Hivatalosan is befejeződött a sárvári főutca felújítása

Fehér Buda 2020-09-13 12:19:00
Két év alatt teljesen megújult a város ütőere, 30 éves útburkolatot cseréltek le.

A tavasszal többször is írtunk arról, hogy megindult az építkezés a sárvári Batthyány utcán. A 383 millió forintos beruházás ugyan egy ideje már készen van, hivatalosan azonban csak ma került pont az építkezés végére, ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót szombat délután a sárvári Batthyány téren Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő és Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója.

A tájékoztatón először Böröcz vette magához a szót, aki elmondta, hogy az útszakasz a Magyar Közút 100 milliárdos komplex útfelújítási programjának keretében készült el. Vas megyében az utolsók között készült el a 88100-as jelű Sárvár bekötőút burkolata, az építkezés egészen pontosan a Batthyány, a Sársziget és a Szombathelyi utcákat foglalta magába. A munkát azonban megelőzte két éve az a felújítás, ami a Fekete-híd utca csomópontjától a Batthyány és az Ady Endre utcák találkozásáig tartott, így két év alatt Sárvár ütőere összesen 3,3 kilométer hosszan újulhatott meg. A két felújítási szakasz összesen 688 millió forintot emésztett fel, amit teljes egészében hazai forrásokból valósítottak meg, a kivitelező a Strabag Kft. volt. 

Böröcz a munkáról elmondta, hogy az útburkolat felmarásával kezdtek, ezután 9 centiméter vastagon fektették le az összesen 2300 köbméter aszfaltot. Az építkezés során  330 méter szegélyt cseréltek ki, mintegy 1000 négyzetméternyi burkolatfestés készült el, és a táblákat is kicserélték, így komplett módon újult meg a teljes útszakasz. Böröcz zárásként elmondta, hogy az 100 milliárdos útfelújítási program keretein belül egész Vas megyében 25 kilométernyi útszakasz újult meg, összesen 2,8 milliárd forint értékben.

Böröcz után Kondora szólalt fel, a polgármester elmondta, hogy személyesen is öröm számára, hogy a várost átszelő főútvonal végre megszépülhetett, amire azért is szükség volt, mert Sárvár turisztikai központként nagyobb terhelésnek van kitéve. A polgármester a tájékoztatón azt is megosztotta, hogy a városlakóknak a felújítás során számos kellemetlenséggel kellett szembenézniük, amiért a városvezetés kapott hideget-meleget is, de szerinte megérte kivárni a munkát, hiszen az a sok aszfalt, amiről Böröcz beszél a munka végére egy jól járható úttá változhatott. A polgármester végül azt is elmondta, hogy a város sem volt tétlen, hiszen a közút munkáját megelőzőlen 132 millió forintot költött az önkormányzat arra, hogy 2017-ben elkezdhessék a főutca felújításának háttérmunkálatait.

Ez annyit jelentett, hogy ahol kellett, már az útfelújítás előtt kicserélték a szennyvíz, vagy az ivóvíz-vezetékeket, de ebből a pénzből oldották meg csapadékvíz-elvezetését és a szegélyek cseréjét. Kondora végül a város jövőbeli terveiről is ejtett pár szót, az önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy a Sári templomnál, ahol szintén nemrég fektették le az új burkolatot, kialakítsanak egy új gyalogátkelőt. 

A sajtótájékoztató végén Ágh Péter országgyűlési képviselő szólalt fel, aki felemlegette, hogy a jelenlegi beruházást hosszú folyamatok előzték meg, amivel a város megközelíthetőségén akartak javítani. Ágh szerint ez a terv több elemből állt, az első ilyen volt az M86-os megépítése, ezután következett az M86-ost Sárvárral való összekötő útszakasz kiépítése. A képviselő szerint már ekkor tudták, hogy ennek a folyamatnak a harmadik eleme a Sárváron átvezető út felújítása lesz. Az útszakasz aztán néhány évvel ezelőtt került fel a felújítandó utak listájára, a munka végül 2018-ban, a Rákóczi utcával kezdődött el, majd a Batthyány utcával végződött idén tavasszal. Ágh szerint az önkormányzat és a kormány között komoly munka zajlik azért, hogy megújítsák a várost, ami nem csak az út felújításában, hanem például a Hild parkon, vagy a Sárvár Arénán is látszódik.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.