Hévíz megérzi az orosz turisták hiányát

ugytudjuk.hu 2020-07-23 06:21:00
Mutatóba akad csak külföldi vendég.

Nem kétséges, a járvány padlóra küldte a turizmust és ennek szomorú következményeit igazából később érezzük majd meg. Most még megyeget a szekér és bár már látni bizonyos hiányokat, a sorakozó, sokmilliárdos  presztizsberuházások  maszkot húznak a valós képre. A Balatonnál legalább is. Becslések szerint a legtöbben ebben a szektorban maradtak munka nélkül  

Hévízre látogattunk el egy hétköznap, mivel ez a város amúgy is speciális helyzetben van. Irigylésre méltó árbevételének meghatározó részét orosz turisták adják. Olyannyira, hogy a legtöbb üzleten ott díszeleg a cirill betűs felirat. Mi több, szállodákat is építettek maguknak, saját utazási irodával bírnak.

Elsőként a friss aszfaltozású nagyparkolóba hajtunk, ahol a butik és étteremsor található. Kellemes meglepetés ér, augusztus 1-ig nem szednek díjat. Aztán egy másik meglepi is ránk köszönt. Ebédidő van, legtöbb helyen megtelnek az előkertek, a belső terek üresek. „Mi nem panaszkodunk, sőt állítom, hogy ez a nyár hozza a tavalyi forgalmat", mondja egy idősebb pincér.

Menüt kérünk, 2700 forint. Finom krumplilevessel nyit, majd jön a fogas körettel. Nem kevés, nem is sok, éppen jó és finom. A végén fagylalt zárja a sort. Korrekt, másutt is ezt tapasztaljuk. Ebben a városban legalább is nem a balatoni hullám az árak mérvadója.   

A parkoló tele, rengeteg az autó, nem kevés a sokmilliós terepjárós csoda. A rendszámok alapján 95 százalékban magyar járgányok főnek a napon. „Van pénzünk, mehetnénk horvátba, de ki tudja, hogyan keverednénk haza... Jobb most itthon, nekünk Hévíz ideális. Igaz, bulik nincsenek, de ha nyüzsit akarunk, pár kilométer a Balaton", mondja egy terepjárós férfi. Azt ő is aláírja, hogy idén külföldi nem nagyon lesz a tónál.

Nincs nagy nyüzsi a városközpontban

Orosz meg végképp nem, pedig Hévízen a legtöbb üzlet rájuk épült. A főutcán nyüzsinek már semmi nyoma, a butikokban órák telnek el a következő ügyfélig. Igaz ez a szolgáltatókra is. Aki nem ételt, vagy italt árul, az most bajban van.

"Órák múlnak el, hogy valaki beesik, ruhát próbál. A fürdőnél van igazi élet, de aztán csend. Az oroszok hiányát nagyon megérezzük. Hát még a szállodások", világosít fel egy szőke eladónő és tényleg: az utcákban a legtöbb szálloda, apartmanház redőnye lehúzva.

Van, aki már a jövőre gondol: a várost átszelő út mentén újabb luxushotelt húznak fel. Forognak a toronydaruk, kattognak a betonkeverők. Csak elmúlik egyszer ez a fránya vírusos világ...

De ez nem mostanában lesz. A helyi Tourinform irodában az ügyeletes hölgy leszögezi: ez a nyár a magyar vendégek nyara Hévízen. „Költenek rendesen, van egy réteg, ami elég sokat", jegyzi meg. Majd hozzá teszi, hogy egyre több az osztrák és a német vendég. „Azt mondják, azért jönnek ide, mert itt nagyobb a biztonság, mind a déli államokban. A szlávokat az idén a csehek és a lengyelek képviselik, ha nem is nagy számban".

Gazdag városban vagyunk. Nyilván akadnak jócskán önkormányzati tartalékok, ezáltal az ínséges idők másoknál könnyebben átvészelhetők. De amint az egyik presszó vezetője mondja, „Azért nem ártana több lábon állni. Nézze, a gyógyvíz itt van, ez a vonzerő mindig megmarad. Más kérdés, hogy ez a járvány új lapokat is dobott. Szerintem el kell gondolkodni azon, hogy a jövőt ne csak a turizmusra építse a város".

Késő délutánba érünk, a legtöbb vendég autóba száll és elhajt. Irány Keszthely. A jobb sorsra érdemes Hullám szálló mellett óriáskerék forog, fentről belátható a tó nyugati csücske. A Helikontól nem messze egyszerre három, hajót formázó luxus szálloda épül, szinte rálógnak a vízre. A régi, családias, beszélgetős, lacipecsenyés sétányokat, hangulatokat már ne keressük.

A borozók is lassan bezárnak, mert a fiatalok már nem fröccsöznek. Az idősebbeknek meg nincs pénzük erre a világra. Amelyben egy új, pénzes réteg tavi nádként terjeszkedik, nyomul. Vagy inkább algaként, amit éppen most kezdtek el kotorni Györöknél.

Ideje volt.

Szólj hozzá!

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

Dzsudzsák Balázs hazaigazol Magyarországra

Nem talált magának külföldi csapatot.

van még itt cikk a témában:

Bük-Sárvár külön turisztikai térségként működik ezentúl

És öt helyett már tizenegy turisztikai térségünk is van.

Cseh turisták mégis jöhetnek Magyarországra, bizonyos feltételekkel

Ha van öt napnál nem régebbi negatív tesztjük, jöhetnek a cseh turisták. A cseh miniszterelnök lobbizott ezét Orbánnál.

A vízi- és horgászturizmust fejlesztették az Alsó-Szigetközben

Területrehabilitációval, eszközbeszerzéssel és programok kialakításával fejlesztették a vízi- és horgászturizmust az Alsó-Szigetköz három településén.