Hamarosan tovább épülhet az Eurovelo 6 Győr-Moson-Sopron megyében

Bazsó Bálint 2020-10-06 11:23:08
Kiírták a Gönyű-Komárom közötti kerékpárút kivitelezéséről szóló közbeszerzést. Kínkeserves lassúsággal, de tovább épülhet Európa egyik legnépszerűbb kerékpos útvonalának hazai szakasza.

Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázata szerint a kivitelező feladata a Gönyű és Komárom közötti Eurovelo 6 kerékpárforgalmi útvonal fejlesztése, kiépítése önálló vonalvezetésű kerékpárúttal, illetve részben meglévő földutak felhasználásával, kerékpárosbarát úttal – összesen 13 881 m hosszan.

A csaknem 14 kilométer hosszú kerékpárút Ács és Komárom közigazgatási határán, a komáromi Fenyves utcánál indul Gönyű irányába. Az 1. sz. főutat összekötő, mintegy 4,8 km hosszú szakasz zárkerti és erdőterületek között halad, nagyrészt egy jelenlegi földút helyén, jellemzően vegyesforgalmú útként kialakítva. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1. számú főút északi oldalán. A tervezett kerékpárút helyszínrajzi értelemben a főúttal párhuzamosan halad 9,1 km hosszan, egészen Gönyűig, a szakasz végét képező Dózsa György utcához történő csatlakozásig.

Mint írják, a kerékpáros útvonal alapvetően kétféle kialakítással épül: vegyesforgalmú (mezőgazdasági forgalmat is biztosító) kerékpárosbarát útként, illetve önálló kerékpárútként – mindkét esetben aszfalt burkolatú pályaszerkezettel. 

A kerékpáros útvonalon két helyen épül híd: a kerékpárút Ács közigazgatási területén a Concó patakot, Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán pedig a Cuhai-Bakony ér elnevezésű vízfolyást keresztezi.

A gyakorlatban is látszik, hogy nem megoldás a biciklisek kitiltása a győri Jedlik utcából

Az elmúlt hetekben kétszer is írtunk arról, hogy a Jedlik utcából kitiltották a nyári időszakban a bicikliseket. Első cikkünkben csak a tényt rögzítettük, a másodikban pedig azt is kiderítettük, hogy az utat leszűkítő teraszokért egyébként havonta 164 ezer forintot fizetnek a városnak a vendéglátósok, miközben a vonatkozó rendelet alapján is problémás lehet a győri útkezelő döntése.

Az Eurovelo 6 Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala, ám magyarországi kiépítettsége finoman szólva is elmarad a környező országok infrastruktúrájáról, különösen a szlovákétól, amely így el is szívhatja a kerékpáros turistákat.

S bár elkezdődtek a pontszerű fejlesztések, az összefüggő, teljes kerékpárút a kampányszerű ígéretek ellenére – hasonlóan a Budapest-Balaton bicikliúthoz – egyelőre csak álom.

Szólj hozzá!

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Néhány igen hasznos segédanyag, melyekre nekünk is szükségünk lehet

Amikor egy olyan nagy horderejű projekt előtt állunk, mint amilyen a lakásfelújítás, akkor eleinte a figyelmünk a szükséges alapanyagok, illetve munkaeszközök beszerzésére összpontosul. 

Megújult Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum

Átadták szerdán Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum új háromszintes épületszárnyát.

Az egyik első Windowsos játék volt: a pasziánsz

Idén ünnepli 34. születésnapját minden idők egyik legnépszerűbb számítógépes játéka.