Gulyás Gergely: Nem lesz mindenkire kiterjesztett oltás 

Bazsó Bálint 2021-07-15 10:57:00
Ugyanakkor lehetnek olyan munkák és területek, ahol igen. Várhatóan lesznek majd korlátozások a negyedik hullám miatt, de csak az oltatlanokat érinti ez, nem tart a kormány az inflációtól és nem kérünk a klímaadóból, mert az az autósokkal fizettetné meg a kibocsátáscsökkentést. Kormányinfó!

„A magyar dimenzió a legkedvezőbb, Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa"

– jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Hozzátette: a negyedik hullám még nem jelent meg hazánkban, és úgy vélte, ez azokat érinti majd, akik nem oltatták be magukat.

Arra kérte a külföldre utazni vágyó magyarokat, hogy csak azok utazzanak, akik már mindkét oltásukat megkapták.

A kötelező oltásról közölte: az alkotmánynak helyes az a rendelkezése, amely szerint mindenki önmagáért felelős, ezért nem lesz mindenkire érvényes kötelező oltás

Ugyanakkor hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy egyes területeken, szakmákban, így például az egészségügyben indokolt lehet-e kötelezővé tenni az oltást.

A miniszter közölte azt is: a negyedik hullám miatt növelni kell az átoltottságot, különösen a 60 éven felüliek és a 12-16 év közöttiek körében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, bár

„az Európai Unióval eddig is voltak vitáink és ezután is lesznek, Magyarország érdeke az uniós tagság. Mint mondta: több érv szól a tagság mellett, mint ellene."

Ugyanakkor közölte: az már negatív fejlemény, hogy az unió „egymással sem összekapcsolódó ügyeket összekapcsol" – mondta a pedofiltörvény és a helyreállítási alap elfogadása körüli botrány kapcsán.

Szerinte a két terület vitája jogilag nem kapcsolható össze, a helyreállítási alapban lévő összeg pedig megilleti Magyarországot.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem lesz klímaadó, mert az autósokkal fizettetné meg 

A kormány tárgyal az Európai Bizottság kobácsátáscsökkentő programjáról is. Közölte: elfogadhatatlan a javaslat, amit nélkülünk nem is tud elfogadni az EU. Ráadásul - szerinte - a javaslat az a „rezsicsökkentés ereményeit" támadná: az autósokkal és lakástulajdonosokkal fizettetné meg a kibocsátáscsökkentés költségeit.

Mint mondta: a programnak önmagában nem sok értelme van, hiszen a nagy szennyezők, így az Egyesült Államok és Kína benne sincsenek, ráadásul még az EU tagállamainak többsége - nem úgy mint Magyarország - sem tartotta be az eddigi célokat.

Közölte azt is: a kormány a munkát terhelő adók csökkentését, köztük elsősorban a szociális hozzájárulási adó csökkentését tervezni, de még tartanak a tárgyalások a munkaadókkal és munkavállalók szervezeteivel.

A felpörgött inflációról azt mondta: a kormány reméli, hogy a jegybanknak sikerül kezelnie a pénzromlást, ugyanakkor hozzátette, a gazdaságélénkítés inflációs hatással jár, ezért nem lesz hosszú távú a folyamat.

Negyedik hullám: felkészülnek a nem oltottak

Megerősítette: a kormány készül a negyedik hullámra, így az ezzel járó korlátozásokra is. Mint mondta: ez azért különbözik a korábbi hullámoktól, mert a lakosság „jó része" már be van oltva olyan vakcinával, amelyek védenek a delta variánssal szemben is. 

Hozzátette: általános korlátozó intézkedéseket várhatóan nem kell majd meghozni, ám olyan lehetséges, hogy a nem oltottak számára életbe lépnek a korlátozások.

Kérdésre válaszolva közölte: a kormány már megegyezett az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervről, amikor az politikai okokból módosításokat kért a pedofiltörvény kapcsán. Szerinte a bizottság egy lezárt ügyben kezdett el javaslatokat küldözgetni.

Fotó: MTI/Botár Gergely

„A kormány tudja, mennyi jár az országnak"

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva közölte: az unióval való vita miatt nem fognak csúszni az uniós forrásokból finanszírozott pályázatok kiírása, ugyanakkor  az ütemezést megzavarhatja ez, ami „jelentős csúszást" eredményezhet a folyósításban. Hozzátette: akár hitelt is felvehet az állam a finanszírozásra, az EU-ból pedig majd érkezik a pénz.

„A kormány tudja, mennyi jár az országnak"

– tette hozzá.

Sem a Magyar Hang, sem az Ugytudjuk.hu nem mehetett be

A Magyar Hangot ezúttal sem engedték be a kormányinfóra (ahogyan lapunkat sem, hiába regisztráltunk az eseményre), kérdésüket a Telex tette fel. 

Ez az egészségügyi szakdolgozók bérére vonatkozott, akiknek a fizetését nem emelték az orvosokéval együtt, hiányzik 15 ezer szakdolgozó, a Magyar Hang arra volt kíváncsi, hogyan tervezi rendezni a helyzetet a kormány. Gulyás elmondta, hogy ami az alapbért illeti, egy jelentős emelés áll előttünk, január elsejével fog ez megtörténni, de már a megelőző években is jelentős emelés volt. A miniszter szerint néhány hónap múlva normális működés mellett, békeidőben meglátjuk, van-e még emberhiány, és ha igen, mit kell tenni - írja a lap.

Megjelent itthon is a delta variáns

Kérdésre válaszolva közölte: a delta variáns akár hétszer gyorsabban is terjedhet, ezért „80-85 százalékos átoltottság kellene a társadalmi immunitáshoz". Hozzátette: hazánkban eddig csak néhány esetben azonosították a vírusnak ezt a variánsát.

Szólj hozzá!

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A térségben működő halászati üzemek ürítik a tavakba a szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

Hamilton indulhat az élről a Hungaroringen

Bottas és Verstappen követi a hétszeres világbajnokot.

Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

A párt által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy "igazi, a jövőt építő zöld kormányzás" kövesse a 2022-es kormányváltást.

2037-ig biztosan lesz a Hungaroringen Forma-1-es futam

Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Elhunyt Horváth Zoltán, az Egis Körmend egyik törzsszurkolója

Sokan ismerték és szerették szurkolói körökben.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék.

Golomán György: Szakmai döntést hoztam

Több magyar csapat is kereste a Falco új igazolását.

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méter pillangón

Egy hajszállal maradt le a győztes Caeleb Dresseltől.

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

A patkány, a parlagfű és a vadnyúl mind-mind drága mulatság Európának

A nem őshonos fajok sokba kerültek a gazdaságnak az elmúlt hatvan évben.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.

van még itt cikk a témában:

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.