Három év börtönt kapott egy férfi, aki tavaly ittas állapotban halálos balesetet okozott a szombathelyi Zanati úton

Vágvölgyi Bálint 2020-11-26 10:34:51
Az ítélet nem jogerős.

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen az I. r. vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt az ügyészi indítvánnyal egyezően 3 év börtönbüntetésre, 4 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Mivel a II. r. vádlott - akit az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádol - nem jelent meg az előkészítő ülésen, a bíróság vonatkozásában az ügyet elkülönítette és ellene elfogatóparancsot bocsátott ki.

A tényállás szerint a vádlottak 2019. október 6-ára virradó éjjel együtt szórakoztak és italoztak több szombathelyi szórakozóhelyen, társaságukban tartózkodott a sértett is. A terheltek együtt indultak el éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett egy Szombathely, Zanati úti szórakozóhelyről az I. r. vádlott tulajdonát képező és általa vezetett személygépkocsival, amelyben jobb oldalon elől ült a II. r. vádlott, a sértett pedig -aki nem csatolta be a biztonsági övét - hátul foglalt helyet.

Halálos baleset történt Szombathelyen, vasárnap hajnalban

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt október 6-án, a hajnali órákban Szombathelyen. Egy helyi lakos kocsival közlekedett a Zanati úton a Szent Márton utca irányába, amikor haladása során elvesztette uralmát járműve felett, lesodródott az útról és egy villanyoszlopnak csapódva állt meg. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínről két személyt szállítottak kórházba.

Az I. r. vádlott vérében 2,82-2,51 ezrelék alkohol-koncentrációval, súlyos fokban ittasan vezette 56-58 km/h sebességgel a gépkocsit a Zanati úton a belváros irányába 2019. október 6-án 4 óra 25 perckor, amikor a Zanati út és a Sas utca kereszteződésétől 36,7 méterre, az enyhén jobbra ívelő kanyarban ittassága miatt lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára, ahol villanyoszlopnak ütközött. A balesetben a sértett többszörös sérüléseket szenvedett el, amelyek következtében a kórházba szállítást követően meghalt. A sértett halála és a közlekedési baleset között közvetlen és egyenes ok-okozati összefüggés áll fenn. A sértett sérülései olyan súlyosak és az élettel össze nem egyeztethetők voltak, hogy életének megmentésére az idejekorán megkezdett gondos, szakszerű orvosi ellátás ellenére nem volt remény. Amennyiben a sértett a biztonsági övét használja, akkor nem szenvedett volna olyan súlyos sérüléseket, mint amilyeneket ténylegesen elszenvedett a baleset során. A balesetben a vádlottak súlyos sérüléseket szenvedtek. A személygépkocsi a közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt a korróziók, a kerékcsapágyak és a silentblokkok állapota miatt. A gépjármű műszaki hiányosságai nincsenek okozati összefüggésben a baleset bekövetkezésével.

A baleset azért következett be, mert az I. r. vádlott úgy vezette a járművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, és ittassága miatt nem tudta az út vonalvezetését követni. Továbbá jogszabályt sértett azzal, hogy olyan gépjárművel vett részt a közlekedésben, amelynek a műszaki és biztonsági jellemzői nem feleltek meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek, valamint a gépjárművel 50 km/h sebességet meghaladó sebességgel közlekedett lakott területen. 

Rengetegen gyászolják Magdit, a Zanati úti baleset halálos áldozatát

Ahogy mi is megírtuk, tragikus baleset történt Szombathelyen, vasárnap hajnalban: villanyoszlopnak csapódott egy autó a Zanati úton, a kocsi utasa nem élte túl az ütközést, a sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A police.hu információi szerint a KIA vezetője ittas volt, a hátsó ülésen utazó 47 éves nő pedig nem volt bekötve.

A II. r. vádlottat a Szombathelyi Járási Ügyészség azzal vádolja, hogy a balesetet követően, enyhe fokban ittasan kiszállt a személygépkocsiból és anélkül, hogy a gépjárműben súlyosan sérülten, az első és a hátsó ülések között fekvő sértettnek, valamint a vezetőülésben súlyosan sérülten ülő I. r. vádlottnak segítséget nyújtott volna, illetve intézkedett volna a mentők értesítéséről, a baleset helyszínéről gyalogosan a vasútállomásra, majd onnan taxival az otthonába távozott.

Az ítélet nem jogerős mivel az I. r. vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.