Homlokék levonulása után még 25 tonna salakot kellett ráhordani a felújított szombathelyi teniszpályákra

ugytudjuk.hu 2020-01-07 07:00:00
Közel négy év után végre ismét otthont kaptak a Haladás teniszezői. A semminél jobb, még ha Mészáros Lőrinc veje az alapvonal mellé tette is a villanyelosztót.

Október végén írt róla az Átlátszó, hogy 2016 kezdték bontani a régi Haladás Stadiont. A Haladás teniszezők kálváriája ezzel kezdődött. Az addig használt hét pálya mindegyike megszűnt, az új Sportkomplexumnak ugyanis szüksége volt parkolókra, feláldozták hát a pályákat. Ettől kezdve a sportolók folyamatosan a városvezetőknél kilincseltek, hogy valahogy visszakapják, amit elvettek tőlük.

Mivel törvényi előírás, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen, korábban már működő sportág érdekei sem sérülhetnek, így Szombathely a Modern Városok Programban 282 millió forintot kapott új teniszpályák építésére. Az ezen a pénzen felújított pályákon mégsem ők, hanem egy magánegyesület, a Savaria Tenisz Club sportolói pattogtatnak - írja legújabb cikkében a portál.

A 282 millió forintból kezdték meg felújítani a szombathelyi Késmárk utcai Teniszcentrumot. Itt korábban 6 pálya működött, ezt a hatot fel is újították ebből a pénzből, továbbá 4 újat és egy klubházat is építenek. 

Ahogy azt már korábban is írta az Átlátszó, mivel a közpénzből a Haladás pályáinak felújítását ígérte a város, az lenne a logikus, hogy ha a szombathelyi közgyűlés úgy határozna, hogy a telepet a Haladás használhatja. Ehhez képest legutóbb, idén áprilisban a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság olyan döntést hozott, hogy 2019. december 31-ig a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter bérelheti továbbra is a telepet. Éves bruttó 1 millió 100 ezer forintért. Csak viszonyításképpen, egy teniszpálya óradíja 2 és 3 ezer forint között mozog jelenleg Szombathelyen.


A szerződés felülvizsgálata nem váratott sokat magára, mivel az december 31-én lejárt, így a november 28-i városi közgyűlés napirendre is vette ezt az ügyet és a Haladás teniszezőinek pályaigényét is. A Sportligetbe mehetnek a teniszezők, ez lett a döntés.


Szombathelyen a kampányhajrában adták át a felújított Sportligetet. Erről a beruházásról is írtunk már korábban. A szabadidősport centrum felújítására az Európai Unió adott pénzt, egészen pontosan nettó 730 millió 770 ezer forintot. A kivitelező Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége, a Homlok Építőipari Kft. volt, a kiírást konzorciumban a korábban csupán parképítéssel foglalkozó, helyi Prenorral nyerték el. A Sportligetben pedig a foci-, és kosárlabda pályákon kívül teniszpályák is vannak. Így logikusnak tűnt, hogy a Haladás teniszezők itt kapjanak helyet. 

Az elvégzett munka minőségét jól mutatja, hogy nem csak a már átadott focipályák minőségével akadtak gondok, de a teniszpályákra az azokat üzemeltető Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-nek az átadás után 25 tonna salakot kellett még ráhordani, hogy használhatóak legyenek. A kivitelezésnél pedig olyan kreatív megoldásokat használtak, mint a villanyszekrény közvetlenül az alapvonal mellett.
Mivel azonban a Haladás teniszezők ez eddig egy magánház udvarán épített pályán edzettek, égető volt a továbblépés. Arról nem is beszélve, hogy 40 millió forintot kaptak a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től pálya létesítésre, fejlesztésére vagy eszközvásárlásra, ennek felhasználásról pedig 2019. végig kellett nyilatkozniuk, különben az összeget vissza kellett volna utalniuk, így a legészerűbbnek, az tűnt, hogy a Sportligetet kapják meg új otthonuknak.


A szombathelyi képviselők is ezt látták a legjobb megoldásnak, így a novemberi közgyűlésen úgy határoztak, hogy a Haladás VSE tenisz szakosztályába beolvasztják a Sportiskola tenisz szakágát, a Haladás pedig 2020. január elsejétől 15 évre használatba kapja a Sportliget pályáit. Azzal a feltétellel, hogy a pályák használatának idejéből minimum 20%-ot átadnak a tömegsportnak. Mivel a pályahasználó a Haladás tenisz szakosztály lett, így a BMFSK-tól kapott 40 millió forintot is el tudják költeni az itteni pályák további fejlesztésére. A tervek szerint a téliesítést oldják meg belőle.


A Késmárk utcai pályák sorsát is rendezte az új szombathelyi városvezetés. 2020. június 30-ig hosszabbították meg a jelenlegi bérlők, a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter szerződését. Közben pedig pályázatot írnak ki a pályák bérlésére, ahol a városnak legjobb ajánlatot adó bérlő nyeri el az üzemeltetés jogát.

Szólj hozzá!

Nem lesz zárt az új győri buszok vezetőfülkéje

A koronavírus-járvány miatt érdeklődött a szakszervezet.

1 éves a szombathelyi imázsfilm

4 millió 300 ezer forintba került, eddig 34 ezren látták.

A Hungast marad az SZKKA névadó szponzora

Továbbra is a klub mellett állnak.

Itt van az ősz: nyugaton kezd el esni ma az eső

A délelőtti, déli óráktól zivatarok is kialakulnak, helyenként heves zivatar is várható.

LMP: véget kell vetni a zöldfelületek pusztításának!

A párt szerint ugyanis ez a klímaváltozás megfékezésének és a levegőminőség megóvásának is elemi feltétele.

Van egy koronavírusos játékos a soproni kosárcsapatban, a szombati Falco elleni meccsük azonban nem marad el

A fiatal karanténba került, a csapattársak és a stáb tesztje negatív lett.

Kidobás helyett javítás: 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Ezzel nemcsak a környezetet védik, hanem a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásokat is segítik.

Ilyen az, amikor egy internetes troll megtalál

Egyszer csak jön egy hívás, hogy az egész családod meg fog dögleni.

Körmend kosárcsapata nem megy Kecskemétre

A Pakssal játszik Váradi Kornél csapata.

Oszlopnak hajtott egy autó a Vas megyei Egervölgyben

A kámi önkéntes, a sárvári és a körmendi hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést.

Már négyszögletű forintérménk is van

Holnaptól akár vásárolhatunk is vele, bár nem erre való.

Letiltotta a Facebook Doktor Gődény vírustagadó csoportját

A vlogger korábban állami támogatást vett fel egy kamupárt indításához, amit aztán sosem fizetett vissza.

Elhunyt Kutnyánszky László, korábbi szombathelyi főépítész

2014-ben a város Brenner-díjjal tüntette ki.

Decemberben lesz a Falco első fordulóbeli bajnokija

Az Egis Körmend már jövő hétvégén elkezdi.

Tíz év után idén először nem lesz a mozikban Marvel film

Jövőre csúszik a Fekete Özvegy, elhalasztva minden más Marvel filmet is.

van még itt cikk a témában:

1 éves a szombathelyi imázsfilm

4 millió 300 ezer forintba került, eddig 34 ezren látták.