Hiába készültek annyira a szombathelyiek, a 100. évfordulón sem lesz trianoni emlékhely

ugytudjuk.hu 2020-05-03 11:19:00
Pedig még gyűjtöttek is rá.

Idén száz éve annak, hogy aláírták a franciaországi Versaillesben azt a békeszerződést, amely lényegében kisállammá fokozta le az addig középhatalomnak számító Magyarországot. A Trianon palotában szignált dokumentum azóta is a legfájóbb nemzeti sebek egyike.

Szinte minden korban akadtak és akadnak olyanok, akik emlékeztetnek az igazságtalan és egyoldalú békediktátumra. A Horthy-érában állami szintre emelték az irredentizmust, a revíziós, területi törekvéseket. Valóságos állami nehéztüzérséggel tartották ébren a lakossági figyelmet, több száz emlékművet emeltek és rendszeresek voltak a Trianon-ellenes, központi ünnepségek. A Hitlerrel való szövetség révén számos elcsatolt terület került vissza. Ennek azonban nagy ára lett, csaknem egy újabb nemzetvesztés.A Rákosi és Kádár korszakot kihagyhatjuk, mivel ezekben hivatalosan nem is létezett Trianon, hiszen „testvérnépekkel" voltunk körülvéve. Igaz, az elvtársak a borospincék mélyén, már a sokadik kör után mindig rágyújtottak néhány régi nótára, főleg a Székely himnuszra. De ezzel ki is merült a hősiesség, maradt a másnaposság. A valódi és tényszerű vitát csak egy szűk értelmiségi körben tűrték, főleg az íróknál (Illyés Gyula, Csoóri Sándor, Nemeskürty István, Fekete Gyula, Kósa Csaba). Ám a hetvenes években az Erdélyről generált, Élet és Irodalom (ÉS) sajtópolémiát hamar lefújta az aczéli „emlékezetpolitika".

Így jutunk el a rendszerváltáshoz. Szombathely történelmi szerepet vitt, mivel 1989-ben országosan elsőként itt emlékeztek a békediktátumra. Helyszíne a Kálvária előtti, első világháborús katonaszobor volt, szervezője pedig a frissen alakult alternatív civil szervezet, az Éhen Gyula Kör. Az emlékezés alaphangját a Ceausescu ellenesség adta, mivel a román diktátor ekkoriban rendelte el a falurombolást (szisztematizálás, így nevezte). Ennek célja az erdélyi magyar települések eltüntetése, elrománosítása volt. A szombathelyi emlékezést élénk figyelemmel kísérte a román titkosszolgálat, a Securitate.

A megemlékezések aztán évi rendszerességgel ismétlődtek és már ekkor felmerült, hogy szükség lenne egy méltó trianoni emlékhelyre. Ezt viszont az akkori politikai elit, közte az országgyűlési képviselők, nem támogatták, a város sem adott pénzt rá.

Majd 1998-ban a Fidesz került a város élére, dr. Szabó Gábor lett a polgármester. Felkarolta a nemzeti törekvéseket, ennek nyomán épült meg a Kálvárián az István király emlékoszlop. Az ezredforduló után ez lett a megemlékezések helyszíne, de igazából senki sem érezte magáénak. Úgy tűnt, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülésével megoldódik a probléma, hiszen egy, a nacionalista törekvéseket nyíltan felvállaló kormány alakult. Ha ők nem, akkor ki más építene trianoni emlékművet?  

Ám a reménykedőknek ismét csalatkozniuk kellett. A Puskás Tivadar vezette fideszes testület maradt a bevált helyszínnél és koreográfiánál, maximum a szónoklatok lettek nemzetiebbek. S bár ők is belengették egy új emlékmű tervét a 100. jubileumra, ebből nem lett semmi. Olyannyira, hogy még csak napirendre sem került a kérdés.  

A kerek szám bűvölete azonban ismét megmozgatta a helyi közéletet. Pontosabban ennek egy szegletét, amit aztán a frissen megalakult Polgárok a Városért Egyesület reprezentált. Ez év január 22-én felhívást tettek közzé az interneten, amelynek lényege egy gyűjtés elindítása volt. Ennek kellett volna elvezetnie odáig, hogy megépüljön a régóta óhajtott trianoni emlékmű.

