Hivatalosan is befejeződött a sárvári főutca felújítása

Fehér Buda 2020-09-13 12:19:00
Két év alatt teljesen megújult a város ütőere, 30 éves útburkolatot cseréltek le.

A tavasszal többször is írtunk arról, hogy megindult az építkezés a sárvári Batthyány utcán. A 383 millió forintos beruházás ugyan egy ideje már készen van, hivatalosan azonban csak ma került pont az építkezés végére, ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót szombat délután a sárvári Batthyány téren Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő és Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója.

A tájékoztatón először Böröcz vette magához a szót, aki elmondta, hogy az útszakasz a Magyar Közút 100 milliárdos komplex útfelújítási programjának keretében készült el. Vas megyében az utolsók között készült el a 88100-as jelű Sárvár bekötőút burkolata, az építkezés egészen pontosan a Batthyány, a Sársziget és a Szombathelyi utcákat foglalta magába. A munkát azonban megelőzte két éve az a felújítás, ami a Fekete-híd utca csomópontjától a Batthyány és az Ady Endre utcák találkozásáig tartott, így két év alatt Sárvár ütőere összesen 3,3 kilométer hosszan újulhatott meg. A két felújítási szakasz összesen 688 millió forintot emésztett fel, amit teljes egészében hazai forrásokból valósítottak meg, a kivitelező a Strabag Kft. volt. 

Böröcz a munkáról elmondta, hogy az útburkolat felmarásával kezdtek, ezután 9 centiméter vastagon fektették le az összesen 2300 köbméter aszfaltot. Az építkezés során  330 méter szegélyt cseréltek ki, mintegy 1000 négyzetméternyi burkolatfestés készült el, és a táblákat is kicserélték, így komplett módon újult meg a teljes útszakasz. Böröcz zárásként elmondta, hogy az 100 milliárdos útfelújítási program keretein belül egész Vas megyében 25 kilométernyi útszakasz újult meg, összesen 2,8 milliárd forint értékben.

Böröcz után Kondora szólalt fel, a polgármester elmondta, hogy személyesen is öröm számára, hogy a várost átszelő főútvonal végre megszépülhetett, amire azért is szükség volt, mert Sárvár turisztikai központként nagyobb terhelésnek van kitéve. A polgármester a tájékoztatón azt is megosztotta, hogy a városlakóknak a felújítás során számos kellemetlenséggel kellett szembenézniük, amiért a városvezetés kapott hideget-meleget is, de szerinte megérte kivárni a munkát, hiszen az a sok aszfalt, amiről Böröcz beszél a munka végére egy jól járható úttá változhatott. A polgármester végül azt is elmondta, hogy a város sem volt tétlen, hiszen a közút munkáját megelőzőlen 132 millió forintot költött az önkormányzat arra, hogy 2017-ben elkezdhessék a főutca felújításának háttérmunkálatait.

Ez annyit jelentett, hogy ahol kellett, már az útfelújítás előtt kicserélték a szennyvíz, vagy az ivóvíz-vezetékeket, de ebből a pénzből oldották meg csapadékvíz-elvezetését és a szegélyek cseréjét. Kondora végül a város jövőbeli terveiről is ejtett pár szót, az önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy a Sári templomnál, ahol szintén nemrég fektették le az új burkolatot, kialakítsanak egy új gyalogátkelőt. 

A sajtótájékoztató végén Ágh Péter országgyűlési képviselő szólalt fel, aki felemlegette, hogy a jelenlegi beruházást hosszú folyamatok előzték meg, amivel a város megközelíthetőségén akartak javítani. Ágh szerint ez a terv több elemből állt, az első ilyen volt az M86-os megépítése, ezután következett az M86-ost Sárvárral való összekötő útszakasz kiépítése. A képviselő szerint már ekkor tudták, hogy ennek a folyamatnak a harmadik eleme a Sárváron átvezető út felújítása lesz. Az útszakasz aztán néhány évvel ezelőtt került fel a felújítandó utak listájára, a munka végül 2018-ban, a Rákóczi utcával kezdődött el, majd a Batthyány utcával végződött idén tavasszal. Ágh szerint az önkormányzat és a kormány között komoly munka zajlik azért, hogy megújítsák a várost, ami nem csak az út felújításában, hanem például a Hild parkon, vagy a Sárvár Arénán is látszódik.

Szólj hozzá!

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

Hajszálon múlt a SZKKA sikere az MTK otthonában

A második félidő derekán még egál volt a részeredmény.

A Falco nyerte a Krasznai-emlékmeccset

A szombathelyiek győztek a Sopron ellen.

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság.

A Dunaújváros ellen próbál meg javítani a Crushers

Idegenben kéne megszerezni az első győzelmet.

Hamar lebukott a győri tolvaj a lopott szerszámgéppel

24 órán belül elfogták a gépkocsifeltörőt.

A Lokál hazudott Czeglédyről

Rosszul zárult a hét a NER-média számára a Fővárosi Törvényszéken. Két nap alatt három esetben kötelezték őket sok százezres sérelemdíj megfizetésére.

Müller Cecília: a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Bő SZEKUND komolyzenei standup - Bősze Ádám önálló estje az AGORA-Savaria Filmszínházban

A Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató műsorvezetője lép fel.

Győri Jobbik: a Dézsi által két hónapja átadott nyilvános WC máris bedöglött

A Bem téri illemhely meghibásodását kéri számon a polgármesteren a párt helyi szervezete.

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

A fertőzöttek száma 32,5 millió, a halálos áldozatoké 988 ezer világszerte

A Földön 32 472 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Széllel, esővel, hidegfronttal köszönt az ősz

A nap első felében zivatarok is várhatóak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

van még itt cikk a témában: