Három évtizede képviseli a nők jogait a Zonta Club Szombathely

Farkas Bazsi 2020-12-14 06:43:35
Úttörő volt idehaza.

A mozgalom 1919-ben New Yorkból indult első generációs értelmiségi hölgyek összefogásából. Céljuk annak elismertetése volt, hogy a női jogok emberi jogok. Minden lány kaphasson lehetőséget képességeinek fejlesztésére, az emberhez méltó, erőszakmentes életre, szülessen a világ bármely részében. 

- Klubunk 1991. január 10-én nyert felvételt a hivatalos nemzetközi szervezetbe. Köszönjük alapító tagjainknak azóta is tartó áldozatos munkáját. Mák Károlyné Márta, Pethő Józsefné Pungor Zsuzsanna és Takátsné Tenki Mária önkéntes vállalása töretlen. A klub fennállása és működése olyan remek nőknek köszönhető, akik példaként szolgálnak számomra - ezt már Mészáros Réka, a szombathelyi klub elnöke mesélte az Ugytudjuknak.  

Gondolom, sokan vannak, akik tettek a közösségért, vagy éppen közösséggel ügyek felkarolásában. Ha már a jubileum kapcsán beszélgetünk, elmondanád, kik ezek a jobbára „névtelen” hősök?

Remélem, senkit sem hagyok ki, mert tényleg sokan vannak.

Fotó: Zonta Club Szombathely

A sort Pallósiné Toldi Márta alelnökünkkel kezdeném, akinek igényes és professzionális munkája több szinten és területen megmutatkozott az évek során. Kiváló szakember, saját fejlesztésű erőszakellenes érzékenyítő programja van. „Az erőszak bennünk van?” című rendhagyó órával rendszeresen látogat iskolákat. Pontosabban látogatott, mert most a koronavírus-járvány miatt novembertől szüneteltetjük ezt a projektet. 

Aztán hálás vagyok Somogyi Miklósné Ilinek, hogy vállalkozása mellett a Zonta Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért elnöki teendőit kiválóan ellátja és képviseli a gyerekek ügyét. Klubunkat mindig képviseli a világtalálkozókon.

Pócz Gáborné Mária a Fiatal Nők a Közéletben (YWPA) pályázat kezdeményezője és gondozója. A pályázaton 16-19 év közötti lányok vehetnek részt, iskolában, egyesületben vagy más szervezetben végzett, közösséget szolgáló gyakorlatuk angol nyelvű bemutatásával. Jelenleg is lehet pályázni fiatal hölgyeknek a pénzdíjas elismerésre!

Lakos Józsefné Ildikó a titkárunk, rengeteg munkája mellett mindig számíthatunk rá, csupaszív embernek ismertem meg, aktív tagja kis közösségünknek. Klubunkat Iliikével együtt képviselik a nemzetközi Zonta-találkozókon.

Tancsics Flóriánné Liza a kincstárnokunk. Pontos és precíz, pénzügyi szakemberként erősíti csapatunkat, segít elboldogulni a pályázatok világában.

Asbóth Erzsébet és Pörczi Jánosné Jutka lelkes résztvevője aktív sportos programjainknak. Például a Ság-hegyi túra, a nordic walking tanfolyam, vagy a “Frauenlauf” hagyományokkal rendelkező futóprogram Bécsben. Szervezetünk együttes tárlatlátogatást is tesz. Mindenben számíthatunk társainkra.

Horváthné Kocsis Henrietta példamutató minden hölgy számára. Sikeres vállalkozásai, doktori disszertációja és nem utolsó sorban a családja mellett mindig jut ideje és ötlete a Zontára. Lendületet hoz a csapatba. 

Ahogy hallgatlak, ez egy igazán jó közösség. Szinte bánom, hogy nem vagyok nő, hogy csatlakozzak hozzátok. Mekkora a csapat?

Új tagokkal bővültünk, jelenleg 17 lelkes nő alkotja a Zonta Club Szombathely csapatát és vállaltunk önkéntes, politikamentes szerepet a nők megsegítésére.  Rendszeresen csatlakozunk a Zonta International “Zonta says no”, azaz A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához, akciónapjához kampányainkkal.

Fotó: Zonta Club Szombathely

Elnökséged egy ciklusa két évre szól, mik a terveid?

2020 és 2022 között töltöm be a Zonta Club Szombathely elnöki posztját, nem szövök világmegváltó terveket, de hiszek abban, hogy kis közösségünk helyi szinten a jóra inspirál. Környezetünkre figyelve segítünk bajba jutott társainkon. A pandémia minket is lelassulásra és életünk átszervezésére késztetett. 

A nagysikerű Adventi hangversenyünk és a Rózsa-napi bálunk idén sajnos elmarad. Klubestjeinket online tartjuk, Facebookon, a honlapunkon és Instagramon próbáljuk felhívni a figyelmet inspiráló dolgokra, valamint segítő szervezetek munkájára. Tevékenységeinkkel továbbra is támogatjuk a rászorulókat.  

De egy új partnerünket is szeretném bemutatni: a szombathelyi Áldozatsegítő Központot, melynek létrejöttében klubtársunk, Takátsné Tenki Mária is tevékeny szerepet játszott. Kámán-Németh Martina koordinátor vezetésével felkészült szakemberekkel (szociális munkás, jogász és pszichológus) a bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává vált személyek számára komplex, személyre szabott érzelmi és/vagy gyakorlati segítséget tudunk nyújtani. Az alacsonyküszöbű szolgáltatás ingyenes, beutaló nélkül, anonim módon igénybe vehető. Azonban, ha teljes körű segítségnyújtásra lenne valakinek szüksége, akkor elkerülhetetlen a személyazonosság felvállalása. 

Össze lehet egyáltalán foglalni egy mondatban mindazt, amiről beszéltünk?

Talán a mottónkkal: Arra törekszünk, hogy a jóra inspiráljunk!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.