Idézet a felhívásból: „Városunkban – az ország számos településétől eltérően – napjainkig nem készült a 100 évvel ezelőtti tragikus eseményre utaló emlékmű, amely alkalmas és méltó helyszínül szolgálhatna a városi szintű megemlékezések megtartásához. Alulírottak ezért kezdeményezzük a szombathelyi NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS EMLÉKHELY létrehozását, s e törekvés támogatására kérjük városunk civil szervezeteit és polgárságát. Az emlékhely kialakítása céljából a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát, amelynek feladata a helyszín kiválasztása, a tervek elkészíttetése, az engedélyek beszerzése, és a szükséges anyagi fedezet összegyűjtése."

Innentől simának tűnt a dolog, főleg, hogy az első jótékonysági bálon máris összejött 350 ezer forint. De akadtak intő jelek. Például, hogy az Orbán kormány elkezdte visszafogni a nacionalista gyeplőt. Különösen a Felvidék és a Vajdaság tekintetében nem támogatta az erősebb hangnemet. Ebben szerepe lehet a V4-es szövetségnek, amely egyfajta Közép-Európa érdektengelyt szeretne képezni az unión belül, mégpedig Orbán-dominanciával. Márpedig e tengely meglétének egyik alapfeltétele Trianon nem emlegetése. Vagy ha igen, akkor úgy, mint egykor a kádári érában, vagyis szűkebb, engedett/eltűrt értelmiségi vitákban.

Másik intő jel a várt és szintén remélt anyagi források elapadása, illetve létre sem jötte volt. A magát polgárinak nevező jobboldali kör, ennek értelmiségi holdudvara sokáig reménykedett olyan évfordulós pályázatokban, amelyek konferenciák, könyvek, kiállítások, levéltári események támogatásában öltött volna testet. Aztán jött a vírus. Így most lehet azt mondani, hogy lám, ez a ragály mindent elvitt. De a fentiek ismeretében nem a vírus vitte be az igazi mélyütést a 100. évforduló programjainak.

A PVE fb-oldalát február óta nem frissítették, ebből leszűrhető, hogy a szűk 1 hónap múlva sorra kerülő évforduló nagyobb esemény és főleg emlékmű nélkül marad. Nem lehet kicsi a csalódás az érintett körökben (is), mivel az első kerekebb évfordulóra 10 évet, 2030-ig kell várni. Ha akkor még egyáltalán érdekli a most felnövő, újabb korosztályokat, hogy mi is az a Trianon. 

Szólj hozzá!

Működik a propaganda: a fideszesek kevesebb, mint fele Európa-párti

Euróval is csupán a harmaduk fizetne szívesen. A többi párt szavazói jóval pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz.

Perl Zoltán Ivkovicsról: Minden játékos tűzbe menne érte

Kecskeméten edzőtáborozik a kosárválogatott.

Több mint százezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség

És ezzel az EU-s statisztikánk nagyot ugrott a külföldi nyelvet beszélő magyarok számait tekintve.

Hende Csaba ma nem ment be dolgozni

Egyetlen fideszes képviselő sem jelent meg a Parlament mai rendkívüli ülésén.

Bepiált nyári Mikuláshoz riasztották a mentőket Budapesten

Na, de mit keres itt augusztus elején a Miki?

30 éve választották meg Göncz Árpádot a Magyar Köztársaság elnökének

Politikája az elesettek, az önmagukat megvédeni képtelenek megsegítésén alapult.

Jön a vihar

Zivatarok és felhőszakadás is érkezhet, több hullámban. Érdemes a ruhákat bevenni az erkélyről.

140-el száguldozott egy motoros Győrben

Bődületes bírságot kapott.

Székely János szombathelyi megyés püspök vezeti a mai ökumenikus imaórát Budapesten

A roma holokausztra és a kislétai romagyilkosság áldozataira emlékeznek az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Sant'Egidio közösség szervezésében.

Lesz másik "index"!

A korábban Távozó indexesek néven készített Facebook oldalon jelent meg a biztató üzenet.

Záporokra lehet számítani hétfőn

Legyen kéznél az esernyőnk.

Nyert a Gyirmót, kikapott az ETO

Így alakult az NBII nyitánya.

van még itt cikk a témában: