Három évtizede képviseli a nők jogait a Zonta Club Szombathely

Farkas Bazsi 2020-12-14 06:43:35
Úttörő volt idehaza.

A mozgalom 1919-ben New Yorkból indult első generációs értelmiségi hölgyek összefogásából. Céljuk annak elismertetése volt, hogy a női jogok emberi jogok. Minden lány kaphasson lehetőséget képességeinek fejlesztésére, az emberhez méltó, erőszakmentes életre, szülessen a világ bármely részében. 

- Klubunk 1991. január 10-én nyert felvételt a hivatalos nemzetközi szervezetbe. Köszönjük alapító tagjainknak azóta is tartó áldozatos munkáját. Mák Károlyné Márta, Pethő Józsefné Pungor Zsuzsanna és Takátsné Tenki Mária önkéntes vállalása töretlen. A klub fennállása és működése olyan remek nőknek köszönhető, akik példaként szolgálnak számomra - ezt már Mészáros Réka, a szombathelyi klub elnöke mesélte az Ugytudjuknak.  

Gondolom, sokan vannak, akik tettek a közösségért, vagy éppen közösséggel ügyek felkarolásában. Ha már a jubileum kapcsán beszélgetünk, elmondanád, kik ezek a jobbára „névtelen” hősök?

Remélem, senkit sem hagyok ki, mert tényleg sokan vannak.

Fotó: Zonta Club Szombathely

A sort Pallósiné Toldi Márta alelnökünkkel kezdeném, akinek igényes és professzionális munkája több szinten és területen megmutatkozott az évek során. Kiváló szakember, saját fejlesztésű erőszakellenes érzékenyítő programja van. „Az erőszak bennünk van?” című rendhagyó órával rendszeresen látogat iskolákat. Pontosabban látogatott, mert most a koronavírus-járvány miatt novembertől szüneteltetjük ezt a projektet. 

Aztán hálás vagyok Somogyi Miklósné Ilinek, hogy vállalkozása mellett a Zonta Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért elnöki teendőit kiválóan ellátja és képviseli a gyerekek ügyét. Klubunkat mindig képviseli a világtalálkozókon.

Pócz Gáborné Mária a Fiatal Nők a Közéletben (YWPA) pályázat kezdeményezője és gondozója. A pályázaton 16-19 év közötti lányok vehetnek részt, iskolában, egyesületben vagy más szervezetben végzett, közösséget szolgáló gyakorlatuk angol nyelvű bemutatásával. Jelenleg is lehet pályázni fiatal hölgyeknek a pénzdíjas elismerésre!

Lakos Józsefné Ildikó a titkárunk, rengeteg munkája mellett mindig számíthatunk rá, csupaszív embernek ismertem meg, aktív tagja kis közösségünknek. Klubunkat Iliikével együtt képviselik a nemzetközi Zonta-találkozókon.

Tancsics Flóriánné Liza a kincstárnokunk. Pontos és precíz, pénzügyi szakemberként erősíti csapatunkat, segít elboldogulni a pályázatok világában.

Asbóth Erzsébet és Pörczi Jánosné Jutka lelkes résztvevője aktív sportos programjainknak. Például a Ság-hegyi túra, a nordic walking tanfolyam, vagy a “Frauenlauf” hagyományokkal rendelkező futóprogram Bécsben. Szervezetünk együttes tárlatlátogatást is tesz. Mindenben számíthatunk társainkra.

Horváthné Kocsis Henrietta példamutató minden hölgy számára. Sikeres vállalkozásai, doktori disszertációja és nem utolsó sorban a családja mellett mindig jut ideje és ötlete a Zontára. Lendületet hoz a csapatba. 

Ahogy hallgatlak, ez egy igazán jó közösség. Szinte bánom, hogy nem vagyok nő, hogy csatlakozzak hozzátok. Mekkora a csapat?

Új tagokkal bővültünk, jelenleg 17 lelkes nő alkotja a Zonta Club Szombathely csapatát és vállaltunk önkéntes, politikamentes szerepet a nők megsegítésére.  Rendszeresen csatlakozunk a Zonta International “Zonta says no”, azaz A nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához, akciónapjához kampányainkkal.

Fotó: Zonta Club Szombathely

Elnökséged egy ciklusa két évre szól, mik a terveid?

2020 és 2022 között töltöm be a Zonta Club Szombathely elnöki posztját, nem szövök világmegváltó terveket, de hiszek abban, hogy kis közösségünk helyi szinten a jóra inspirál. Környezetünkre figyelve segítünk bajba jutott társainkon. A pandémia minket is lelassulásra és életünk átszervezésére késztetett. 

A nagysikerű Adventi hangversenyünk és a Rózsa-napi bálunk idén sajnos elmarad. Klubestjeinket online tartjuk, Facebookon, a honlapunkon és Instagramon próbáljuk felhívni a figyelmet inspiráló dolgokra, valamint segítő szervezetek munkájára. Tevékenységeinkkel továbbra is támogatjuk a rászorulókat.  

De egy új partnerünket is szeretném bemutatni: a szombathelyi Áldozatsegítő Központot, melynek létrejöttében klubtársunk, Takátsné Tenki Mária is tevékeny szerepet játszott. Kámán-Németh Martina koordinátor vezetésével felkészült szakemberekkel (szociális munkás, jogász és pszichológus) a bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává vált személyek számára komplex, személyre szabott érzelmi és/vagy gyakorlati segítséget tudunk nyújtani. Az alacsonyküszöbű szolgáltatás ingyenes, beutaló nélkül, anonim módon igénybe vehető. Azonban, ha teljes körű segítségnyújtásra lenne valakinek szüksége, akkor elkerülhetetlen a személyazonosság felvállalása. 

Össze lehet egyáltalán foglalni egy mondatban mindazt, amiről beszéltünk?

Talán a mottónkkal: Arra törekszünk, hogy a jóra inspiráljunk!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.