Nem mindenkinek áll jól a balhé

ugytudjuk.hu 2020-08-03 19:57:51
Kicsit Másnaposok, némileg magyarítva. Pesti balhé filmpremier.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Van úgy az ember, hogy összeszedi a bátorságát és azt mondja, hogy most aztán odacsapok! Neki is lát az oda csapáshoz vezető út kikövezésének, de mire célhoz érne, inába száll a bátorsága. De egy-két tockos azért beesik. Mint a legújabb, a karantén alatt formába öntött magyar filmben, a Pesti balhéban.  Az alkotás az elején még társadalomkritika élű, de ez a vonal aztán gyorsan elhal. Nem azért, mert a rendező, Lóth Balázs elgyávult volna, az ok ennél prózaibb.

Andy Vajna, aki azért értett a műfajhoz így is, úgy is, szóval ő mondta, hogy jók lennének a magyar filmek, ha rendesen megírt forgatókönyvből dolgoznának. Ha ez nincs, akkor az adott film olyan, mint egy tervezés nélkül összegányolt híd. A poénok öncélúvá válnak, a cselekmény zavaros, kiérleletlen, ötletelő. A gányolt híd rendszerint összedől, filmünk szerencsére nem. De a rendező, aki forgatókönyvíróként is jegyzi a művét Kis-Szabó Márk és Inotay Ákos mellett, nem igazán tudta eldönteni, hogy mit is akar.

Mert hát a film szólhatna a mostani negyvenesek konformistává válásáról, a korosztály veszteseinek és nyerteseinek történetről. De ha nem ez, akkor egy pörgő képrablásos krimi lehetne. De ha ez sem, akkor a nyüglődő magyar értelmiség gyávaságát figurázhatná ki. Csak hát egyiket sem teszi, illetve dolgozik mind a három pillér elemeivel. A csokorba gyűjtött képek azonban önmagukban nem adnak esztétikai minőséget, ha ugyan ez egyáltalán szándék volt.

A fordított képrablásos sztori főhőse, Marcell, az egyetlen igazán befutott figura az egykori, öt fiút és egy lányt számláló gyerekbrancsból. Akiknek nem az iskolai közösség, a család, hanem a folyamatos balhé szolgált közösségi ragacsul. Ez adott nekik olyan erőt, hogy felnőttként is találkozgattak, mígnem egyik társuk, a festőművész szemük láttára szenvedett halálos balesetet. Ezen ötlet mentén szambázik a film, de nem a fekete, hanem a triviális humor medrében.

Hőseink, a béka védő aktivista lány, a gazdag építész, a botcsinálta állatorvos, a valósággal hadilábon álló rocker és a szépfiú színész társuk halála okán meg kívánja leckéztetni az elhunyt apját. Aki lelketlen és kőgazdag, a mai kor negatív hőse. Hogy milyen morális biztatással, azt sejthetjük a színész amúgy jól bevitt poénjából: „Hamletet játszok egy pincében, nyugdíjasoknak. A sztorin jól bealszanak, de a gyilkosságra mindenki felébred".

A történet bonyolítása során bepillanthatunk a pesti VIP-világba, derülhetünk a kínai üzletemberek megfricskázásán (nem vasutasok), de még a kulturális sokszínűség is felvillan. Ugyanis arab sejkek tűnnek fel a vásznon, meg egy orosz oligarcha, aki szereti a szépet, főleg fiúkban. Szóval lenne itt muníció kérem szépen, csak a puska hiányzik. Amikor meg előkerül, már az egész dolog erőtlen. Ugyanis a poénok sorozatában elvész a szatíra, így a folyamat/cselekmény szükségszerűen torkollik melodrámába.

Persze, a melodráma is dráma, csak nagyon másként. De ne legyünk telhetetlenek, mert a Pesti balhé helyenként egészen jól szórakoztat aktualizált poénjaival, lehet jókat nevetni. Más kérdés, hogy ebben a mozgóképes dolgozatban benne volt egy sokkal jobb film lehetősége is.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.   

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.