáltatást a 2022-es választásokig. De nem hagyjuk. Tessék beleállni, rendesen bemondani a durchmarschot. Tudjuk, hogy a miniszterelnök azt szeretné, ha ő mondaná meg, mikor van vége a partinak. Az a rossz hírem van számára, hogy nálunk még elég sok ütőkártya maradt. Álljon bele, miniszterelnök úr! Nézzük meg egy gyorsított eljárásban, ki nyert valójában!”

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.