Gulyás Gergely: Nem lesz mindenkire kiterjesztett oltás 

Bazsó Bálint 2021-07-15 10:57:00
Ugyanakkor lehetnek olyan munkák és területek, ahol igen. Várhatóan lesznek majd korlátozások a negyedik hullám miatt, de csak az oltatlanokat érinti ez, nem tart a kormány az inflációtól és nem kérünk a klímaadóból, mert az az autósokkal fizettetné meg a kibocsátáscsökkentést. Kormányinfó!

„A magyar dimenzió a legkedvezőbb, Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa"

– jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Hozzátette: a negyedik hullám még nem jelent meg hazánkban, és úgy vélte, ez azokat érinti majd, akik nem oltatták be magukat.

Arra kérte a külföldre utazni vágyó magyarokat, hogy csak azok utazzanak, akik már mindkét oltásukat megkapták.

A kötelező oltásról közölte: az alkotmánynak helyes az a rendelkezése, amely szerint mindenki önmagáért felelős, ezért nem lesz mindenkire érvényes kötelező oltás

Ugyanakkor hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy egyes területeken, szakmákban, így például az egészségügyben indokolt lehet-e kötelezővé tenni az oltást.

A miniszter közölte azt is: a negyedik hullám miatt növelni kell az átoltottságot, különösen a 60 éven felüliek és a 12-16 év közöttiek körében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, bár

„az Európai Unióval eddig is voltak vitáink és ezután is lesznek, Magyarország érdeke az uniós tagság. Mint mondta: több érv szól a tagság mellett, mint ellene."

Ugyanakkor közölte: az már negatív fejlemény, hogy az unió „egymással sem összekapcsolódó ügyeket összekapcsol" – mondta a pedofiltörvény és a helyreállítási alap elfogadása körüli botrány kapcsán.

Szerinte a két terület vitája jogilag nem kapcsolható össze, a helyreállítási alapban lévő összeg pedig megilleti Magyarországot.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem lesz klímaadó, mert az autósokkal fizettetné meg 

A kormány tárgyal az Európai Bizottság kobácsátáscsökkentő programjáról is. Közölte: elfogadhatatlan a javaslat, amit nélkülünk nem is tud elfogadni az EU. Ráadásul - szerinte - a javaslat az a „rezsicsökkentés ereményeit" támadná: az autósokkal és lakástulajdonosokkal fizettetné meg a kibocsátáscsökkentés költségeit.

Mint mondta: a programnak önmagában nem sok értelme van, hiszen a nagy szennyezők, így az Egyesült Államok és Kína benne sincsenek, ráadásul még az EU tagállamainak többsége - nem úgy mint Magyarország - sem tartotta be az eddigi célokat.

Közölte azt is: a kormány a munkát terhelő adók csökkentését, köztük elsősorban a szociális hozzájárulási adó csökkentését tervezni, de még tartanak a tárgyalások a munkaadókkal és munkavállalók szervezeteivel.

A felpörgött inflációról azt mondta: a kormány reméli, hogy a jegybanknak sikerül kezelnie a pénzromlást, ugyanakkor hozzátette, a gazdaságélénkítés inflációs hatással jár, ezért nem lesz hosszú távú a folyamat.

Negyedik hullám: felkészülnek a nem oltottak

Megerősítette: a kormány készül a negyedik hullámra, így az ezzel járó korlátozásokra is. Mint mondta: ez azért különbözik a korábbi hullámoktól, mert a lakosság „jó része" már be van oltva olyan vakcinával, amelyek védenek a delta variánssal szemben is. 

Hozzátette: általános korlátozó intézkedéseket várhatóan nem kell majd meghozni, ám olyan lehetséges, hogy a nem oltottak számára életbe lépnek a korlátozások.

Kérdésre válaszolva közölte: a kormány már megegyezett az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervről, amikor az politikai okokból módosításokat kért a pedofiltörvény kapcsán. Szerinte a bizottság egy lezárt ügyben kezdett el javaslatokat küldözgetni.

Fotó: MTI/Botár Gergely

„A kormány tudja, mennyi jár az országnak"

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva közölte: az unióval való vita miatt nem fognak csúszni az uniós forrásokból finanszírozott pályázatok kiírása, ugyanakkor  az ütemezést megzavarhatja ez, ami „jelentős csúszást" eredményezhet a folyósításban. Hozzátette: akár hitelt is felvehet az állam a finanszírozásra, az EU-ból pedig majd érkezik a pénz.

„A kormány tudja, mennyi jár az országnak"

– tette hozzá.

Sem a Magyar Hang, sem az Ugytudjuk.hu nem mehetett be

A Magyar Hangot ezúttal sem engedték be a kormányinfóra (ahogyan lapunkat sem, hiába regisztráltunk az eseményre), kérdésüket a Telex tette fel. 

Ez az egészségügyi szakdolgozók bérére vonatkozott, akiknek a fizetését nem emelték az orvosokéval együtt, hiányzik 15 ezer szakdolgozó, a Magyar Hang arra volt kíváncsi, hogyan tervezi rendezni a helyzetet a kormány. Gulyás elmondta, hogy ami az alapbért illeti, egy jelentős emelés áll előttünk, január elsejével fog ez megtörténni, de már a megelőző években is jelentős emelés volt. A miniszter szerint néhány hónap múlva normális működés mellett, békeidőben meglátjuk, van-e még emberhiány, és ha igen, mit kell tenni - írja a lap.

Megjelent itthon is a delta variáns

Kérdésre válaszolva közölte: a delta variáns akár hétszer gyorsabban is terjedhet, ezért „80-85 százalékos átoltottság kellene a társadalmi immunitáshoz". Hozzátette: hazánkban eddig csak néhány esetben azonosították a vírusnak ezt a variánsát.

Szólj hozzá!

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.

Aláírást gyűjtenek Gönyűn a Postakocsi Fogadó megmentéséért

A West Hungaria Bau a tulajdonos, de nem csinál semmit a lassan széteső, Mária Terézia-korabeli épülettel.

18 fok, iskolák költözése: drámai intézkedések a Győri Szakképzési Centrumnál

Október 15-től Bercsényit bezárják, a tanulók a Baross iskolába költöznek, a Barossba járók a Deákba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak. A Gábor Lászlót is érintheti az átszervezés.

400 forintba fog kerülni egy óra a győri Dunakapu mélygarázsban

Nőnek a parkolóházak és mélygarázsok díjai.

Petíció indult a győri uszodák kinyitásáért

Közben az Aqua Sportközpont nagymedencéjét már leeresztették.

Simon Róbert Balázs mindent is csinált múlt héten, csak a szentiváni fórumra nem ment el

Kommentben próbálták felhívni erre a figyelmet hétösszegző videója alatt a szentiváni civilek, de törölték a kommentjeiket.

LMP: A szélenergia ügyében meg tudjuk győzni Orbán Viktort

2016 óta gyakorlatilag tilos szélturbinákat építeni Magyarországon.

Átadták az Audi kibővített győri szerszámgyárat

Az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárának 3,8 milliárd forintos bővítését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta a beruházásösztönzési program részeként.