Hat rab és öt dolgozó koronavírusos a győri börtönben

Papp László Tamás 2020-10-20 16:22:00
A féltucat fogvatartottat a tököli rabkórházba szállították.

Arról kaptunk információt, hogy a győri börtönben berobbant a koronavírus, jó néhány fogvatartottat elkülönítettek, illetve a tököli rabkórházba szállítottak. Rákérdeztünk a Jókai út 18. alatti börtön parancsnokánál, Bartos Róbert alezredesnél, meg tudja-e tudja ezt erősíteni? Kérdéseinkre végül a BVOP Kommunikációs Főosztálya válaszolt.

Fotó: Papp László Tamás

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben válaszadásunk időpontjában 6 fogvatartott és a személyi állomány 5 tagja (összesen 11 fő) igazolt COVID-19 fertőzött. A 6 elítélt jelenleg a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, Tökölön tölti a kötelező karantént. Közülük 2 fő tünet- és panaszmentes, 4 főnél enyhe szaglásvesztést állapított meg az egészségügyi szolgálat. A személyi állomány tagjainak orvosi vagy kórházi ellátásra nincs szükségük, jelenleg otthonukban, karanténban vannak. A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az eljárásrend szerint folyamatos a teljes felület- és eszközfertőtlenítés” – mondták el.

A Magyar Helsinki Bizottság több ízben foglalkozott a járványhelyzettel "börtönfronton" is. „Mint az várható volt, a koronavírus a börtönöket sem kímélte, számos fogvatartott és a büntetés-végrehajtás személyi állományának több tagja is megfertőződött. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a járvány féken tartásához szükség van a fogvatartotti létszám időleges csökkentésére is. Ezt igazolják nemzetközi példák, és ez a börtönben dolgozók érdeke is.” – figyelmeztettek már szeptember 22-én.

Csökkenteni kell a rabok számát, hogy kezelni lehessen a járványt

Az alapvető jogok biztosa pedig április 29-én egy levelében megerősítette, hogy „a koronavírus-fertőzés megjelenése, esetleges terjedése a büntetés-végrehajtási intézetek zárt közösségében rendkívül nagy kockázatot jelenthet mind a fogvatartottakra, mind az ott dolgozó személyi állományra és hozzátartozóikra nézve”.

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

van még itt cikk a témában:

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.