Hetvenöt éve bombázták porig Szombathelyt

ugytudjuk.hu 2020-03-04 07:58:00
Reggel még takarítót kerestek, délután már épület sem volt.

Budapestet nem számítva hazánkban Szombathely szenvedte el az egyik legsúlyosabb bombatámadást a második világháborúban. Több száz halott, elpusztult városnegyedek, műkincsek, múzeumok. Az angolszász támadásoknak tulajdonképpen nem is volt sok értelme már, ezért emlegetik a szombathelyi eseményeket kis-Drezdaként, terrorbombázásként.

A terror jelző annyiban túlzás, hogy háborúról beszélünk, a Horthy-vezette hadsereg egyszerre harcol a keleti és a nyugati haderők ellen. Így várható volt a válaszcsapás. De miért ennyire brutálisan? A lehetséges magyarázatok sorában találjuk a vasúti csomópontot, a repülőteret, valamint azt, hogy a város pár hónapig egyfajta főváros szerepét is betöltötte. Ugyanis a nyilas kormány alatt Szálasiék ide húzódtak vissza, például a belügyminisztériumot ide telepítették. Egy korabeli anekdota szerint az egyik Főtéri kapualjra ki volt ragasztva, hogy „Belügyminisztérium a hátsó udvarban". Mindezzel a város jelentősége felértékelődött, kiemelt célponttá vált. Lakossága időnként még a 200 ezer főt is meghaladta.

Szombathelyen ugyan nem voltak jelentősebb harcok, a bombázások révén a háborús károk listáján az ötödik helyre került az országban. A légitámadások következtében 4471 lakóházból 3575 sérült meg, ebből 1028 épület súlyosan,  312 ház teljesen elpusztult. Találat érte a nagytemplomot, a püspöki palotát, a megye- és városházát. A támadásokban 423-an haltak meg, közülük 303-an március 4-én. A légitámadások 1944. október 7-én indultak meg, hónapokon át bombázták a a vasútállomást, a repteret és annak környékét.

Szombathely bombázásának történetét Kosztolánczy Tibor könyve (A második világháború Szombathelyen 1944-1945 – a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kiadványa) dolgozza fel részletesen. „1944 márciusa után nagyon fordult a világ. A német megszállást követően az angol-amerikai légierő célpontjává vált Magyarország. Ősszel a keleti országrészre mért szovjet csapások következtében a lakosok tízezrei indultak nyugat felé. A helyzetet csak nehezítette a politikai hatalomváltás, Horthy lemondását és távozását követően a nyilasok káosszal vegyített rémuralmat valósítottak meg. A fővárosból nyugatra evakuálták az állami intézményeket, hivatalokat, üzemeket, menekülők áradata lepte el a Dunántúlt."

Aztán eljött 1945 március 4, a nagy támadás napja. A Vasvármegye című újság aznap megjelent számában, egy hirdetésben takarítónőket kerestek a Palace-kávéházba, azonnali felvételre. Nem tudni, felvettek-e valakit, de ha igen, nagyon rosszul járt. Ugyanis a szállót és a kávézót találat érte, megsemmisült (ma a Claudia cukrászda, illetve tér van a helyén). A bombák persze nem kímélték a belváros más részeit sem. A  vasárnapi, szép napsütéses időben nem sokkal déli 12 óra előtt megszólaltak a szirénák. 118 B-24-es bombázó 259,6 tonna bombát dobott a városra, öt hullámban.

„Egy sorozat teljesen tönkretette a személypályaudvar és a fűtőház teljes vágányzatát. Találat érte a Járműjavítót és az ott lévő vasúti síneket. Ismét eltalálták a Szent Márton utcai elemi iskolát. A következő sorozat a Nádasdy és Vörösmarty utcák között lévő, s attól délre eső csíkot érte. A sorozat vége a Szőlős utcánál volt. Leégett a Tóth Károly-féle malom, súlyosan megrongálódott a Szőlős utcában a rendőrőrs és rendőriskola. A harmadik sorozat a Wesselényi és Hunyadi út vonalában húzódott dél felé, de Szőlőst nem érte el. Ekkor kapott találatot sok ház a Hunyadi úton és az új víztorony. A negyedik sorozat a IV. Károly király (ma Király) utca és a Fő tér nyugati oldala által meghatározott sávot és az attól délre eső részt érte, pontosan a Rákóczi Ferenc utca nyomvonalán, egészen Szőlősig. Telitalálatot kapott a Palace szálló északi szárnya (a földig leomlott), ugyancsak megsérült a vele szemben álló Mezőgazdasági Kamara épülete, mindkettő ki is gyulladt".

Az ötödik sorozat a Szili János utca 3. számú háznál kezdődött, s borzalmas károkat okozott. Áldozatul esett a nagytemplom, a városháza, a püspökvár és a megyeháza. Házak omlottak össze a Belsikátorban, egy ház sem maradt épen a Kossuth Lajos utcában, találat érte a Thököly út elejét, a Mátyás király utcát. A repülőgépek hosszú ideig keringtek a város fölött, de maga a bombázás mindössze 20 percig tartott. Az első hullám 12 óra 40 perckor oldotta ki gyilkos terhét a vasútállomás fölött, 13 órakor mind az öt hullám végzett. Akik ezt átélték, a 20 percet egy életnek érezték.

A 75 évvel ezelőtt történtek máig hatók. Bár a sebek begyógyultak, de a lelkekben még sokáig ott lappangott a félelem: vajon megismétlődhet-e még ilyen borzalom? Néhány évtizede még a kérdés feltevése is abszurdnak számított, de azóta túl vagyunk egy véres jugoszláviai polgárháborún, Szerbia bombázásán és Ukrajnában most is dörögnek a fegyverek ... A világ mostani változásai is nagy aggodalomra adnak okot. Bombázásra talán nem, de az 1945 óta tartó, európai béke egyre törékenyebbé válására sajnos számítanunk kell. Ha üzennek valamit az akkor történtek, akkor az az, hogy őrizzük meg a békét. Küzdjünk azon politika ellen, amely megragadt a 20. század első felében.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.