Hamarosan tovább épülhet az Eurovelo 6 Győr-Moson-Sopron megyében

Bazsó Bálint 2020-10-06 11:23:08
Kiírták a Gönyű-Komárom közötti kerékpárút kivitelezéséről szóló közbeszerzést. Kínkeserves lassúsággal, de tovább épülhet Európa egyik legnépszerűbb kerékpos útvonalának hazai szakasza.

Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázata szerint a kivitelező feladata a Gönyű és Komárom közötti Eurovelo 6 kerékpárforgalmi útvonal fejlesztése, kiépítése önálló vonalvezetésű kerékpárúttal, illetve részben meglévő földutak felhasználásával, kerékpárosbarát úttal – összesen 13 881 m hosszan.

A csaknem 14 kilométer hosszú kerékpárút Ács és Komárom közigazgatási határán, a komáromi Fenyves utcánál indul Gönyű irányába. Az 1. sz. főutat összekötő, mintegy 4,8 km hosszú szakasz zárkerti és erdőterületek között halad, nagyrészt egy jelenlegi földút helyén, jellemzően vegyesforgalmú útként kialakítva. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1. számú főút északi oldalán. A tervezett kerékpárút helyszínrajzi értelemben a főúttal párhuzamosan halad 9,1 km hosszan, egészen Gönyűig, a szakasz végét képező Dózsa György utcához történő csatlakozásig.

Mint írják, a kerékpáros útvonal alapvetően kétféle kialakítással épül: vegyesforgalmú (mezőgazdasági forgalmat is biztosító) kerékpárosbarát útként, illetve önálló kerékpárútként – mindkét esetben aszfalt burkolatú pályaszerkezettel. 

A kerékpáros útvonalon két helyen épül híd: a kerékpárút Ács közigazgatási területén a Concó patakot, Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán pedig a Cuhai-Bakony ér elnevezésű vízfolyást keresztezi.

A gyakorlatban is látszik, hogy nem megoldás a biciklisek kitiltása a győri Jedlik utcából

Az elmúlt hetekben kétszer is írtunk arról, hogy a Jedlik utcából kitiltották a nyári időszakban a bicikliseket. Első cikkünkben csak a tényt rögzítettük, a másodikban pedig azt is kiderítettük, hogy az utat leszűkítő teraszokért egyébként havonta 164 ezer forintot fizetnek a városnak a vendéglátósok, miközben a vonatkozó rendelet alapján is problémás lehet a győri útkezelő döntése.

Az Eurovelo 6 Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala, ám magyarországi kiépítettsége finoman szólva is elmarad a környező országok infrastruktúrájáról, különösen a szlovákétól, amely így el is szívhatja a kerékpáros turistákat.

S bár elkezdődtek a pontszerű fejlesztések, az összefüggő, teljes kerékpárút a kampányszerű ígéretek ellenére – hasonlóan a Budapest-Balaton bicikliúthoz – egyelőre csak álom.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.