Három évtizede képviseli a nők jogait a Zonta Club Szombathely

Farkas Bazsi 2020-12-14 06:43:35
Úttörő volt idehaza.

A mozgalom 1919-ben New Yorkból indult első generációs értelmiségi hölgyek összefogásából. Céljuk annak elismertetése volt, hogy a női jogok emberi jogok. Minden lány kaphasson lehetőséget képességeinek fejlesztésére, az emberhez méltó, erőszakmentes életre, szülessen a világ bármely részében. 

- Klubunk 1991. január 10-én nyert felvételt a hivatalos nemzetközi szervezetbe. Köszönjük alapító tagjainknak azóta is tartó áldozatos munkáját. Mák Károlyné Márta, Pethő Józsefné Pungor Zsuzsanna és Takátsné Tenki Mária önkéntes vállalása töretlen. A klub fennállása és működése olyan remek nőknek köszönhető, akik példaként szolgálnak számomra - ezt már Mészáros Réka, a szombathelyi klub elnöke mesélte az Ugytudjuknak.  

Gondolom, sokan vannak, akik tettek a közösségért, vagy éppen közösséggel ügyek felkarolásában. Ha már a jubileum kapcsán beszélgetünk, elmondanád, kik ezek a jobbára „névtelen” hősök?

Remélem, senkit sem hagyok ki, mert tényleg sokan vannak.

Fotó: Zonta Club Szombathely

A sort Pallósiné Toldi Márta alelnökünkkel kezdeném, akinek igényes és professzionális munkája több szinten és területen megmutatkozott az évek során. Kiváló szakember, saját fejlesztésű erőszakellenes érzékenyítő programja van. „Az erőszak bennünk van?” című rendhagyó órával rendszeresen látogat iskolákat. Pontosabban látogatott, mert most a koronavírus-járvány miatt novembertől szüneteltetjük ezt a projektet. 

Aztán hálás vagyok Somogyi Miklósné Ilinek, hogy vállalkozása mellett a Zonta Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért elnöki teendőit kiválóan ellátja és képviseli a gyerekek ügyét. Klubunkat mindig képviseli a világtalálkozókon.

Pócz Gáborné Mária a Fiatal Nők a Közéletben (YWPA) pályázat kezdeményezője és gondozója. A pályázaton 16-19 év közötti lányok vehetnek részt, iskolában, egyesületben vagy más szervezetben végzett, közösséget szolgáló gyakorlatuk angol nyelvű bemutatásával. Jelenleg is lehet pályázni fiatal hölgyeknek a pénzdíjas elismerésre!

Lakos Józsefné Ildikó a titkárunk, rengeteg munkája mellett mindig számíthatunk rá, csupaszív embernek ismertem meg, aktív tagja kis közösségünknek. Klubunkat Iliikével együtt képviselik a nemzetközi Zonta-találkozókon.

Tancsics Flóriánné Liza a kincstárnokunk. Pontos és precíz, pénzügyi szakemberként erősíti csapatunkat, segít elboldogulni a pályázatok világában.

Asbóth Erzsébet és Pörczi Jánosné Jutka lelkes résztvevője aktív sportos programjainknak. Például a Ság-hegyi túra, a nordic walking tanfolyam, vagy a “Frauenlauf” hagyományokkal rendelkező futóprogram Bécsben. Szervezetünk együttes tárlatlátogatást is tesz. Mindenben számíthatunk társainkra.

Horváthné Kocsis Henrietta példamutató minden hölgy számára. Sikeres vállalkozásai, doktori disszertációja és nem utolsó sorban a családja mellett mindig jut ideje és ötlete a Zontára. Lendületet hoz a csapatba. 

Ahogy hallgatlak, ez egy igazán jó közösség. Szinte bánom, hogy nem vagyok nő, hogy csatlakozzak hozzátok. Mekkora a csapat?

Új tagokkal bővültünk, jelenleg 17 lelkes nő alkotja a Zonta Club Szombathely csapatát és vállaltunk önkéntes, politikamentes szerepet a nők megsegítésére.  Rendszeresen csatlakozunk a Zonta International “Zonta says no”, azaz A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához, akciónapjához kampányainkkal.

Fotó: Zonta Club Szombathely

Elnökséged egy ciklusa két évre szól, mik a terveid?

2020 és 2022 között töltöm be a Zonta Club Szombathely elnöki posztját, nem szövök világmegváltó terveket, de hiszek abban, hogy kis közösségünk helyi szinten a jóra inspirál. Környezetünkre figyelve segítünk bajba jutott társainkon. A pandémia minket is lelassulásra és életünk átszervezésére késztetett. 

A nagysikerű Adventi hangversenyünk és a Rózsa-napi bálunk idén sajnos elmarad. Klubestjeinket online tartjuk, Facebookon, a honlapunkon és Instagramon próbáljuk felhívni a figyelmet inspiráló dolgokra, valamint segítő szervezetek munkájára. Tevékenységeinkkel továbbra is támogatjuk a rászorulókat.  

De egy új partnerünket is szeretném bemutatni: a szombathelyi Áldozatsegítő Központot, melynek létrejöttében klubtársunk, Takátsné Tenki Mária is tevékeny szerepet játszott. Kámán-Németh Martina koordinátor vezetésével felkészült szakemberekkel (szociális munkás, jogász és pszichológus) a bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává vált személyek számára komplex, személyre szabott érzelmi és/vagy gyakorlati segítséget tudunk nyújtani. Az alacsonyküszöbű szolgáltatás ingyenes, beutaló nélkül, anonim módon igénybe vehető. Azonban, ha teljes körű segítségnyújtásra lenne valakinek szüksége, akkor elkerülhetetlen a személyazonosság felvállalása. 

Össze lehet egyáltalán foglalni egy mondatban mindazt, amiről beszéltünk?

Talán a mottónkkal: Arra törekszünk, hogy a jóra inspiráljunk!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.